Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Islandský návrhář vytvořil prstýnek, který musíte pravidelně zalévat

  20:20aktualizováno  20:20
Prstýnek je místo drahých kamenů osázený islandským mechem a musí se ošetřovat stejně jako každá jiná rostlina. Porost by měl na šperku vydržet až šest měsíců.

Prstýnek s islandským mechem | foto: Hafsteinn Juliusson

Islandský návrhář Hafsteinn Juliusson představil nové dílo své "zelené" kolekce, prstýnek s živými rostlinami, které ve šperku zaujaly místo vzácných kamenů. V kroužku z nerezavějící oceli raší drobný islandský mech.

Mech v prstýnku potřebuje zalévat stejně jako každá jiná rostlina a pokud se o něj pečuje, může podle návrháře růst až šest měsíců. "Je důležité se o rostoucí šperk dobře starat. Majitel ho musí pravidelně zalévat a dodávat mu živiny, stejně jako každé jiné rostlině. Záleží zcela na něm, aby si šperk udržel v jeho nejkrásnější podobě," tvrdí návrhář z Reykjavíku.

Prstýnek s islandským mechem

Podle něho ale nepotřebuje stříhat nebo prořezávat, protože mech roste tak pomalu, že se to ani nedá pozorovat.

Třiadvacetiletý umělec řekl, že svoje šperky navrhuje pro městské obyvatele a staví v nich do protikladu přírodu a člověka.

"Rád přibližuji design z nových perspektiv a zaměřuji se na různé skupiny lidí," dodal. "Chci být součástí společnosti, ekologie a snažím se vyhnout hlavním proudům masové produkce. Šperk s živou rostlinou je nová definice moderních hodnot. Je to setkání šperkařství a zahradničení," vysvětlil.

Prstýnek s islandským mechem

Tato kolekce je podle něho navržena pro lidi velkých měst a je to experiment, který staví přírodu vůči lidem, protože příroda je předpokladem života." Podle Juliussona bude prstýnek stát v přepočtu kolem 14 000 korun.

Autor:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Další z rubriky

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.