Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Proč jsou domácí vína dražší? Italskému slunci nemůžeme konkurovat

aktualizováno 
S tou otázkou se setkáváme při každé dovolené. Jak je to možné, že i to nejobyčejnější italské stolní víno je lahodné a přitom lacinější než naše domácí české nebo moravské? "Jednou z příčin je samozřejmě odlišná zeměpisná poloha a klimatické podmínky," uvádí obchodní zástupce italského vinařství z Toskánska, Marchesi Antinori, Eva Horáková.

Testování vína | foto: Profimedia.cz

Marchesi Antinori je starobylým šlechtickým rodem pocházejícím z Florencie, který se věnuje nepřetržitě výrobě a obchodu s vínem již po 26 generací, oficiálně od roku 1385, kdy byl zapsán do cechu vinařského.

Dnes patří k deseti nejstarším rodinným podnikům na světě vůbec (zdroj Wikipedie) a nejvýznamnějším výrobcům italského vína na mezinárodní úrovni. V České republice se s italskými víny Marchesi Antinori můžete setkat hlavně v obchodech Global Wines.

Ital zná ten ten zázrak, roste mu to samo

Terroir

Výslovnost: teroár, odvozeno z terre - země.

Jde o souhrnný vliv zejména přírodních podmínek konkrétního místa na zde pěstované rostliny. Jde svým způsobem o genius loci daného místa.

Původně francouzský termín terroir se používá především ve vinařství, kde se jím rozumí místní geologické podloží, složení půdy, vlhkost, srážky, nadmořská výška, tradice a um vinaře a to, jak se tento komplex vlivů promítne do charakteru určitého vína.

Zdroj: Wikipedia

"Když jsem začala pracovat před deseti lety pro jedno vinařství v Chianti, překvapilo mě, jak dobrou kvalitu mají zdejší vína, i ta obyčejná typu ´vino della casa´, na rozdíl od našich moravských vín ve stejné cenové hladině. Svou zásluhu na tom má samozřejmě totálně odlišné klima a specifický terroir, který je spolu s odpovídající odrůdou hroznového vína odpovědný za proslulost určitých vinařských oblastí – a to všude na světě," vzpomíná Horáková.

V Itálii takových oblastí najdeme mnoho, díky mimořádným klimatickým podmínkám, které vinařům dovolí sklidit absolutně zralé plody, které jsou základem pro výrobu kvalitního vína. Průběh vegetační sezony, její délka a počet slunečných dnů, je jeden z nejdůležitějších faktorů.

"Čím je délka vegetační sezony kratší, tím menší šanci máte, že se podaří sklidit zralé hrozny – stupeň zralosti je přitom základem výroby kvalitního vína. Když nesklidíte ovoce se zralými tříslovinami, jen těžko se vám podaří ve sklepě tento handicap dohonit," vysvětluje Horáková.

Místní podmínky se mění, nesmí se ustrnout

Pro výrobu kvalitního vína je proto základem neustále sledovat a zkoumat meteorologické jevy, postupnou změnu klimatu a jeho vliv na průběh vegetativní sezony ve vinici. Marchesi Antinori při tom spolupracují s univerzitou v Bologni a výzkumnými ústavy a navzájem si předávají své zkušenosti.

"Tyhle průzkumy se musí provádět nepřetržitě. Klima se mění a tam, kde jste měl před dvaceti lety výborné podmínky pro vinici, se mohly díky globálnímu oteplování a jiným přírodním vlivům naprosto změnit. To je důvodem toho, proč je třeba kromě výroby investovat do výzkumu a určit odpovídající druh hroznů, který bude mít v dané oblasti vynikající výsledky. Každé vinařství, včetně našeho, má svého agronoma a enologa, kteří jsou zodpovědní za kvalitu ovoce, která se následně projeví kvalitou vína," popisuje Horáková. Péče se však vyplatí, protože se tím snižují následné náklady na pěstování, sklizeň a výrobu vína.

Kromě staletími osvědčených pěstitelských a výrobních podmínek jsou právě experimenty a pokusy s novými klony, odrůdami či oblastmi to, co jedno vinařství odlišuje od druhého. Pro Marchese Antinori byl takovým milníkem v 70. letech tehdy revoluční pokus pěstovat v oblasti Chianti odrůdu Cabernet Sauvignon pro vína Tignanello a Solaia, dnes mezinárodně ceněná vína se sběratelskou hodnotou.

Díky hledání nových terroirů vlastní vinařský rod například i středověkou tvrz s okolními pozemky, Castello della Sala v Umbrii, zakoupenou ve čtyřicátých letech minulého století otcem dnešního majitele vinařství. Tato lokalita na rozdíl od Toskánska, kde se daří převážně odrůdám červeného vína, patří k oblastem s odpovídajícími podmínkami pro pěstování a výrobu bílého vína, které tehdy Niccolo Antinori pro svou nabídku vín postrádal.

Autor:




Nejčtenější

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Zloděj se klíčem v zámku nebude zdržovat.
Deseti tipů, jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

Senioři patří v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody k nejohroženější skupině. Jsou důvěřiví, často žijí osamoceně, mnohdy mají nějaký...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Přírodní rezervace V Pískovně. Významné hnízdiště ptáků nedaleko panelového...
Mokřady zadržují vodu v krajině, chrání nás před suchem i povodněmi

V posledních 35 letech se frekvence přírodních katastrof jako záplavy, tropické cyklony nebo sucha po celém světě více než zdvojnásobila. OSN přitom odhaduje,...  celý článek

CORAX spol. s r.o. - Hajnalka Baštářová
AUTOMECHANIK - AUTOKLEMPÍŘ, DOLNÍ SLOVĚNICE U LIŠOVA

CORAX spol. s r.o. - Hajnalka Baštářová
Jihočeský kraj
nabízený plat: 23 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.