Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Proč jsou domácí vína dražší? Italskému slunci nemůžeme konkurovat

aktualizováno 
S tou otázkou se setkáváme při každé dovolené. Jak je to možné, že i to nejobyčejnější italské stolní víno je lahodné a přitom lacinější než naše domácí české nebo moravské? "Jednou z příčin je samozřejmě odlišná zeměpisná poloha a klimatické podmínky," uvádí obchodní zástupce italského vinařství z Toskánska, Marchesi Antinori, Eva Horáková.

Testování vína | foto: Profimedia.cz

Marchesi Antinori je starobylým šlechtickým rodem pocházejícím z Florencie, který se věnuje nepřetržitě výrobě a obchodu s vínem již po 26 generací, oficiálně od roku 1385, kdy byl zapsán do cechu vinařského.

Dnes patří k deseti nejstarším rodinným podnikům na světě vůbec (zdroj Wikipedie) a nejvýznamnějším výrobcům italského vína na mezinárodní úrovni. V České republice se s italskými víny Marchesi Antinori můžete setkat hlavně v obchodech Global Wines.

Ital zná ten ten zázrak, roste mu to samo

Terroir

Výslovnost: teroár, odvozeno z terre - země.

Jde o souhrnný vliv zejména přírodních podmínek konkrétního místa na zde pěstované rostliny. Jde svým způsobem o genius loci daného místa.

Původně francouzský termín terroir se používá především ve vinařství, kde se jím rozumí místní geologické podloží, složení půdy, vlhkost, srážky, nadmořská výška, tradice a um vinaře a to, jak se tento komplex vlivů promítne do charakteru určitého vína.

Zdroj: Wikipedia

"Když jsem začala pracovat před deseti lety pro jedno vinařství v Chianti, překvapilo mě, jak dobrou kvalitu mají zdejší vína, i ta obyčejná typu ´vino della casa´, na rozdíl od našich moravských vín ve stejné cenové hladině. Svou zásluhu na tom má samozřejmě totálně odlišné klima a specifický terroir, který je spolu s odpovídající odrůdou hroznového vína odpovědný za proslulost určitých vinařských oblastí – a to všude na světě," vzpomíná Horáková.

V Itálii takových oblastí najdeme mnoho, díky mimořádným klimatickým podmínkám, které vinařům dovolí sklidit absolutně zralé plody, které jsou základem pro výrobu kvalitního vína. Průběh vegetační sezony, její délka a počet slunečných dnů, je jeden z nejdůležitějších faktorů.

"Čím je délka vegetační sezony kratší, tím menší šanci máte, že se podaří sklidit zralé hrozny – stupeň zralosti je přitom základem výroby kvalitního vína. Když nesklidíte ovoce se zralými tříslovinami, jen těžko se vám podaří ve sklepě tento handicap dohonit," vysvětluje Horáková.

Místní podmínky se mění, nesmí se ustrnout

Pro výrobu kvalitního vína je proto základem neustále sledovat a zkoumat meteorologické jevy, postupnou změnu klimatu a jeho vliv na průběh vegetativní sezony ve vinici. Marchesi Antinori při tom spolupracují s univerzitou v Bologni a výzkumnými ústavy a navzájem si předávají své zkušenosti.

"Tyhle průzkumy se musí provádět nepřetržitě. Klima se mění a tam, kde jste měl před dvaceti lety výborné podmínky pro vinici, se mohly díky globálnímu oteplování a jiným přírodním vlivům naprosto změnit. To je důvodem toho, proč je třeba kromě výroby investovat do výzkumu a určit odpovídající druh hroznů, který bude mít v dané oblasti vynikající výsledky. Každé vinařství, včetně našeho, má svého agronoma a enologa, kteří jsou zodpovědní za kvalitu ovoce, která se následně projeví kvalitou vína," popisuje Horáková. Péče se však vyplatí, protože se tím snižují následné náklady na pěstování, sklizeň a výrobu vína.

Kromě staletími osvědčených pěstitelských a výrobních podmínek jsou právě experimenty a pokusy s novými klony, odrůdami či oblastmi to, co jedno vinařství odlišuje od druhého. Pro Marchese Antinori byl takovým milníkem v 70. letech tehdy revoluční pokus pěstovat v oblasti Chianti odrůdu Cabernet Sauvignon pro vína Tignanello a Solaia, dnes mezinárodně ceněná vína se sběratelskou hodnotou.

Díky hledání nových terroirů vlastní vinařský rod například i středověkou tvrz s okolními pozemky, Castello della Sala v Umbrii, zakoupenou ve čtyřicátých letech minulého století otcem dnešního majitele vinařství. Tato lokalita na rozdíl od Toskánska, kde se daří převážně odrůdám červeného vína, patří k oblastem s odpovídajícími podmínkami pro pěstování a výrobu bílého vína, které tehdy Niccolo Antinori pro svou nabídku vín postrádal.

Autor:




Nejčtenější

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Majitelé chovů prasat musí kvůli africkému moru dodržovat zvýšenou opatrnost.
Nekrmit zbytky a přezouvat se. Jak uchránit své prasátko před morem

Po nedávno udeřivší ptačí chřipce je tu další nebezpečí pro chovatele. Zatím ojedinělý nález u nás dosud ještě nikdy nepotvrzeného afrického moru prasat...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Další z rubriky

Upravené vřetenové sekačky.
VIDEO: Radost na vlastních strojích. Sezona závodů na sekačkách zahájena

Takovou tradici v sekání trávníku jako v Británii asi nikde jinde nenajdete. A když si chlapi chtějí hrát, vymyslí si závody na sekačkách. Této zálibě se...  celý článek

Sázet semena z volného opylení je tak trochu dobrodružství.
Není semínko jako semínko. Písmeno s číslem zaručí úrodu

Kdo chce mít na zahrádce zaručenou úrodu, koupí si dražší semínka z první filiální generace. Kdo se zahradničením jen baví, může se pokusit vypěstovat si i...  celý článek

V téhle zahradě bude hodně práce.
Sedm kroků od zarostlé houštiny k upravené zahrádce. Jaké stroje to usnadní

Představte se, že jste koupili chalupu. Stavba je v pořádku, ale na zahradu už léta nikdo nesáhl, takže se proměnila v neprostupnou houštinu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.