Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak se vaří pravé italské rizoto, s českým nemá nic společného

aktualizováno 
Podle odborníků je nesmysl říkat české směsi rýže s čímkoliv rizoto. Přitom to naše české sypké dostanete všude: od školní jídelny až po interhotel. Jak tedy na to echtovní italské?

"V první řadě musíte použít speciální rýži typu Arborio. Její zvláštností je, že se vaří podobně jako těstoviny al dente, tedy na skus. To říkám proto, že někteří nezkušení hosté mívají tendenci stěžovat si, že je ta rýže nedovařená. Ne, tak to má opravdu být, uvnitř toho zrníčka musíte pociťovat zbytek tvrdšího jádra," říká šéfkuchař restaurace Argument František Maděra, který s námi risotto uvařil.

Arborio nebo podobné druhy, jako například Carnarolli či Vialone, obsahují daleko větší množství škrobu než u nás běžně kupovaná rýže, proto bývá výsledek radikálně jiný. Podstatně tekutější, až kašovitý. Dlouho nám trvá sebrat odvahu a předložit to rodině na stůl. Kdo však tento ostych překoná, má vyhráno a na italské rizoto už nedá dopustit.

Krok za krokem

Podstata přípravy tkví v tom, že do rýže se na začátku nevlévá příliš tekutiny. Zhruba půl na půl vývaru a bílého vína. Jen tak, aby tekutina jen mírně přesáhla množství rýže. "Na jednu porci počítejte asi tak 100 gramů," odhaduje kuchař.

Postup obrazem

Takže na olivovém oleji zpěňte šalotku. "Nepoužívejte obyčejnou cibuli, je štiplavá, kdežto šalotka změkne a zesládne, je pro tento typ jídla daleko vhodnější," radí Maděra. Přidejte i jemně nasekaný česnek a trochu tymiánu. Až bude šalotka orestovaná, přidejte rýži, zarestujte a podlijte vínem, nechte odpařit alkohol a zalijte vývarem. Přidejte sůl a bílý pepř.

Italské rizoto je jiné v tom, že v kastrůlku brzy začnou docházet tekutiny, takže se během vaření musí postupně pořád dolévat vývarem. A během vaření se pořád kontroluje, jak je rýže vařená.

Mezitím, když čekáte, si orestujte pár hříbků, krájejte nahrubo, do pánve vložte i nakrájený česnek a snítku tymiánu. Nebudete ho vkládat do rizota, jen ovoní nakrájené houby.

Až bude rizoto jen krůček od toho, aby bylo správně měkké, a bude mít tu správnou konzistenci, vložte houby do rýže a nechte pět šest minut po pokličkou "ustát".

Pak zkontrolujte konzistenci. Uvidíte, že rýže vsákla zbytek oleje a vývaru, takže jen nechte na plotně zabublat, přidejte nepatrně vývaru, pak parmazán, máslo, odstavte a můžete podávat.

Na talíři rizoto kuchař ještě přeleje troškou lanýžového oleje, přidá trošku parmazánu a servíruje do hlubokých talířů.

Autor:




Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.