Mikrokurzy italského vaření zvládnete v práci během obědové přestávky - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mikrokurzy italského vaření zvládnete v práci během obědové přestávky

  6:57
V Praze se otevřely kurzy vaření pro ty, kdo chtějí spojit přestávku na oběd s bleskovým kurzem italské kuchyně. Říkají jim Lunch & Run, tedy něco jako "uvař si a běž". Za 45 minut si pod vedením šéfkuchaře sami uvaříte. Oběd si sníte buď na místě v salonku kuchařského studia, anebo si ho odnesete zpět do práce.
Každého účastníka kurzu čeká dvouvařič s indukčními plotýnkami, zástěra,...

Každého účastníka kurzu čeká dvouvařič s indukčními plotýnkami, zástěra, suroviny a v zásuvce potřebné pomůcky. | foto: Aromi.cz

Nově otevřené studio Laboratoria, Scuola di Cucina s týmem italské restaurace Aromi zkouší u nás úplně nový koncept. "Právě začínáme, takže může přijít každý z ulice, není třeba se objednávat," říká jeden ze šéfkuchařů ateliéru Radim Gerlich. Vyzkoušeli jsme, co takový mikrokurz obnáší v praxi.

Kuchyňský ateliér zatím svítí novotou. Kdo na dvanáctou přijde, najde tu šestnáct pracovních míst vybavených indukční dvouplotýnkou, suroviny připravené k vaření, veškerý inventář a kuchaře, který vás krok za krokem provede přípravou jídla.

Když se například vařilo italské rizoto, mnozí účastníci se nemohli shodnout, jak to proslulé "na skus" má vlastně "křupat". Kde se nachází ono italské al dente?

"Od toho jsme tu my. Ono je něco jiného, když si doma čtete recept, byť třeba originální a dobře popsaný, anebo se díváte na televizní pořad o vaření. Ale zkuste se postavit za plotnu a uvidíte, že se před vámi najednou objeví stovky otázek, co a jak správně udělat," vysvětluje Gerlich.

Proto během vaření trpělivě obchází jednotlivé účastníky, ochutnává a připomínkuje. "Samozřejmě každý máme své chutě. Někdo koření víc, někdo míň, zásadou je, aby si každý pochutnal. Ale základní postupy by se měly dodržet," připomíná.

Salátový dresing

  • 200 ml olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř

Promíchat a rozmixovat. Uschovat v ledničce.

Za 45 minut lze zvládnout jen jednodušší jídla. Takže když je na pořadu dne například telecí s bramborovou kaší, bramborami se nemusí nikdo zabývat, naučí se hlavně správnou přípravu telecího. Kaši připraví kuchař předem. A stejně tak když se vyrábí salát s pečenou červenou řepou, není třeba strávit dvě hodiny čekáním na její upečení.

Zato je možné neustále se ptát: Proč děláte to a takhle a tímto postupem? A co by se stalo, kdyby se postupovalo naopak? A jak jste udělali tento dresing (viz box)?

Celé je to neformální a s osobním přístupem. Má to ale jednu nevýhodu. Samozřejmě, že podobný kurz nekoupíte za cenu poledního meníčka, nějakou tu stokorunu zaplatíte. Cena za kurz jednochodového menu je 395 Kč, dvouchodového 545 Kč. Jako náhrada závodního stravování tedy neposlouží, zato tu nabídnou změnu od každodenních baget nebo guláše se šesti.

A vzhledem k tomu, že kurzy teprve začínají, není na internetových stránkách restaurace denní program projektu Lunch & Run. Je tedy třeba si zatelefonovat a zeptat se, co se bude vařit a podle toho, co byste se chtěli naučit, si udělat čas.

Jak na výborný salát z pečené červené řepy a špenátu

Očištěnou neoloupanou řepu osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Zabalte do alobalu a dvě hodiny pečte při 150 °C.

Opražte piniové oříšky.

Pečenou řepu nakrájejte na hranolky.

Po vychladnutí oloupejte, nakrájejte, smíchejte s mladým špenátem. Osolte, opepřete, pokapejte dresingem. Mezitím si na pánvi opražte piniové oříšky.

Osolte a opepřete.

Nakrájejte sýr.

Se špenátem vyskládejte na talíř a posypejte oříšky.

Vyskládejte na talíř, přidejte kousky sýra gorgonzola, posypte oříšky a nakonec ještě zakápněte dresingem. Nevěřili byste, jak tyto suroviny jdou dobře k sobě.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025