Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mikrokurzy italského vaření zvládnete v práci během obědové přestávky

  6:57aktualizováno  6:57
V Praze se otevřely kurzy vaření pro ty, kdo chtějí spojit přestávku na oběd s bleskovým kurzem italské kuchyně. Říkají jim Lunch & Run, tedy něco jako "uvař si a běž". Za 45 minut si pod vedením šéfkuchaře sami uvaříte. Oběd si sníte buď na místě v salonku kuchařského studia, anebo si ho odnesete zpět do práce.

Každého účastníka kurzu čeká dvouvařič s indukčními plotýnkami, zástěra, suroviny a v zásuvce potřebné pomůcky. | foto: Aromi.cz

Nově otevřené studio Laboratoria, Scuola di Cucina s týmem italské restaurace Aromi zkouší u nás úplně nový koncept. "Právě začínáme, takže může přijít každý z ulice, není třeba se objednávat," říká jeden ze šéfkuchařů ateliéru Radim Gerlich. Vyzkoušeli jsme, co takový mikrokurz obnáší v praxi.

Fotogalerie

Kuchyňský ateliér zatím svítí novotou. Kdo na dvanáctou přijde, najde tu šestnáct pracovních míst vybavených indukční dvouplotýnkou, suroviny připravené k vaření, veškerý inventář a kuchaře, který vás krok za krokem provede přípravou jídla.

Když se například vařilo italské rizoto, mnozí účastníci se nemohli shodnout, jak to proslulé "na skus" má vlastně "křupat". Kde se nachází ono italské al dente?

"Od toho jsme tu my. Ono je něco jiného, když si doma čtete recept, byť třeba originální a dobře popsaný, anebo se díváte na televizní pořad o vaření. Ale zkuste se postavit za plotnu a uvidíte, že se před vámi najednou objeví stovky otázek, co a jak správně udělat," vysvětluje Gerlich.

Proto během vaření trpělivě obchází jednotlivé účastníky, ochutnává a připomínkuje. "Samozřejmě každý máme své chutě. Někdo koření víc, někdo míň, zásadou je, aby si každý pochutnal. Ale základní postupy by se měly dodržet," připomíná.

Salátový dresing

  • 200 ml olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl, pepř

Promíchat a rozmixovat. Uschovat v ledničce.

Za 45 minut lze zvládnout jen jednodušší jídla. Takže když je na pořadu dne například telecí s bramborovou kaší, bramborami se nemusí nikdo zabývat, naučí se hlavně správnou přípravu telecího. Kaši připraví kuchař předem. A stejně tak když se vyrábí salát s pečenou červenou řepou, není třeba strávit dvě hodiny čekáním na její upečení.

Zato je možné neustále se ptát: Proč děláte to a takhle a tímto postupem? A co by se stalo, kdyby se postupovalo naopak? A jak jste udělali tento dresing (viz box)?

Celé je to neformální a s osobním přístupem. Má to ale jednu nevýhodu. Samozřejmě, že podobný kurz nekoupíte za cenu poledního meníčka, nějakou tu stokorunu zaplatíte. Cena za kurz jednochodového menu je 395 Kč, dvouchodového 545 Kč. Jako náhrada závodního stravování tedy neposlouží, zato tu nabídnou změnu od každodenních baget nebo guláše se šesti.

A vzhledem k tomu, že kurzy teprve začínají, není na internetových stránkách restaurace denní program projektu Lunch & Run. Je tedy třeba si zatelefonovat a zeptat se, co se bude vařit a podle toho, co byste se chtěli naučit, si udělat čas.

Jak na výborný salát z pečené červené řepy a špenátu

Očištěnou neoloupanou řepu osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Zabalte do alobalu a dvě hodiny pečte při 150 °C.

Opražte si piniové oříšky.

Opražte piniové oříšky.

Pečenou řepu si nakrájejte na hranolky.

Pečenou řepu nakrájejte na hranolky.

Po vychladnutí oloupejte, nakrájejte, smíchejte s mladým špenátem. Osolte, opepřete, pokapejte dresingem. Mezitím si na pánvi opražte piniové oříšky.

Osolte a opepřete.

Osolte a opepřete.

Nakrájejte sýr

Nakrájejte sýr.

Se špenátem vyskládejte na talíř a posypejte oříšky.

Se špenátem vyskládejte na talíř a posypejte oříšky.

Vyskládejte na talíř, přidejte kousky sýra gorgonzola, posypte oříšky a nakonec ještě zakápněte dresingem. Nevěřili byste, jak tyto suroviny jdou dobře k sobě.

Autor:




Nejčtenější

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Pavel Jeřábek seče v obtížném terénu pomocí bubnové sekačky.
Proč se seká rákosí v zimě? Pak poskytne lepší úkryt pro vzácné živočichy

Rákosin v krajině v posledních letech významně ubylo a zhoršila se jejich kvalita, takže ubylo i prostoru pro drobné živočichy, kteří v něm žijí. Proto se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.