Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyzkoušejte jahodovou marmeládu podle Jamieho Olivera

aktualizováno 
Sezona zavařování začíná. Pro lidi, kteří ho ještě nezkusili, má pověst něčeho složitého a obestřeného tradicí složitých postupů. Ti, kteří ho zvládli, vám naopak řeknou, že není nic jednoduššího.

Klasická metoda zavíčkování a převrácení dnem vzhůru | foto: Profimedia.cz

Kdo zavařoval jednou, už umí zavařovat navždy. Ať patříte do jakékoliv kategorie, letos s námi určitě vyzkoušíte hodne nových receptů.

Jaké jsou rozdíly mezi marmeládou, džemem, povidly a rosoly

Doma si samozřejmě na své sklenice můžete napsat, co chcete, ale oficiálně je rozhodnutím Evropské unie marmeláda už jedině výrobek z citrusu, vody a cukru.

Čtěte ve středu

Přehledný seznam bylinek podle jejich léčivého použití

Prázdninový seriál o zavařování a bylinkách

Takže naše klasické domácí výrobky jsou zavařeniny neboli džemy. Je v nich ovoce, cukr a pak koření nebo třeba troška alkoholu.

Povidla jsou kompaktní svařené ovoce bez přidaného cukru, které se ze sklenice vykrajuje, jak je tuhé.

A pak už zbývají jen rosoly, které jsou průhledné a čiré, nekdy se zalitými kousky ovoce.

Rosolovitá konzistence zavařeniny je výsledkem práce pektinu obsaženého v ovoci. Nekteré druhy ovoce želírují skoro samy (rybíz, angrešt, nezralá jablka, kdoule nebo brusinky), do jiného je třeba přidat želírovací cukr nebo prášek. Těch je nekolik druhu a návod na zpracování najdete vždy na obalu – vyplatí se ho držet.

Jen prvotřídní ovoce

Má-li se vám zavařenina vydařit tak, aby vám vydělala spousty chvály, musíte začít perfektním ovocem. Musí být dokonale zralé, ale ne přezrálé nebo chycené plísní. Ony se sice nedokonalosti ve skleničce husté směsi vizuálně ztratí, ale poškodí chuť a barvu vašeho domácího výrobku.

Jamie Oliver doporučuje jahody s vanilkou

1 vanilkový lusk, kilo zralých jahod, omytých a odstopkovaných, 500 g želírovacího cukru.

Než začnete, vysterilizujte sklenice a víčka. Bud je ve dřezu zalijte vařící vodou z konvice, nebo je úplně ponořené povařte deset minut v hrnci. Případně položte sklenice i víčka na pečicí plech a zahřejte je na 100 °C.

Kuchařky Jamieho Olivera

Seženete je za akční ceny na Knihy.iDNES.cz

Jamie Oliver na titulu své poslední knihy Moje velká Británie

Máte-li dobrou myčku s extra horkým programem, můžete je vysterilizovat i v ní. Rozkrojte podélně vanilkový lusk a vyškrabejte semínka. Vložte semínka do pánve spolu s jahodami a cukrem.

Rozmačkejte je v mačkadle na brambory a nechte schválně kusy jahod, aby měl džem hrubou strukturu. Položte pánev na střední plamen, přiveďte směs k varu a vařte pět minut. Potom teplotu o polovinu snižte a pečlivě stírejte pěnu z povrchu. Až už žádná nebude, nechte mírně vychladnout.

Asi po 15 minutách rozdělte směs do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Sklenice se teplem zatáhnou. Necháte-li džem vychladnout a pak ho zavíčkujete, musíte ho sníst do týdne a uchovávat v lednici.





Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.