Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Recept na neskutečně voňavý koláč s jahodami po italsku

aktualizováno 
Zapomeňte, že linecké těsto patří k Vánocům a užijte si chuťově podobný koláč s vanilkovým krémem v období vrcholného léta. Ať už spolu s posledními voňavými jahodami z českých záhonů, nebo s jinými. Chuťová kombinace je to delikátní.

Šéfkuchař Emanuel Ridi pekl nedávno tento jahodový koláč se svou maminkou, když ji navštívil během své prázdninové cesty doma na Elbě. Kvůli úspoře času šel cestou nejmenšího odporu. Těsto koupil hotové, jen do něj přidal hrst umletých mandlí, pro jemnější chuť. Mandle přitom před rozemletím dává do mrazáku, jak radí ve videu, aby se získaná mandlová mouka nelepila, ale byla krásně sypká.

Crostata alle fragole, tedy jahodový koláč, krok za krokem

Fotogalerie přípravy koláče

Na těsto budete potřebovat 210 g hladké mouky, 100 g másla, 3 žloutky, 100 g cukru moučka, špetku soli, citronovou kůru z jednoho citronu, třetinu sáčku prášku do pečiva a hrst rozemletých mandlí nebo mandlové mouky. Nezapomeňte na kousek másla a trochu mouky na vymazání a vysypání formy.

Na náplň a dozdobení dortu si připravte 1 vanilkový lusk, 300 až 400 ml mléka, 2 žloutky, 50 g moučkového cukru, 50 g jemného kukuřičného škrobu (například maizeny), čerstvé jahody a jahodový džem.

Připravte si těsto.
Těsto rozválejte tak, abyste s ním mohli vyložit koláčovou formu.
Vysypanou formu vyložte rozváleným těstem.

Těsto připravte z uvedených ingrediencí: žloutky ušlehejte s máslem, přidejte smíchané suché ingredience a těsto pečlivě zpracujte. Můžete ho i nechat odpočinout v chladu. Pak ho rozválejte, formu na koláč vytřete máslem, vysypte moukou a vyložte ji rozváleným těstem.

Těsto jemně propíchejte vidličkou, aby nenakynulo.
Formu s těstem překryjte pečicí folií nebo papírem a zasypte fazolemi, aby...
Pečte v předehřáté troubě deset minut na 180 °C.

Těsto ve formě jemně propíchejte vidličkou, aby nenakynulo. Poté formu překryjte pečicí folií nebo papírem a zasypte fazolemi, aby těsto moc nevyběhlo a zůstalo nízké. Pečte v předehřáté troubě deset minut na 180 °C, pak nechte vychladnout.

Na krém v míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem.
Přilijte ohřáté vanilkové mléko a směs míchejte ve vodní lázni, dokud...
Směs míchejte ve vodní lázni (můžete si ji přelít do mlékovaru jako Italova...

Mezitím si připravte vanilkový krém na náplň: mléko ochuťte vanilkovými semínky z rozříznutého lusku a ohřejte. V míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem a přilijte ohřáté vanilkové mléko. Směs míchejte ve vodní lázni (můžete si ji přelít do mlékovaru jako Italova maminka), dokud nezhoustne.

Vanilkový krém nalijte na vychladlý korpus a rozetřete.
Do vanilkového krému vyskládejte očištěné jahody špičkou nahoru.
Jahodový džem lehce ohřejte, aby byl tekutější a jahody  s ním potřete.

Hustý krém nalijte na vychladlý korpus a rozetřete. Celé očištěné jahody pak na krém vyskládejte špičkami nahoru. Marmeládu nechte chvilku rozehřát, aby se lépe roztírala, pomažte jí špičky jahod a dejte koláč vychladit.

Tento a další recepty - těšte se například na přípravu chobotnice podle Italovy maminky - odvysílá televize Prima family v úterý večer v pořadu Léto s Italem.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.