Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Recept na neskutečně voňavý koláč s jahodami po italsku

aktualizováno 
Zapomeňte, že linecké těsto patří k Vánocům a užijte si chuťově podobný koláč s vanilkovým krémem v období vrcholného léta. Ať už spolu s posledními voňavými jahodami z českých záhonů, nebo s jinými. Chuťová kombinace je to delikátní.

Šéfkuchař Emanuel Ridi pekl nedávno tento jahodový koláč se svou maminkou, když ji navštívil během své prázdninové cesty doma na Elbě. Kvůli úspoře času šel cestou nejmenšího odporu. Těsto koupil hotové, jen do něj přidal hrst umletých mandlí, pro jemnější chuť. Mandle přitom před rozemletím dává do mrazáku, jak radí ve videu, aby se získaná mandlová mouka nelepila, ale byla krásně sypká.

Crostata alle fragole, tedy jahodový koláč, krok za krokem

Fotogalerie přípravy koláče

Na těsto budete potřebovat 210 g hladké mouky, 100 g másla, 3 žloutky, 100 g cukru moučka, špetku soli, citronovou kůru z jednoho citronu, třetinu sáčku prášku do pečiva a hrst rozemletých mandlí nebo mandlové mouky. Nezapomeňte na kousek másla a trochu mouky na vymazání a vysypání formy.

Na náplň a dozdobení dortu si připravte 1 vanilkový lusk, 300 až 400 ml mléka, 2 žloutky, 50 g moučkového cukru, 50 g jemného kukuřičného škrobu (například maizeny), čerstvé jahody a jahodový džem.

Jahodový koláč
Jahodový koláč
Jahodový koláč

Těsto připravte z uvedených ingrediencí: žloutky ušlehejte s máslem, přidejte smíchané suché ingredience a těsto pečlivě zpracujte. Můžete ho i nechat odpočinout v chladu. Pak ho rozválejte, formu na koláč vytřete máslem, vysypte moukou a vyložte ji rozváleným těstem.

Jahodový koláč
Jahodový koláč
Jahodový koláč

Těsto ve formě jemně propíchejte vidličkou, aby nenakynulo. Poté formu překryjte pečicí folií nebo papírem a zasypte fazolemi, aby těsto moc nevyběhlo a zůstalo nízké. Pečte v předehřáté troubě deset minut na 180 °C, pak nechte vychladnout.

Na krém v míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem.
Přilijte ohřáté vanilkové mléko a směs míchejte ve vodní lázni, dokud...
Směs míchejte ve vodní lázni (můžete si ji přelít do mlékovaru jako Italova...

Mezitím si připravte vanilkový krém na náplň: mléko ochuťte vanilkovými semínky z rozříznutého lusku a ohřejte. V míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem a přilijte ohřáté vanilkové mléko. Směs míchejte ve vodní lázni (můžete si ji přelít do mlékovaru jako Italova maminka), dokud nezhoustne.

Vanilkový krém nalijte na vychladlý korpus a rozetřete.
Do vanilkového krému vyskládejte očištěné jahody špičkou nahoru.
Jahodový džem lehce ohřejte, aby byl tekutější a jahody  s ním potřete.

Hustý krém nalijte na vychladlý korpus a rozetřete. Celé očištěné jahody pak na krém vyskládejte špičkami nahoru. Marmeládu nechte chvilku rozehřát, aby se lépe roztírala, pomažte jí špičky jahod a dejte koláč vychladit.

Tento a další recepty - těšte se například na přípravu chobotnice podle Italovy maminky - odvysílá televize Prima family v úterý večer v pořadu Léto s Italem.

Autor:




Nejčtenější

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Future Recruitment s.r.o.
Specialista firemních produktů

Future Recruitment s.r.o.
Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.