Šéfkuchař Emanuel Ridi pekl nedávno tento jahodový koláč se svou maminkou, když ji navštívil během své prázdninové cesty doma na Elbě. Kvůli úspoře času šel cestou nejmenšího odporu. Těsto koupil hotové, jen do něj přidal hrst umletých mandlí, pro jemnější chuť. Mandle přitom před rozemletím dává do mrazáku, jak radí ve videu, aby se získaná mandlová mouka nelepila, ale byla krásně sypká.
Crostata alle fragole, tedy jahodový koláč, krok za krokem
Fotogalerie přípravy koláče |
Na těsto budete potřebovat 210 g hladké mouky, 100 g másla, 3 žloutky, 100 g cukru moučka, špetku soli, citronovou kůru z jednoho citronu, třetinu sáčku prášku do pečiva a hrst rozemletých mandlí nebo mandlové mouky. Nezapomeňte na kousek másla a trochu mouky na vymazání a vysypání formy.
Na náplň a dozdobení dortu si připravte 1 vanilkový lusk, 300 až 400 ml mléka, 2 žloutky, 50 g moučkového cukru, 50 g jemného kukuřičného škrobu (například maizeny), čerstvé jahody a jahodový džem.
Těsto připravte z uvedených ingrediencí: žloutky ušlehejte s máslem, přidejte smíchané suché ingredience a těsto pečlivě zpracujte. Můžete ho i nechat odpočinout v chladu. Pak ho rozválejte, formu na koláč vytřete máslem, vysypte moukou a vyložte ji rozváleným těstem.
Těsto ve formě jemně propíchejte vidličkou, aby nenakynulo. Poté formu překryjte pečicí folií nebo papírem a zasypte fazolemi, aby těsto moc nevyběhlo a zůstalo nízké. Pečte v předehřáté troubě deset minut na 180 °C, pak nechte vychladnout.
Mezitím si připravte vanilkový krém na náplň: mléko ochuťte vanilkovými semínky z rozříznutého lusku a ohřejte. V míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem a přilijte ohřáté vanilkové mléko. Směs míchejte ve vodní lázni (můžete si ji přelít do mlékovaru jako Italova maminka), dokud nezhoustne.
Hustý krém nalijte na vychladlý korpus a rozetřete. Celé očištěné jahody pak na krém vyskládejte špičkami nahoru. Marmeládu nechte chvilku rozehřát, aby se lépe roztírala, pomažte jí špičky jahod a dejte koláč vychladit.
Tento a další recepty - těšte se například na přípravu chobotnice podle Italovy maminky - odvysílá televize Prima family v úterý večer v pořadu Léto s Italem.