Vedle rýže a pšenice je kukuřice třetí nejrozšířenější obilovinou na světě. U nás si vybavíme jasně žluté obilky obývající kukuřičnou palici, ovšem existují též odrůdy s bílými, červenými, purpurovými nebo i černými zrny.
ZLATÁ NÁKUPNÍ RADAKlasy kukuřice důkladně zkontrolujte, abyste nekoupili zajíce v pytli. Každému klasu opatrně otevřete kabát z listů a zkontrolujte, jestli uvnitř nebydlí nežádoucí hmyzí vetřelci. |
Protože kukuřice obsahuje optimální směsici látek pro maximální fyzický výkon a zdravý organismus, neměli bychom ji v jídelníčku opomíjet.
Obzvláště nyní, v její sezoně. Právě teď je nejlepší čas poslat čerstvou kukuřici rovnou na gril. Není třeba obávat se složitého zdlouhavého postupu, ačkoli pár základních pravidel znát musíte.
Jak si poradit s kukuřicí na grilu krok za krokem
Kukuřici před grilováním zbavte listů. Stačí všechno listoví stáhnout dolů, jako když loupete banán. Těsně u klasu ho pak pevně uchopit, zakroutit a jednoduše oddělit. Odstraňte i vyčnívající zbylé fousky.
Každou sobotu

Zmrzlinovou mapu Česka, tipy na nejlepší osvěžení v tropickém létě ze všech 14 krajů, najdete 5. srpna v příloze MF DNES Víkend
Pak klasy asi 10 minut předvařte v osolené vodě. Dají se sice konzumovat už jen po této úpravě, ale pobyt na roštu jim přidá znatelný šmrnc.
Už jsem se setkala i s využitím mikrovlnky. V takovém případě to bude vyžadovat 5 minut na maximální výkon, ale klas nebudete loupat a i v listech ho položíte do misky, kterou můžete pro ohřev v mikrovlnné troubě používat.
Vždy takto zpracovávejte jen jeden klas, ne více dohromady. Následně je možno kukuřici doladit na grilu nebo uložit do chladu a nechat čekat, klidně i den, než bude party v plném proudu.
Klas potřete olivovým olejem (fajnšmekři použijí kořeněný či bylinkový) nebo rozpuštěným máslem a za občasného obracení nechte na rozfajrovaném grilu do chvíle, než budou zrnka místy medově zlatá. V praxi to potrvá opět asi 10 minut. Solte až těsně před podáváním a sůl nechte strávníkům při ruce.
Grilovat lze i v alobalu a bez předvaření
Jestliže se chcete vyhnout dvoufázovému procesu s předvařováním, mám pro vás řešení. Očištěný klas důkladně potřete máslem nebo olejem, zabalte do alobalu a grilujte do konzumovatelného stavu; tentokrát počítejte s 20 minutami na grilu.
Veronika Koko Kokešová |
Doma by to vyžadovalo pečení v troubě v alobalu asi 20 až 30 minut při 160 °C, na konci je třeba palici vybalit a zapnout horní ohřev na maximum.
Nebo zkuste efektní grilování kukuřice v kabátku z vlastních zelených listů. Nejdřív klasy i s listy ponořte na 30 minut do mísy se studenou vodou. Pak vodu nechte okapat, listy opatrně z klasu svlékněte, jako když loupete banán, potřete vše žluté vydatnou dávkou másla, vraťte listy na místo, a na špičce svažte namočeným kuchyňským provázkem. Položte na gril a ponechte 10 až 15 minut.
Pokud chcete zkusit něco jiného než „obyčejný“ klas, tak gastronomicky zajímavé jsou i náročnější formy zpracování kukuřice, například polenta, tortilly, škrob, nebo za studena lisovaný kukuřičný olej bohatý na antioxidanty.
Zvláštním druhem je pak zralá, zcela vysušená pukancová kukuřice, speciálně pěstovaná pro žravou kratochvilnou pochoutku známou pod názvem popcorn.