Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Grilovaná zelenina má zůstat šťavnatá. Připravte ji podle Davida Izáka

  0:01aktualizováno  0:01
Lilek vybírejte vždy menší, stejně jako cuketu, papriku nikdy nekupujte zelenou, cibuli ideálně pouze bílou a žampiony jen pěkné a čerstvé. A když krájíte zeleninu na plátky, ať jsou centimetr silné, nikdy ne tenčí, radí kuchař David Izák, jak nakupovat a připravovat zeleninu ke grilování.

Vařenou zeleninu spousta lidí nemusí a podobně je to i s tou grilovanou. Pokud ji však připravíte tak, aby zůstala pěkně šťavnatá, dobře ji dochutíte a podáváte studenou, tak jde podle Izáka o skvělé letní osvěžující jídlo, nebo ideální přílohu třeba ke grilovanému masu.

Fotogalerie

Záležet si ale dejte už na výběru zeleniny v obchodě. Třeba lilek kupujte menší, ty velké jsou podle zkušenosti českého kuchaře hořké (jak připravit lilek na zapékání podle italského šéfkuchaře, se dočtete zde). Přerostlá cuketa také není zrovna ideální, ty menší jsou chuťově mnohem jemnější.

Dužnatou papriku zase Izák nedoporučuje kupovat zelenou, protože je nezralá a vedle žluté, oranžové a červené je tedy jednoznačně chuťově nejhorší. Navíc radí papriku omýt jen zvenčí, tedy před porcováním. „Uvnitř ještě nikdo nebyl, je tedy čistá,“ podotýká s tím, že pokud ji omyjete i zevnitř, změkne a začne vypadat, jako by ji už někdo jedl před vámi.

Jak na vlastní přípravu zeleniny na grilu

Cibuli doporučuje bílou, ta se hodí na grilování i do salátů, a stejně jako lilek či cuketu ji na gril krájejte na zhruba centimetrové plátky, žampiony maximálně na čtvrtiny.

„Zeleninu před grilováním nikdy nesolte, jinak pustí šťávu a bude vysušená. Ani ji nepepřete, protože pepř se na grilu spálí. Stejně jako bylinky ho používejte až na ochucení nakonec, na grilu by zhořkly,“ doporučuje Izák.

Gril pak radí před grilováním zeleniny jen postříkat směsí vody a oleje, správně ho rozpálit, narovnat na něj připravenou zeleninu a grilovat z obou stran. Pak teprve zeleninu zakápnout olivovým olejem s jemně nasekanými bylinkami, osolit, opepřit, promíchat a podávat studenou.

Autor:




Nejčtenější

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.