Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Grilovaná zelenina má zůstat šťavnatá. Připravte ji podle Davida Izáka

  0:01aktualizováno  0:01
Lilek vybírejte vždy menší, stejně jako cuketu, papriku nikdy nekupujte zelenou, cibuli ideálně pouze bílou a žampiony jen pěkné a čerstvé. A když krájíte zeleninu na plátky, ať jsou centimetr silné, nikdy ne tenčí, radí kuchař David Izák, jak nakupovat a připravovat zeleninu ke grilování.

Vařenou zeleninu spousta lidí nemusí a podobně je to i s tou grilovanou. Pokud ji však připravíte tak, aby zůstala pěkně šťavnatá, dobře ji dochutíte a podáváte studenou, tak jde podle Izáka o skvělé letní osvěžující jídlo, nebo ideální přílohu třeba ke grilovanému masu.

Fotogalerie

Záležet si ale dejte už na výběru zeleniny v obchodě. Třeba lilek kupujte menší, ty velké jsou podle zkušenosti českého kuchaře hořké (jak připravit lilek na zapékání podle italského šéfkuchaře, se dočtete zde). Přerostlá cuketa také není zrovna ideální, ty menší jsou chuťově mnohem jemnější.

Dužnatou papriku zase Izák nedoporučuje kupovat zelenou, protože je nezralá a vedle žluté, oranžové a červené je tedy jednoznačně chuťově nejhorší. Navíc radí papriku omýt jen zvenčí, tedy před porcováním. „Uvnitř ještě nikdo nebyl, je tedy čistá,“ podotýká s tím, že pokud ji omyjete i zevnitř, změkne a začne vypadat, jako by ji už někdo jedl před vámi.

Jak na vlastní přípravu zeleniny na grilu

Cibuli doporučuje bílou, ta se hodí na grilování i do salátů, a stejně jako lilek či cuketu ji na gril krájejte na zhruba centimetrové plátky, žampiony maximálně na čtvrtiny.

„Zeleninu před grilováním nikdy nesolte, jinak pustí šťávu a bude vysušená. Ani ji nepepřete, protože pepř se na grilu spálí. Stejně jako bylinky ho používejte až na ochucení nakonec, na grilu by zhořkly,“ doporučuje Izák.

Gril pak radí před grilováním zeleniny jen postříkat směsí vody a oleje, správně ho rozpálit, narovnat na něj připravenou zeleninu a grilovat z obou stran. Pak teprve zeleninu zakápnout olivovým olejem s jemně nasekanými bylinkami, osolit, opepřit, promíchat a podávat studenou.

Autor:




Nejčtenější

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.