Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Placáky musíte házet pod úhlem 20 stupňů, vyzkoumal americký vědec

aktualizováno 
Profesor Tedd Truscott z Utahu popsal fyziku skákajících kamenů. Inspiroval se tak od britských vynálezců skákající bomby. Podle jeho výpočtů je u běžně těžkého valounku třeba dodržet úhel dopadu na hladinu 20 stupňů.

Házení kamínku po vodě je odjakživa zábavou. | foto: Profimedia.cz

Tedd Truscott z Brigham Young University tvrdí, že hlavní zásluhu na vynálezu skákající bomby má Barnes Wallis. Ten dokázal vyřešit problém, jak prolomit obranu německých přehrad, aniž by se britská bomba zastavila o podvodní protitorpédové sítě (více o použití skákajících bomb během 2. světové války na Technetu).

Tuscott nyní pracoval na výzkumu vztahu tvaru letícího předmětu a jeho tíze (zprávu o výzkumu najdete zde). Mimochodem vypočítal, jak se budou chovat koule, ale i to, co zajímá daleko více lidí. Jak dosáhnout, aby kámen hozený na vodní hladinu udělal co nejvíce skoků a doletěl co nejdále.

Pod úhlem 20°máte největší šanci dosáhnout nejlepšího účinku.

Pod úhlem 20°máte největší šanci dosáhnout nejlepšího účinku.

Házení placatých kamínků je staré jako lidstvo samo, ať hodí kamenem, kdo si ještě kamínkem nehodil. Existují dokonce extraborci, kteří v uvedené disciplíně soutěží. Držitelem světového rekordu je Američan Kurt Steiner, který dokázal hodit kámen, který skočil 88krát.

Tedd Truscott vypočítal, že optimální úhel pro vrh plochého kamene je 20 stupňů, upozorňuje však, že čím těžší je házený předmět, tím by měla být dráha letu plošší. Vliv hraje i tvar, menší úhly jsou potřeba dodržet u kulatých předmětů. „Ocelové koule by neměly dopadat na hladinu pod větším úhlem než sedm stupňů,“ popisuje.

Několik tipů pro házení placáků.

Autor:


Témata: Zajímavosti


Nejčtenější

Ošetřovatel v ZOO Dvůr Králové odstraňuje roh  samci nosorožce bílého jižního...
VIDEO: Královédvorská zoo kvůli pytlákům zkrátila rohy prvnímu nosorožci

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem začala odřezávat rohovinu svým nosorožcům. Odstraněním rohů chce snížit riziko útoku na zvířata. Jako první v...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Novou stavebnici Nimuno můžete stříhat, tvarovat, lepit a kombinovat.
Chtěli si stavět lego i na stěně, vymysleli speciální elastickou pásku

Představte si, že byste mohli stavět stavebnicové kostky i na rohy a stěny pokoje či nábytku. Nebo třeba na svůj oblíbený snídaňový hrnek. Představy o tom, co...  celý článek

Další z rubriky

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.