Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak jsem se bleskově rekvalifikoval na zedníka a instalatéra

aktualizováno 
"Objednejte si domů řemeslníky a brzy pochopíte, že snazší a rychlejší je spoustu věcí udělat si sám," říká kolega z MF DNES. Na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je předělávat koupelnové jádro.

Instalatérem z nouze | foto: shutterstock.com

Donutili mě k naprosto zbytečné přestavbě bytu, při níž se měly kvalitní a ekologicky téměř plně recyklovatelné stěny původního bytového jádra z nádherného domácího papíru nahradit plně moderními tvarově zdatnými krychlemi vyráběnými z odpadů spaloven, cementáren a podobných popílek tvořících průmyslových podniků.

Nezbylo mi, než sehnat zedníka. Není nad dobré doporučení.

Zedníka doporučil soused. "Je fakt dobrý. Jenom mu nesmíš nalívat dřív, než bude hotový, maximálně tak půl hodiny předtím, než bude končit s prací," říkal. No co. Tak budu pít sám, maximálně se sousedem. Je teď pořád doma a pozváním na zkapalněné švestky ho ještě nikdy nikdo neurazil.

Zedník volal v pátek. V osm večer. Čtyři a půl promile (jedná se jen o střízlivý odhad). A že prý přijde i s instalatérem v pondělí. Toho instalatéra jsem trochu nechápal, vodu si klidně udělám sám, ale budiž. Víc hlav, víc rozumu.

V pondělí nepřišel nikdo. Ani zedník, ani instalatér. Nevadí. Pomalu rozebírám stěny bytového jádra, loupu kachličky a přemýšlím, co to udělá se sousedy z protějšího baráku, až si večer napustím vanu, která bude stát prakticky uprostřed kuchyně, protože stěna, která dělila koupelnu a kuchyň, bude pryč. Občas tam vídám postávat jednoho takového s triedrem za záclonkou. Pro jistotu ještě volám zedníkovi. Je na tom lépe než v pátek. Víc jak 3,8 v sobě nemá. Přijde zítra, mrkne na to, řekne mi kolik čeho koupit a ve středu zdíme.

Úterý. Zedník mi nebere telefon.

Středa ráno. V devět hodin musím být nekompromisně jako první mezi zákazníky nejmenovaného obchodu s elektrozbožím. Mají dostat nějakou obskurní sestavu koupelnového vybavení, které sice doma máme, ale asi nejde dostatečně dobře zazdít - nebo co. Mají to.

Všechno se mi daří. Dovolal jsem se i zedníkovi.

Prý má moc práce a nestíhá. Snad se přijde podívat ve čtvrtek odpoledne a v pátek můžeme zdít. Pomalu jsem dodělal vodu. Asi chci být zedníkem.

Asi budu zedníkem.

V pátek mi totiž končí dovolená.





Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.