Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak jsem se bleskově rekvalifikoval na zedníka a instalatéra

aktualizováno 
"Objednejte si domů řemeslníky a brzy pochopíte, že snazší a rychlejší je spoustu věcí udělat si sám," říká kolega z MF DNES. Na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je předělávat koupelnové jádro.

Instalatérem z nouze | foto: shutterstock.com

Donutili mě k naprosto zbytečné přestavbě bytu, při níž se měly kvalitní a ekologicky téměř plně recyklovatelné stěny původního bytového jádra z nádherného domácího papíru nahradit plně moderními tvarově zdatnými krychlemi vyráběnými z odpadů spaloven, cementáren a podobných popílek tvořících průmyslových podniků.

Nezbylo mi, než sehnat zedníka. Není nad dobré doporučení.

Zedníka doporučil soused. "Je fakt dobrý. Jenom mu nesmíš nalívat dřív, než bude hotový, maximálně tak půl hodiny předtím, než bude končit s prací," říkal. No co. Tak budu pít sám, maximálně se sousedem. Je teď pořád doma a pozváním na zkapalněné švestky ho ještě nikdy nikdo neurazil.

Zedník volal v pátek. V osm večer. Čtyři a půl promile (jedná se jen o střízlivý odhad). A že prý přijde i s instalatérem v pondělí. Toho instalatéra jsem trochu nechápal, vodu si klidně udělám sám, ale budiž. Víc hlav, víc rozumu.

V pondělí nepřišel nikdo. Ani zedník, ani instalatér. Nevadí. Pomalu rozebírám stěny bytového jádra, loupu kachličky a přemýšlím, co to udělá se sousedy z protějšího baráku, až si večer napustím vanu, která bude stát prakticky uprostřed kuchyně, protože stěna, která dělila koupelnu a kuchyň, bude pryč. Občas tam vídám postávat jednoho takového s triedrem za záclonkou. Pro jistotu ještě volám zedníkovi. Je na tom lépe než v pátek. Víc jak 3,8 v sobě nemá. Přijde zítra, mrkne na to, řekne mi kolik čeho koupit a ve středu zdíme.

Úterý. Zedník mi nebere telefon.

Středa ráno. V devět hodin musím být nekompromisně jako první mezi zákazníky nejmenovaného obchodu s elektrozbožím. Mají dostat nějakou obskurní sestavu koupelnového vybavení, které sice doma máme, ale asi nejde dostatečně dobře zazdít - nebo co. Mají to.

Všechno se mi daří. Dovolal jsem se i zedníkovi.

Prý má moc práce a nestíhá. Snad se přijde podívat ve čtvrtek odpoledne a v pátek můžeme zdít. Pomalu jsem dodělal vodu. Asi chci být zedníkem.

Asi budu zedníkem.

V pátek mi totiž končí dovolená.





Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.