náhledy
Truhlík určený pro milovníky grilování. Stačí jej postavit vedle grilu a přísun čerstvých bylinek je zaručen. Sesazeny jsou v něm bylinky, užívané pro grilování masa či zeleniny: citronový tymián, dobromysl, šalvěj a rozmarýn.
Autor: Anita Blahušová
Bylinky používané při grilování masa či zeleniny: citronový tymián, dobromysl, šalvěj a rozmarýn.
Autor: Anita Blahušová
Cherry rajčátka a bazalka, osvědčená kombinace nejen na talíři.
Autor: Anita Blahušová
Pro pěstování rajčat na balkoně je třeba použít větší nádobu. Jako doprovodné rostliny se hodí například bazalka nebo aksamitník na snímku.
Autor: Anita Blahušová
Bylinky můžete zasadit i do obyčejných květináčů. Tyto rostlinky se hodí pro přípravu rybích specialit: citronová a drobnolistá bazalka, citronový tymián a rozmarýn.
Autor: Anita Blahušová
Preferujete-li jednu bylinku, třeba bazalku, je dobré si ji pěstovat ve vícero podobách. V nádobě inspirované italskou kuchyní naleznete kromě klasické bazalky také drobnolistou a hnědočerveně zbarvenou. V popředí roste tymián oblíbený ve Středozemí.
Autor: Anita Blahušová
Pomocí aromatických bylinek v nádobách si na slunném balkoně vykouzlíte doslova středomořskou atmosféru.
Autor: Anita Blahušová
Čerstvě natrhané a křupavé lístky salátu nic nenahradí, ovšem těžce se tráví a na noc nejsou vhodné.
Autor: Anita Blahušová
Vyvýšený záhon s kadeřávkem a tymiánem.
Autor: ww.kokoza.cz
Středomořské aromatické bylinky preferují osluněná místa, zeminu smíchanou s pískem a dobrou drenáž na dně nádoby.
Autor: Anita Blahušová
I na balkoně si můžete sesázet smíšenou kulturu. Kombinovat se dají bylinky, zelenina, jahody i letničky. Po sklizení se volné místo jednoduše nahradí jinou rostlinou.
Autor: Anita Blahušová
Ve smíšené nádobě jednoduše volné místo (třeb apo sklizení salátu) jednoduše nahradíte jinou rostlinou.
Autor: Anita Blahušová
Aksamitník neboli afrikán zeleninovou výsadbu zkrášlí a ještě jí pomůže v lepším růstu.
Autor: Anita Blahušová
Vlastní zelenina, bylinky i drobné ovoce se dají vypěstovat i na balkoně.
Autor: ww.kokoza.cz
Jahodníkům se v nádobách daří. Pro balkonové zahradníky s omezeným prostorem jsou ideální jahodníky stáleplodící nebo měsíční.
Autor: ww.kokoza.cz
Smíšená kultura v nádobě. Vedle měsíčních jahod prospívá pažitka, která chrání jahodník proti plísním. Společně se dá pěstovat také salát.
Autor: Anita Blahušová
Jahodníky je třeba sázet tak, aby srdíčko nebylo utopené v zemině. Příliš hluboko zasazené rostliny mají tendenci uhnívat.
Autor: www.kokoza.cz
Osazování truhlíků v praxi
Autor: www.kokoza.cz
Jahodníkům se v nádobách daří. Na obrázku je stáleplodící jahodník odrůdy ´Mara de Bois´.
Autor: Anita Blahušová
Anita Blahušová radí na workshopu, jak si prakticky poradit s osázením truhlíků.
Autor: www.kokoza.cz
Květináč čerstvě osazený na přelomu března a dubna: stáleplodící jahodníky v kombinaci s cibulkou, která je chrání je proti houbovým chorobám. Sadbu jsme doplnili vysetím salátu polníčku a lichořeřišníce. Než vyrostou, pokvetou v květináči drobnokvěté macešky.
Autor: www.kokoza.cz
Klasika českých balkonů – rajče, tentokrát v kombinaci s citronovou trávou.
Autor: Anita Blahušová
Zeleninovou zahrádku v nádobách si oživte také kvetoucími rostlinami a bylinkami.
Autor: Anita Blahušová
V nádobách se dá pěstovat také třeba hrášek. Nemusíte čekat na lusky, křupavé výhonky z mladé rostliny chutnají téměř jako hrášky a jsou výborné do salátů.
Autor: Anita Blahušová