Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak na nejlepší guláš ze zvěřiny: rady a tipy z tradiční Rakvické vařby

  7:00
Dokonalý guláš je mistrovským dílem. V Rakvicích to pochopili už před šesti lety a každoročně si tam v červnu o ten nejlepší guláš zasoutěží. Letos se sešlo 24 týmů.
Dobrý guláš si zaslouží i pečlivé naservírování, jíme i očima.

Dobrý guláš si zaslouží i pečlivé naservírování, jíme i očima. | foto: shutterstock.com

V Rakvicích na Moravě se minulou sobotu vařilo 192 kilogramů srnčího masa připraveného na guláš. A protože k dobrému jídlu nemohlo chybět ani občerstvení, otevřely se místní sklepy a připravily koštýře, což zvedlo i ty největší lenochy k ochutnávce. Organizátor a sponzor celé akce Aleš Caska seřadil družstva, rozdal kotle, dřevo, stolky a maso. Ostatní už bylo na soutěžících.

Soutěže se zúčastnil i známý gurmán Miloš Štěpnička, vítězství si ale nakonec odnesl tým z Nového Jičína.

Strategie gulášových týmů

6. ročník soutěže ve vaření guláše Rakvice 2009Na soutěž ve vaření guláše se sjeli lidé ze všech koutů republiky i ze Slovenska. Například bývalí spolužáci ze Žilinské university se domluvili a přijeli s manželkami soutěžit do Rakvic. Měli "tajný“ recept od rodin z Bratislavy, Žiliny, Uherského Hradiště, Oravy, Nového města nad Váhom a Prahy. Kromě hlavních gulášových ingrediencí "od všeho něco", použili sušené hřiby a zahušťovali strouhanou bramborou.

To hasiči z Kobylnice, kteří soutěžili již v předchozích dvou ročnících, svůj tajný recept neprozradili. Prý se v Kobylnici dědí z generace na generaci. Jen prozradili, že největší gulášový fachman, který má momentálně propůjčen Řád zlaté vařečky, je povoláním automechanik.

Dalším soutěžícím družstvem byli místní rakvičtí učitelé. Vaření gulášů se účastnili již po čtvrté a zatím se umístili nejlépe na čtvrtém místě. Pan ředitel, působící jako šéf týmu, prozradil, že je šéfem jen ve škole. V Rakvicích měla hlavní slovo babička, pocházející z Vacenovic u Kyjova. A její tajný recept? Stejně neurčitý jako od kobylnického týmu: "Vařit na podařenů," tvrdí.

Cibulka je základ. Překvapením soutěže se stal známý milovník dobré kuchyně a hlavně velký znalec ryb Miloš Štěpnička z Vodňan. Od pořadatele měl slíbeno, že může vařit guláš ze sumce, kterého si připravil už v Třeboni. Bylo ale rozhodnuto, že se bude vařit jednotně ze srnčího. Ani to ale nebyl pro Miloše Štěpničku problém. Naopak, ještě Hobby.cz prozradil, jak připravit ten správný guláš ze zvěřiny.

Recept Miloše Štěpničky

"Do klasického guláše patří kmín, česnek a majoránka. Na to musíte u zvěřiny zapomenout," konstatuje znalecky Miloš Štěpnička a pokračuje: "Začněte s cibulkou a slaninou. Maso zásadně nesolte dopředu, aby nepustilo šťávu, jinak byste z toho měli klasický maďarský perkelt. Pak přidejte celer, papriku, pepř, divoké koření (tedy nové koření, bobkový list a jalovcové bobule) a poduste. Po chvíli ještě přidejte koriandr a sušené šumavské houby. Když maso změkne, přijdou na řadu poslední ingredience, tedy paprika a rajská jablíčka." A protože se má jíst i očima, každému, kdo přišel ochutnat, ozdobili chlapi ze Šumavy porci feferonkou, libečkem a cibulkou. A ta nejtajnější ingredience celého receptu? Dopředu si připravit zásmažku z kančího sádla. Šumavský tým Miloše Štěpničky sice na Moravě nevyhrál, ale všichni si na jejich guláši velmi pochutnali.


Nejlepší guláš navařilo družstvo z Nového Jičína, ovšem hlavním kuchtíkem tohoto družstva byl Francouz Emir Sylva. Svůj recept sice původně tajil, ale v euforii po získaném vítězství se "ukecl". A tak můžete francouzský zvěřinový guláš vyzkoušet i vy.

recept na guláš s příchutí Francie

Cibulku osmahněte na kachním sádle, a když se maso zatáhne, osolte, přidejte zázvor, arabský kmín, čerstvý koriandr a med. Podlévejte arabským vínem. Nakonec dobrůtku zahustěte chlebovou kůrkou.


Za rok přijeďte ochutnat i vy

Cimbálová muzika není ke guláši vůbec špatná kombinace.K dobrému jídlu patří dobrá muzika, takže si všichni po celé odpoledne mohli zatancovat při dechovce nebo zazpívat u cimbálu. Pořadatelé pamatovali i na milovníky sladkostí a fronta na palačinky nebrala konce.

Místní sklepy páni vinaři zpřístupnili a nabízeli ochutnávky těch nejlepších vín, které jim v minulém roce příroda nadělila.

Na gurmánské "srandaakci" bylo možné potkat i kuriózní postavičky. Třeba i starého pána, který se z Ameriky z nějakého prapodivného důvodu odstěhoval do Podivína na jižní Moravu. Tam učí angličtinu. Ve státě Iova prý podle místních vlastnil hotel, který získal Michelinskou hvězdu. A takovou akci, jako soutěž ve vaření guláše, ho nenechala chladnou.

Atmosféra byla dokonalá, vládla spokojenost a dobrá nálada. Vyměňovaly se recepty, hodnotilo víno a plánoval se sedmý ročník gulášů 2010. Stačí sledovat rakvické gulášové stránky a kalendář akcí na Hobby.cz a ty nejlepší guláše vám nemohou utéct. Nepřijet by byl opravdu hřích. Už jen proto, že Miloš Štěpnička si ten sumčí guláš za rok určitě prosadí.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...