Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak na pečení modelovací hmoty krok za krokem

aktualizováno 
Děti milují proces tvoření. Zkuste si s nimi "uvařit" figurky nebo vánoční ozdoby.

Hotová figurka | foto: Druchema

Modelování je nejen zábava, zároveň rozvíjí i motoriku malých dětí. Při rukodělné činnosti navíc mají pocit, že vzniká něco hmotného, co si mohou skutečně osahat. A až si "upečou" vše, co chtějí, užijí si navíc při malování svých figurek.

Z modelovací hmoty lze vyrobit cokoli – sluníčko na obloze, kytičku, pejska nebo tvář maminky. Fantazii se žádné meze nekladou. Děti přitom trénují i představivost a v dospělosti tolik potřebnou kreativitu.

Na trhu najdete modelovací hmoty pod různými názvy, například modurit nebo modelit. Pracuje se s nimi podobně: po vytvarování se ponoří do vařící vody, anebo se vytvrzují v troubě. Podstatné je, aby hmoty neobsahovaly škodlivé látky, například ftaláty.

Krok za krokem

My jsme vyzkoušeli novou hmotu modelit od českého výrobce Druchema.

Budete potřebovat hmotu, jídelní nůž, misku s vodou a váleček na nudle.

Budete potřebovat hmotu, jídelní nůž, misku s vodou a váleček na nudle.

Blok hmoty rozkrájejte na zhruba centimetr silné plátky. Pak sobě i dítěti navlhčete ruce, aby se na ně modelovací hmota nelepila, a hnětením ji upravte na potřebnou měkkost. Malým dětem s touto fází raději pomozte.

Nakrájenou hmotu rozválejte.

Nakrájenou a změklou hmotu rozválejte.

Vykrajujte stejně jako z těsta.

Vykrajujte stejně jako z těsta.

Zbytek práce ale určitě nechte do značné míry potomkovi, protože především on musí cvičit prsty a fantazii. Pomozte mu, tvary poupravte, ale hlavním autorem musí být on sám.

Když se dílo nepovede, nic se neděje, slzy nejsou třeba. Modelovací hmotu stačí prohníst a začít znovu. Tentokrát třeba s pomocí vykrajovátek nebo formiček. Je-li modelína moc měkká, nechte ji chvilku odležet a zase ztuhne.

Při práci si namáčejte ruce, aby se hmota nelepila.

Při práci si namáčejte ruce, aby se hmota nelepila.

Pak získáváte hlavní roli opět vy jako rodič. Modelit lze vytvrdit varem v horké vodě nebo teplem, například v troubě. Každá z variant má své výhody. První představuje ponořit dílo vašeho dítěte do vody, kterou postupně přivedete k varu. Každý centimetr tloušťky výrobku znamená zhruba čtvrt hodinu tvrzení. Hmota přitom nezmění barvu.

Zato v troubě ano – a to od růžové až po hnědou. Výtvor postupně zahřívejte až na přibližně 120 stupňů Celsia. Doba tvrzení je zhruba 30 minut na každý centimetr tloušťky.

V troubě pečeme na 120 °C.

V troubě pečeme na 120 °C.

Až dílko vychladne, dejte prostor zase dítěti. Modelit totiž můžete po vytvrzení barvit vodovými, temperovými nebo acetonovými barvami. A malování je dalším prostředkem k rozvoji jemné motoriky i fantazie. Hotový výrobek můžete ještě nalakovat nebo namořit.

Pak už jen zbývá vystavit ho doma ve vitríně nebo schovat jako vánoční ozdobu. Když ho nabarvíte nahnědo a bíle okrášlíte, dostanete "perníkové" ozdoby, které vydrží navždy – nikdo je nesní.

Autoři:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.