Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak na pečení modelovací hmoty krok za krokem

aktualizováno 
Děti milují proces tvoření. Zkuste si s nimi "uvařit" figurky nebo vánoční ozdoby.

Hotová figurka | foto: Druchema

Modelování je nejen zábava, zároveň rozvíjí i motoriku malých dětí. Při rukodělné činnosti navíc mají pocit, že vzniká něco hmotného, co si mohou skutečně osahat. A až si "upečou" vše, co chtějí, užijí si navíc při malování svých figurek.

Z modelovací hmoty lze vyrobit cokoli – sluníčko na obloze, kytičku, pejska nebo tvář maminky. Fantazii se žádné meze nekladou. Děti přitom trénují i představivost a v dospělosti tolik potřebnou kreativitu.

Na trhu najdete modelovací hmoty pod různými názvy, například modurit nebo modelit. Pracuje se s nimi podobně: po vytvarování se ponoří do vařící vody, anebo se vytvrzují v troubě. Podstatné je, aby hmoty neobsahovaly škodlivé látky, například ftaláty.

Krok za krokem

My jsme vyzkoušeli novou hmotu modelit od českého výrobce Druchema.

Budete potřebovat hmotu, jídelní nůž, misku s vodou a váleček na nudle.

Budete potřebovat hmotu, jídelní nůž, misku s vodou a váleček na nudle.

Blok hmoty rozkrájejte na zhruba centimetr silné plátky. Pak sobě i dítěti navlhčete ruce, aby se na ně modelovací hmota nelepila, a hnětením ji upravte na potřebnou měkkost. Malým dětem s touto fází raději pomozte.

Nakrájenou hmotu rozválejte.

Nakrájenou a změklou hmotu rozválejte.

Vykrajujte stejně jako z těsta.

Vykrajujte stejně jako z těsta.

Zbytek práce ale určitě nechte do značné míry potomkovi, protože především on musí cvičit prsty a fantazii. Pomozte mu, tvary poupravte, ale hlavním autorem musí být on sám.

Když se dílo nepovede, nic se neděje, slzy nejsou třeba. Modelovací hmotu stačí prohníst a začít znovu. Tentokrát třeba s pomocí vykrajovátek nebo formiček. Je-li modelína moc měkká, nechte ji chvilku odležet a zase ztuhne.

Při práci si namáčejte ruce, aby se hmota nelepila.

Při práci si namáčejte ruce, aby se hmota nelepila.

Pak získáváte hlavní roli opět vy jako rodič. Modelit lze vytvrdit varem v horké vodě nebo teplem, například v troubě. Každá z variant má své výhody. První představuje ponořit dílo vašeho dítěte do vody, kterou postupně přivedete k varu. Každý centimetr tloušťky výrobku znamená zhruba čtvrt hodinu tvrzení. Hmota přitom nezmění barvu.

Zato v troubě ano – a to od růžové až po hnědou. Výtvor postupně zahřívejte až na přibližně 120 stupňů Celsia. Doba tvrzení je zhruba 30 minut na každý centimetr tloušťky.

V troubě pečeme na 120 °C.

V troubě pečeme na 120 °C.

Až dílko vychladne, dejte prostor zase dítěti. Modelit totiž můžete po vytvrzení barvit vodovými, temperovými nebo acetonovými barvami. A malování je dalším prostředkem k rozvoji jemné motoriky i fantazie. Hotový výrobek můžete ještě nalakovat nebo namořit.

Pak už jen zbývá vystavit ho doma ve vitríně nebo schovat jako vánoční ozdobu. Když ho nabarvíte nahnědo a bíle okrášlíte, dostanete "perníkové" ozdoby, které vydrží navždy – nikdo je nesní.

Autoři:




Nejčtenější

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.