Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdo chce trendy Vánoce, zvolí bílou, fialovou nebo přírodní tóny

  0:06aktualizováno  0:06
Bílou evokující čerstvě napadlý sníh nic nezkazíte, navíc se dá každý další rok sladit s barvou, která právě „právě letí“. Je to de facto přírodní barva, kterou můžete kombinovat jak se třpytkami či transparentními kouličkami, tak s přírodními materiály. Což se týká věnců, svícnů i vánočního stromku.

Právě bílá se třpytkami a transparentními kouličkami také podle floristky Markéty Keclíkové přetrvává z loňska. Letos k tomuto základu obchodníci přidali nejen fialovou a pastelové barvy, ale i nečekaný kontrastní tón v podobě odstínů černé. (Kombinaci bílé, šedé a černé najdete třeba na vánočních perníčcích zde.)

Fotogalerie

Nic vás ovšem nenutí módnímu diktátu podléhat, jaké Vánoce si doma uděláte, takové je budete mít. Výše uvedené trendy jsou čistě komerční záležitostí - sotva se jedny Vánoce přehoupnou, hned na počátku nového roku určí obchodníci na veletrhu Christmas World ve Frankfurtu nad Mohanem několik trendů na ty další.

„Zákazník si stejně vybere podle toho, jak to má doma zařízené, nebo podle preferencí svého vkusu,“ konstatuje floristka Markéta Keclíková z pražského květinového salonu Rosmarino v podstatě to samé, co jsme napsali u návodu na výrobu adventního věnce z toho nejobyčejnějšího proutí, který lze živými květy proměnit na slavností, vhodný na štědrovečerní tabuli (zde).

Podívejte se, jak vytvořit věnec, který využijete po celý advent i na Štědrý večer:

V Česku je trendem hlavně vlastní tvorba

Češi jsou podle zkušeností floristky stále poměrně konzervativní, ale se vzrůstající nabídkou floristických potřeb a dekorací zjistili, že je docela fajn si Vánoce zpestřit něčím novým. A logicky jsou novinkám více otevření hlavně mladí lidé. „Velmi často se stává, že mají nějakou základní barvu - bílou nebo červenou - a tu si doplňují aktuálními trendy. Pokud se jim zrovna líbí. Není to tak, že by každý rok pořizovali celou novou kolekci dekorací a ozdob,“ říká Keclíková.

Letos prý zákazníci nejvíc žádají právě výše zmiňovanou bílou a přírodní materiály a odstíny. „Přírodniny jako jsou šišky, skořice, dekorace z březové kůry, mechy, větvičky, to všechno se dobře doplňuje třeba se světelnými řetězy. Třpytky a světýlka, to mají vůbec lidé rádi a většinou se to dobře kombinuje s tím, což už doma mají,“ vysvětluje floristka.

Na vánoční výzdobu v přírodním stylu využijete šišky, sušené plátky citrusů i sušené květy hortenzice. Nebojte se experimentovat, ale s citem.
Tento adventní věnec také snadno vyrobíte sami. Stačí polystyrenový korpus a dostatečné množství prázdných skořápek vlašských ořechů, které můžete nechat přírodní, nebo je nastříkat třeba zlatou barvou. Pak je tavnou pistolí přilepíte na korpus.
Klasika, která nezklame - věnec z chvojí, ozdobený suchými přírodninami, ozdobami z přírodním materiálů a perníčky. Červená mašle není na škodu, není ale ani nutná.

Na druhou stranu jsou hodně žádané i výrazně barevné věci, zvláště u těch, kteří mají doma děti. Ti se nebojí sáhnou po barvách a namixovat jich víc a třpytivých, aby byla výzdoba veselejší. A ideálně téměř nerozbitná, což třeba věnce splňují.

Samozřejmě je nejjednodušší koupit výzdobu hotovou. Ale dnes jsou snadno dostupné jak základní korpusy na věnce, chvojí i floristické potřeby a dekorace, tak i tavná lepicí pistole, pomocí které se ozdoby připevňují, takže se čím dál víc domácností pouští do vlastní tvorby. „Existuje spousta kurzů a návodů, jak si takový věnec vytvořit, není to v zásadě nic těžkého. I když poprvé je dobré tvořit s někým, kdo tomu rozumí. A další roky už si poradíte sami,“ radí Keclíková.

Autor:




Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.