Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Návod na ostření kuchyňských nožů bez ocílky. Zkuste kámen

aktualizováno 
Bojíte se práce s ocílkou? Odborník poradí, jak si doma udržet nože ostré pomocí brusného kamene.

Je pravda, že práce s ocílkou požaduje určitý cvik a jsou lidé, kteří potřebný grif nezískají nikdy - a to i z řad profesionálů. Odborník na kuchyňské náčiní Jan Růzha tvrdí, že pro laika je snazší udržovat nože ostré pomocí brusného kamene.

"Jakmile hladce nepřeříznete rajče na plátky, je čas nože naostřit. Zkuste si udělat zkoušku třeba na kousku molitanu. Jakmile musíte tlačit, nůž není ostrý," vysvětluje Růzha.

Zkouška ostrosti molitanem

Zkouška ostrosti molitanem

Kámen nikdy nezapomeňte namočit.

Kámen nikdy nezapomeňte namočit.

Pořiďte si brusný kámen, nejlépe dvouzrnný. Obvykle mívá zrnitost 150 na hrubé a 350 na jemné straně. Nemá význam kupovat malé kameny, pořiďte raději větší, například 200×50×25 milimetrů. Lépe se drží v ruce a snadněji se na něm ostří i větší kuchařské nože.

Pro běžné použití je zbytečné kupovat drahé japonské kameny, jejich cena přesahuje tisícikorunu, pro domácí použití koupíte syntetický brusný kámen za dvě stě korun.

"Nejdůležitější je kámen před použitím na několik minut ponořit do vody. Je potřeba zajistit, aby se nůž při broušení vodou chladil, aby se nezničily vlastnosti ostří," doporučuje Růzha.

Jan Růzha doporučuje krouživý pohyb.

Jan Růzha doporučuje krouživý pohyb.

Nožíř Josef Pajl radí ostřit tahem proti ostří.

Nožíř Josef Pajl radí ostřit tahem proti ostří.

I tady se liší metody práce s kamenem. Růzha doporučuje ostřit krouživým pohybem (viz video) proti ostří. Ale například nožíř Josef Pajl obtahuje nůž také proti ostří, ale souvislými tahy (na jeho stránky se podívejte zde).

Proč proti ostří? "Vznikaly by mikrootřepy, které by se po jednom nebo dvou říznutích odlomily a nůž by byl zase tupý," vysvětluje Růzha.

Každý druh nože se brousí pod jiným úhlem. Pro kuchyňské nože se hodnota obvykle pohybuje mezi 22–30°, u rybářských a loveckých nožů to bývá kolem 40°.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte na houby, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.