Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Návod na ostření kuchyňských nožů bez ocílky. Zkuste kámen

aktualizováno 
Bojíte se práce s ocílkou? Odborník poradí, jak si doma udržet nože ostré pomocí brusného kamene.

Je pravda, že práce s ocílkou požaduje určitý cvik a jsou lidé, kteří potřebný grif nezískají nikdy - a to i z řad profesionálů. Odborník na kuchyňské náčiní Jan Růzha tvrdí, že pro laika je snazší udržovat nože ostré pomocí brusného kamene.

"Jakmile hladce nepřeříznete rajče na plátky, je čas nože naostřit. Zkuste si udělat zkoušku třeba na kousku molitanu. Jakmile musíte tlačit, nůž není ostrý," vysvětluje Růzha.

Zkouška ostrosti molitanem

Zkouška ostrosti molitanem

Kámen nikdy nezapomeňte namočit.

Kámen nikdy nezapomeňte namočit.

Pořiďte si brusný kámen, nejlépe dvouzrnný. Obvykle mívá zrnitost 150 na hrubé a 350 na jemné straně. Nemá význam kupovat malé kameny, pořiďte raději větší, například 200×50×25 milimetrů. Lépe se drží v ruce a snadněji se na něm ostří i větší kuchařské nože.

Pro běžné použití je zbytečné kupovat drahé japonské kameny, jejich cena přesahuje tisícikorunu, pro domácí použití koupíte syntetický brusný kámen za dvě stě korun.

"Nejdůležitější je kámen před použitím na několik minut ponořit do vody. Je potřeba zajistit, aby se nůž při broušení vodou chladil, aby se nezničily vlastnosti ostří," doporučuje Růzha.

Jan Růzha doporučuje krouživý pohyb.

Jan Růzha doporučuje krouživý pohyb.

Nožíř Josef Pajl radí ostřit tahem proti ostří.

Nožíř Josef Pajl radí ostřit tahem proti ostří.

I tady se liší metody práce s kamenem. Růzha doporučuje ostřit krouživým pohybem (viz video) proti ostří. Ale například nožíř Josef Pajl obtahuje nůž také proti ostří, ale souvislými tahy (na jeho stránky se podívejte zde).

Proč proti ostří? "Vznikaly by mikrootřepy, které by se po jednom nebo dvou říznutích odlomily a nůž by byl zase tupý," vysvětluje Růzha.

Každý druh nože se brousí pod jiným úhlem. Pro kuchyňské nože se hodnota obvykle pohybuje mezi 22–30°, u rybářských a loveckých nožů to bývá kolem 40°.

Autor:


Témata: zkouška, Vaření


Nejčtenější

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Další z rubriky

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.