Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak napéct a nazdobit muffiny: škola strašidelného zdobení pro děti

aktualizováno 
Děti se o prázdninách nudí, pokud je nezaměstnáte. Místo sledování televize se společně pusťte do pečení a strašidelného zdobení.

Pavoučci v síti | foto: Profimedia.cz

Recept na dětmi oblíbené muffiny najdete níže, na ozdobení minidortíků budete potřebovat jen potravinářská barviva a marcipán. My jsme použili už obarvený marcipán, který běžně dostanete v supermarketu. Sada šesti malých kousků, které vypadají jako plastelína, stojí 40 Kč. Na dozdobení využijete nejrůznější laskominky, jako jsou čokoládové čočky, žužu nebo želatinové bonbony.

Bezoký slizák

Bezoký slizák

Na slizovou polevu budete potřebovat bílek, který rozšleháte s větším množstvím moučkového cukru. Nedělejte příliš hustou polevu, jaká se používá například na perníčky, udělejte ji spíše řidší a nechte ji lehce stékat po krajích. Nejlepší je muffiny podávat ihned, než moučkový cukr zatvrdne. "Vlasy" nahradí obarvený kokos, zuby jsou také jedlé: využili jsme žužu, balíček Zuby od Jojo.

Zelený mimozemšťan a zakuklená mumie

Zelený mimozemšťanZakuklená mumie

Na zelenou obludu stačí na moučkovém cukru rozválet kus obarveného marcipánu. Nechte lehce potrhané okraje, nemusíte je ořezávat dohladka. Ze dvou kousků marcipánu vymodelujte tykadla, oči udělejte z neobarveného marcipánu.

Na mumii rozválejte kus marcipánu a nakrájejte ho na slabé proužky; my jsme použili cukrářskou hmotu White Icing, která se prodává v cukrářských obchodech. Proužky pak poskládejte na muffiny, oči udělejte z černého marcipánu, doprostřed oka vlepte bílou marcipánovou čočku. Místo očí z marcipánu můžete použít i čočku čokoládovou.

Hadí hnízdo a oranžový nosatec

Hadí hnízdoOranžový nosatec

V prvním případě na muffiny navrstvěte přes sebe barevné želatinové hady. Na oranžového nosatce začněte bílkovou hmotou z bílku a moučkového cukru, obarvenou na oranžovo. Potravinářské barvy koupíte v hypermarketu, jeden odstín v malém sáčku stojí zhruba šest korun. Pozor, použijte opravdu jen malé množství. Z obarveného marcipánu udělejte nos, oči a ústa, barvěte kakaem nebo barvivem. Pokud chcete udělat vlasy, protlačte marcipán lisem na česnek.

Bílý duch a vyzubená růžovka

Bílý duchVyzubený růžovka

Ducha vytvoříte jednoduše: muffin pokryjte rozváleným kouskem marcipánu, místo očí použijte voňavý hřebíček nebo čokoládové čočky.

Růžovce udělejte zuby z želatinových bonbonů, oči z malých kousků marshmallows. Tělo můžete pokrýt opět slizem (viz výše) nebo třeba rozváleným kouskem čokoládového marcipánu.

Sestava strašidýlek

Sestava strašidýlek

Základní recept na pečení muffin

Borůvkové

  • 80 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 150 g jogurtu
  • 320 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml borůvek (čerstvých či mražených)

Máslo a cukr a vejce utřete do pěny. Ostatní suroviny (až na borůvky) smíchejte, přidejte k nim máslovou pěnu. Jako poslední přidejte borůvky, už jen lehce zamíchejte. Těsto plňte zhruba do dvou třetin muffinkových košíčků (případně vymazaných forem). Pečte při 170 stupních asi 25 minut.

Čokoládové

  • 60 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 4 lžíce kakaa
  • 4 lžíce horké vody
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 50 g hořké čokolády
  • 50 g mléčné čokolády

Utřete máslo s cukrem, vejci a horkou vodou. V další míse smíchejte prášek do pečiva, mouku a kakao a vše spojte dohromady. Čokoládu nasekejte na drobné kousky a vmíchejte ji do těsta. Můžete přidat také ořechy. Košíky plňte do 2/3, pečte při 190 stupních asi 20 minut.

Autoři:




Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Další z rubriky

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.