Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak napéct a nazdobit muffiny: škola strašidelného zdobení pro děti

aktualizováno 
Děti se o prázdninách nudí, pokud je nezaměstnáte. Místo sledování televize se společně pusťte do pečení a strašidelného zdobení.

Pavoučci v síti | foto: Profimedia.cz

Recept na dětmi oblíbené muffiny najdete níže, na ozdobení minidortíků budete potřebovat jen potravinářská barviva a marcipán. My jsme použili už obarvený marcipán, který běžně dostanete v supermarketu. Sada šesti malých kousků, které vypadají jako plastelína, stojí 40 Kč. Na dozdobení využijete nejrůznější laskominky, jako jsou čokoládové čočky, žužu nebo želatinové bonbony.

Bezoký slizák

Bezoký slizák

Na slizovou polevu budete potřebovat bílek, který rozšleháte s větším množstvím moučkového cukru. Nedělejte příliš hustou polevu, jaká se používá například na perníčky, udělejte ji spíše řidší a nechte ji lehce stékat po krajích. Nejlepší je muffiny podávat ihned, než moučkový cukr zatvrdne. "Vlasy" nahradí obarvený kokos, zuby jsou také jedlé: využili jsme žužu, balíček Zuby od Jojo.

Zelený mimozemšťan a zakuklená mumie

Zelený mimozemšťanZakuklená mumie

Na zelenou obludu stačí na moučkovém cukru rozválet kus obarveného marcipánu. Nechte lehce potrhané okraje, nemusíte je ořezávat dohladka. Ze dvou kousků marcipánu vymodelujte tykadla, oči udělejte z neobarveného marcipánu.

Na mumii rozválejte kus marcipánu a nakrájejte ho na slabé proužky; my jsme použili cukrářskou hmotu White Icing, která se prodává v cukrářských obchodech. Proužky pak poskládejte na muffiny, oči udělejte z černého marcipánu, doprostřed oka vlepte bílou marcipánovou čočku. Místo očí z marcipánu můžete použít i čočku čokoládovou.

Hadí hnízdo a oranžový nosatec

Hadí hnízdoOranžový nosatec

V prvním případě na muffiny navrstvěte přes sebe barevné želatinové hady. Na oranžového nosatce začněte bílkovou hmotou z bílku a moučkového cukru, obarvenou na oranžovo. Potravinářské barvy koupíte v hypermarketu, jeden odstín v malém sáčku stojí zhruba šest korun. Pozor, použijte opravdu jen malé množství. Z obarveného marcipánu udělejte nos, oči a ústa, barvěte kakaem nebo barvivem. Pokud chcete udělat vlasy, protlačte marcipán lisem na česnek.

Bílý duch a vyzubená růžovka

Bílý duchVyzubený růžovka

Ducha vytvoříte jednoduše: muffin pokryjte rozváleným kouskem marcipánu, místo očí použijte voňavý hřebíček nebo čokoládové čočky.

Růžovce udělejte zuby z želatinových bonbonů, oči z malých kousků marshmallows. Tělo můžete pokrýt opět slizem (viz výše) nebo třeba rozváleným kouskem čokoládového marcipánu.

Sestava strašidýlek

Sestava strašidýlek

Základní recept na pečení muffin

Borůvkové

  • 80 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 150 g jogurtu
  • 320 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml borůvek (čerstvých či mražených)

Máslo a cukr a vejce utřete do pěny. Ostatní suroviny (až na borůvky) smíchejte, přidejte k nim máslovou pěnu. Jako poslední přidejte borůvky, už jen lehce zamíchejte. Těsto plňte zhruba do dvou třetin muffinkových košíčků (případně vymazaných forem). Pečte při 170 stupních asi 25 minut.

Čokoládové

  • 60 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 4 lžíce kakaa
  • 4 lžíce horké vody
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 50 g hořké čokolády
  • 50 g mléčné čokolády

Utřete máslo s cukrem, vejci a horkou vodou. V další míse smíchejte prášek do pečiva, mouku a kakao a vše spojte dohromady. Čokoládu nasekejte na drobné kousky a vmíchejte ji do těsta. Můžete přidat také ořechy. Košíky plňte do 2/3, pečte při 190 stupních asi 20 minut.

Autoři:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.