Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak napéct a nazdobit muffiny: škola strašidelného zdobení pro děti

aktualizováno 
Děti se o prázdninách nudí, pokud je nezaměstnáte. Místo sledování televize se společně pusťte do pečení a strašidelného zdobení.

Pavoučci v síti | foto: Profimedia.cz

Recept na dětmi oblíbené muffiny najdete níže, na ozdobení minidortíků budete potřebovat jen potravinářská barviva a marcipán. My jsme použili už obarvený marcipán, který běžně dostanete v supermarketu. Sada šesti malých kousků, které vypadají jako plastelína, stojí 40 Kč. Na dozdobení využijete nejrůznější laskominky, jako jsou čokoládové čočky, žužu nebo želatinové bonbony.

Bezoký slizák

Bezoký slizák

Na slizovou polevu budete potřebovat bílek, který rozšleháte s větším množstvím moučkového cukru. Nedělejte příliš hustou polevu, jaká se používá například na perníčky, udělejte ji spíše řidší a nechte ji lehce stékat po krajích. Nejlepší je muffiny podávat ihned, než moučkový cukr zatvrdne. "Vlasy" nahradí obarvený kokos, zuby jsou také jedlé: využili jsme žužu, balíček Zuby od Jojo.

Zelený mimozemšťan a zakuklená mumie

Zelený mimozemšťanZakuklená mumie

Na zelenou obludu stačí na moučkovém cukru rozválet kus obarveného marcipánu. Nechte lehce potrhané okraje, nemusíte je ořezávat dohladka. Ze dvou kousků marcipánu vymodelujte tykadla, oči udělejte z neobarveného marcipánu.

Na mumii rozválejte kus marcipánu a nakrájejte ho na slabé proužky; my jsme použili cukrářskou hmotu White Icing, která se prodává v cukrářských obchodech. Proužky pak poskládejte na muffiny, oči udělejte z černého marcipánu, doprostřed oka vlepte bílou marcipánovou čočku. Místo očí z marcipánu můžete použít i čočku čokoládovou.

Hadí hnízdo a oranžový nosatec

Hadí hnízdoOranžový nosatec

V prvním případě na muffiny navrstvěte přes sebe barevné želatinové hady. Na oranžového nosatce začněte bílkovou hmotou z bílku a moučkového cukru, obarvenou na oranžovo. Potravinářské barvy koupíte v hypermarketu, jeden odstín v malém sáčku stojí zhruba šest korun. Pozor, použijte opravdu jen malé množství. Z obarveného marcipánu udělejte nos, oči a ústa, barvěte kakaem nebo barvivem. Pokud chcete udělat vlasy, protlačte marcipán lisem na česnek.

Bílý duch a vyzubená růžovka

Bílý duchVyzubený růžovka

Ducha vytvoříte jednoduše: muffin pokryjte rozváleným kouskem marcipánu, místo očí použijte voňavý hřebíček nebo čokoládové čočky.

Růžovce udělejte zuby z želatinových bonbonů, oči z malých kousků marshmallows. Tělo můžete pokrýt opět slizem (viz výše) nebo třeba rozváleným kouskem čokoládového marcipánu.

Sestava strašidýlek

Sestava strašidýlek

Základní recept na pečení muffin

Borůvkové

  • 80 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 150 g jogurtu
  • 320 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml borůvek (čerstvých či mražených)

Máslo a cukr a vejce utřete do pěny. Ostatní suroviny (až na borůvky) smíchejte, přidejte k nim máslovou pěnu. Jako poslední přidejte borůvky, už jen lehce zamíchejte. Těsto plňte zhruba do dvou třetin muffinkových košíčků (případně vymazaných forem). Pečte při 170 stupních asi 25 minut.

Čokoládové

  • 60 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 4 lžíce kakaa
  • 4 lžíce horké vody
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 50 g hořké čokolády
  • 50 g mléčné čokolády

Utřete máslo s cukrem, vejci a horkou vodou. V další míse smíchejte prášek do pečiva, mouku a kakao a vše spojte dohromady. Čokoládu nasekejte na drobné kousky a vmíchejte ji do těsta. Můžete přidat také ořechy. Košíky plňte do 2/3, pečte při 190 stupních asi 20 minut.

Autoři:




Nejčtenější

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Další z rubriky

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.