Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Metanol pijete v ovocných pálenkách vždycky. Je na něj norma

  12:03aktualizováno  12:03
Metanol je naprosto přirozenou součástí přírodních pálenek. Evropská norma určuje, že litr čistého alkoholu může obsahovat 12 gramů metylalkoholu.

Etylalkohol hoří modrým plamenem... | foto: Profimedia.cz

Přítomnost metanolu v ovocných destilátech je naprosto přirozená. "Je známkou toho, že se opravdu jedná o přírodní destilát z ovoce. Proto v nich naše i evropská norma stanovuje povolený obsah 12 gramů metanolu na litr čistého alkoholu, což je šest gramů metylalkoholu v litru 50% ovocné pálenky. Kvalitní potravinářský líh k výrobě lihovin obsahuje max. jen 0,5 g metanolu v 1 l čistého (tj. 100% lihu)," vysvětluje docentka Helena Uhrová z VŠCHT. (Jaká je první pomoc při intoxikaci metanolem, se dočtete zde.)

Nepoznáte ani čichem, ani podle barvy plamene

S množícími se případy otrav metylalkoholem vyvstává před laiky spousta otázek. Lze poznat pouhým okem nebo čichem, jaký tvrdý alkohol nepít? Lze to zjistit nějakou jednoduchou zkouškou?

Na "zasvěcených" internetových diskusích se dočtete, že jakmile je v lihovině přítomen metylalkohol neboli dřevný líh, hoří jinou barvou plamene než lihovina, která je v pořádku. Ano, metanol hoří oranžovým plamenem, kdežto etanol modrým, ale to platí pouze pro čisté látky.

"Metylalkohol hoří stejně modrým plamenem jako etanol, změnu v barvě plamene nezjistíte ani u ovocného destilátu," nechce vyvolávat zbytečné iluze Uhrová. "Barva se může změnit dík některé příměsi, třeba zvýšenému obsahu sodíku nebo jiné látky, která není regulérní součástí destilátu nebo lihoviny," konstatuje Uhrová. 

Kde se musí stát chyba, aby metanol zabíjel

Jako velmi problematické vidí senzorické zjištění metylalkoholu i Kamil Kutina, vedoucí provozu palírny Radlík v Jílovém u Prahy. "Běžnému spotřebiteli bych radil nakupování alkoholu pouze z důvěryhodných zdrojů, tedy z prověřených lihovarů a pěstitelských pálenic, kde je jistota, že metylalkohol je oddělen již při destilaci v takzvaném úkapu. To znamená nenakupovat alkohol z černých palíren a stáčený alkohol z neznámých zdrojů," vysvětluje Kutina.

Že odpovědnost za zvýšené množství metanolu může nést neoddělení úkapu při destilaci, potvrzuje i docentka Uhrová: "Tam je největší podíl etanolu a metanolu. Bude tam ale pravděpodobně i zbytkový octanol, který by mohl nepříznivě ovlivnit chuť. Ale to už každý nepozná." 

Správně se při destilaci stáčí až takzvané jádro. "A tam už je podíl obou alkoholových složek v pořádku," uklidňuje. V nelegální pálenici je ovšem možné, že dodržování tohoto jedině možného výrobního postupu nikdo neřeší.  

Další teoretickou možností, jak se metanol do tvrdého alkoholu dostal, je použití technického lihu místo čistého potravinářského etanolu. "A tam už lze jen spekulovat. Jestli chtěl někdo ušetřit a použil nečištěný technický líh, kde jsou nejrůznější příměsi včetně metanolu. Anebo jestli byl prostě hloupý a řekl si líh jako líh..." nechce ani domýšlet smutnou variantu docentka z VŠCHT. 

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Další z rubriky

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.