Jak poznáte, jestli je zelenina a ovoce z vaší zahrádky bio - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak poznáte, jestli je zelenina a ovoce z vaší zahrádky bio

  11:11
Mít zahrádku u chalupy na venkově, na čerstvém vzduchu, samo o sobě ještě ekologické pěstování nezaručuje. Takzvaný drobnopěstitel k tomu ještě potřebuje znát přesná pravidla. Především nesmí používat umělá hnojiva, herbicidy proti plevelům ani pesticidy proti škůdcům.
U zeleniny a ovoce z vlastní zahrádky víte, co jste do nich vložili

U zeleniny a ovoce z vlastní zahrádky víte, co jste do nich vložili | foto: Profimedia.cz

Konvenční kontra ekologické pěstování

Aby vaše produkce vůbec mohla být bio, musíte rostliny začít pěstovat uvedeným způsobem na půdě, která nebyla chemicky ošetřována minimálně dva roky. U sadů, vinic a chmelnic pak lze za bio označit až úrodu po třech letech.

Vypěstovat si vlastní BIO rajčata či okurky zase není takový problém, jen musíte vědět, jak na to"Drobnopěstitelé, kteří vypěstované produkty neuvádějí na trh, mohou svou produkci považovat za bio, když minimálně dva roky nepoužívají syntetická hnojiva a přípravky na ochranu rostlin. Mohou použít pouze ty, které jsou povolené pro ekologické zemědělství, jak je uvádí příloha č. II nařízení Komise (ES) č. 889/2008," potvrzuje Milan Berka, ředitel KEZ, o. p. s., nevládní neziskové organizace, která zajišťuje odbornou nezávislou kontrolu a certifikaci v systému ekologického zemědělství.

Je to stejný seznam přípravků na ochranu rostlin, které mohou v ČR používat evidovaní ekozemědělci, jejichž produkty nesou národní bioznačku v podobě zeleno-bíle pruhovaného půlkruhu. Pokud vážně chcete pěstovat svá rajčata či jahody ekologicky, bude i pro vás cenným vodítkem.

Kromě přípravků rostlinného nebo živočišného původu, jako je například řepkový olej nebo lecitin na padlí, v něm najdete i přípravky na bázi mikroorganismů či feromonů k regulaci či likvidaci biologických škůdců. Například pro likvidaci plísní jsou to pak pouze mírné kontaktní přípravky na bázi mědi.

Odměnou za dodržování ekologických pravidel vám bude zdravější a chutnější úroda pro vaši rodinu. Jak potvrzuje Milan Berka: "Vypěstovaný produkt by neměl obsahovat zbytky chemických látek, které se běžně vyskytují v konvenčních produktech." Co se chuti týká, tak například při slepém testu, který popsal časopis Nature, všichni respondenti jednoznačně vybrali jako chuťově nejlepší jablka z bioprodukce.

Neznamená to ovšem, že byste svoje výpěstky mohli prodávat jako bio. To není tak jednoduché. "V případě, že by drobnopěstitel či drobnochovatel chtěl svoji produkci prodávat jako bio, musí být registrován na ministerstvu zemědělství, uzavřít smlouvu s kontrolní organizací a každoročně bude prováděna kontrola jeho pěstitelských a chovatelských postupů," upozorňuje Berka.

Jak na boj s plevely a škůdci

Na ekologické pěstování si musíte vybrat odrůdy, které jsou sice méně výnosné, ale odolné vůči škůdcům a plísnímZákladním předpokladem k omezení plevelů při polní výrobě je osevní postup. Na zahrádce to však je jen o ručním pletí, případně plečkování malou mechanizací. I na malé zahrádce je však vhodné dodržovat zásady střídání plodin jako prevenci před škůdci a chorobami, ale také proti vyčerpání půdy.

Je doporučeno používat jen hnůj či kompost z vlastní produkce. Na chemii prostě zapomeňte. Nejen při hnojení, ale při jakékoliv činnosti na zahrádce. Když se například dva roky s chemií uhlídáte a už byste mohli začít sklízet první bioplody, nesmíte se třeba pustit do boje se slimáky tak, že po zahradě rozsypete modré granule na jejich likvidaci. Vždycky si musíte vybrat ekologické řešení, ať už jde o jakýkoliv problém.

Že to jde, potvrzují už 11 let například veřejnosti přístupné ekologické zahrady Botanicus v Ostré. "Na hnojení používáme zralý kompost, ve kterém je smíchán hnůj hospodářských zvířat, rostlinné zbytky i tráva posekaná v sadu. Po dvou letech zrání je na hnojení ideální," popisuje Luboš Čepička, vedoucí zahrad.

"Co se plevelů týká, veškeré plodiny jsou ošetřovány pouze ručním pletím," potvrzuje Čepička, že bez rukou v hlíně a ohnutých zad to nejde.

Chce to znát osevní postupy

Nejen k omezení plevelů a škůdců, ale skutečně i proto, aby každá rostlina dostala to, co potřebuje, byste měli znát správné osevní postupy. To znamená rozdělit si zahradu na záhony, na kterých se jednotlivé druhy rostlin rok po roce střídají.

Na ekozahrádce nesmíte používat chemická hnojiva ani jiné chemické přípravky"My máme například zeleninové zahrady rozdělené na tři osevní postupy. Na čerstvě pohnojené záhony by měla přijít například cukrová kukuřice, tykve, celery, košťáloviny, tedy ty náročnější plodiny," radí Čepička. "Další rok po nich můžete vsadit cibuli, mrkev, česnek. Nebo i rajčata, která jsou sice náročná na živiny, ale zase méně trpí plísní než na čerstvě hnojeném stanovišti. No a třetí rok dejte na tento záhon hrášek, fazole nebo jiné luskoviny či jeteloviny. Omezí vám plevel a dodají do půdy dusík."

Co se škůdců týká, můžete počítat jen s omezenými možnostmi použití přípravků na jejich likvidaci. Proto je nutné začít přemýšlet o odolnosti plodin už při jejich výběru. "Sahejte spíše po odrůdách méně plodících, ale odolnějších," radí zahradník. Rekordně plodící odrůdy se totiž více vysilují tvorbou plodů a na boj se škůdci už jim nezbývají síly.

Všechny tyto postupy naši předkové znali, bez nich by každý sedlák skončil. Dnes se je musíme učit, pokud nás láká ekologické pěstování. Není divu, že je poptávka i po kurzech, po jejichž absolvování byste si měli se svou zahrádkou umět poradit podobně jako naše prababičky. Velkým propagátorem a šiřitelem myšlenek tzv. přírodních hospodářství je u nás například Jaroslav Svoboda, na jehož webových stránkách najdete k této problematice řadu cenných informací. Propagátorkou přírodních zahrad je i spisovatelka Eva Hauserová.

Nezkazte si bioprodukty při zpracování

Odměnou zanícenému ekopěstiteli je chutné zdravé ovoce a zelenina Aby byla bio i vaše marmeláda, lečo či kompoty z vašeho ekologicky vypěstovaného ovoce a zeleniny, nesmíte do nich při zpracování přidávat žádná syntetická ochucovadla, barviva, aromata, konzervanty, kontroverzní ztužené tuky a další tzv. "éčka".

"Při zpracování musí zpracovaný výrobek obsahovat min. 95 % zemědělské složky v kvalitě bio a max. 5 % složek zemědělského původu z konvenční produkce, ale jen těch, které jsou vyjmenovány v příloze č. IX nařízení Komise (ES) č. 889/2008. Dále lze použít i přídatné látky, pomocné látky a činidla vyjmenované v příloze VIII tohoto nařízení," upřesňuje Milan Berka pro ty, kteří chtějí znát detaily.

Jak je to třeba s kozím mlékem?

Spásá vám louku stádečko koz? V případě, že hospodářská zvířata krmíte jen produkty z vlastních pozemků, kde byly naplněny požadavky na ekologickou rostlinnou produkci (viz výše), může být jejich mléko, případně maso považováno za bio, ale opět jen pro vlastní spotřebu, potvrdila nám společnost KEZ. "To ovšem neplatí v případě, že zvířatům zkrmujete zbytky z domácnosti, např. staré pečivo a nakupované mléko," doplňuje Berka.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025