Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Na kus drahého bifteku padne celá kráva, stěžuje si Pohlreich

Televizní "šéf" Zdeněk Pohlreich předvádí, odkud se z býka bere ten nejjemnější kousek masa - svíčková. Jsme země, kde se sní strašná spousta svíčkové, mají ji v každé hospodě, tvrdí. Jen je mu líto, že kvůli tomu kousku masa musí padnout celý býček.

"Ten sval je uvnitř hrudního koše a protože uvnitř vůbec nepracuje, jen si tam pěkně leží. Proto je hrozně jemný a tím pádem vhodný pro minutkové úpravy," vysvětluje oblíbenost mezi strávníky. Evidentně ale pochybuje o schopnosti mnohých kuchařů ho správně připravit - s despektem mu říká "biftek enyky-benyky".

Podle mnohých kuchařů je ale toto maso až příliš málo tučné, pro pořádný steak dávají přednost třeba uleželému roštěnci. "Je daleko chuťově výraznější," tvrdí například šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Zdeněk Marcín.

Kdybyste si přinesli od řezníka celou svíčkovou, musíte oddělit takzvaný palec a špičku, zůstane střed, ze kterého pak budete dělat bifteky. Krájejte je přes vlákno alespoň na tři prsty.

Než "flákotu" hodíte na pánev, vytáhněte ji alespoň na půl hodiny z ledničky, aby se maso na pánvi vyhnulo teplotnímu šoku, a pěkně si ji na prkýnku zformujte do kroužku. Nesolte, nepepřete. Jen ji lehce potřete olejem, stačí jemně vmasírovat do masa. A než začnete s přípravou, zapněte si troubu.

Bylo by naivní myslet si, že tak vysoký kus masa uděláte jen tak na pánvi. Je třeba zprudka maso opéct z každé strany tak dlouho, dokud neodskočí z pánve. Pak je přendejte do pekáčku, osolte a opepřete, můžete zakápnout olejem. Maso sevřené teplotním šokem je ochotné přijímat jakoukoliv tekutinu, tedy i olej.

Biftek opečený z první strany

Píchněte si do bříška palce. Jeho tuhost odpovídá stupni propečení masa.

Biftečky dejte na několik minut dodělat v troubě na 160 °C. Dopékáte tak dlouho, abyste měli krvavý, medium či úplně propečený. Poznáte to podle pružnosti masa pomocí známého "prstového testu". Když jemně sepnete do kroužku palec s ukazovákem a zmáčknete jeho bříško, bude podle pohmatu biftek krvavý (rare). Naopak, když to bude palec a malíček, budete ho mít propečený (well done). U nejoblíbenějšího medium pružnost masa odpovídá pružnosti bříška palce při styku palce s prostředníčkem.

Teď je nejdůležitější nechat maso odpočívat v teple pět až deset minut. "Představte si, že po tepelné úpravě je sval sevřený. Musíme ho nechat, aby se postupně uvolnil a natáhl do sebe všechnu šťávu," zní heslo "šéfa". "Jakmile do něj hned říznete, šťáva vyteče a máte maso zkažené," upozorňuje.

Potvrdí to každý dobrý kuchař. Nemusíte se přitom bát dát si na čas. Klidně ho nechejte v troubě na 50 °C a dodělávejte si přílohy. Mrtvá kráva neuteče a bifteku to taky neublíží. Uvidíte, že bude v řezu krásně růžový a nepoteče z něj šťáva, takže se i z obyčejné české svíčkové bude "jen rozsejpat".

Grilujícího Zdeňka Pohlreicha můžete sledovat každé pondělí na Prima Family.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...