Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Aby ve svařáku zůstal alkohol, nesmíte ho vařit jako prádlo

  0:12aktualizováno  0:12
„Dobré víno, přiměřené množství voňavého koření, minimum cukru a zahřátí vína jen na určitou teplotu, to jsou hlavní ingredience poctivého svařáku,“ radí Jan Vorba a František Loukota, kteří se rozhodli, že přesně takové svařené víno dokážou nabídnout i Pražanům na ulici. A podělili se o recept.

Blížící se Vánoce probouzejí chuť na svařené víno, ať je venku mráz, nebo jen pošmourno, vlezlo, vlhko a brzy tma. Pokud nejste příznivci instantního vánočního svařáku, který se koupí v lahvi nebo krabici hotový, sáhněte po kvalitním vínu. Jan s Františkem se rozhodli pro Modrý Portugal v případě červené, a pro Chardonnay v případě bílé verze svařáku. V obou případech jde o víno z Velkých Bílovic.

Jak na poctivý svařák

Pak už stačí hrnec s poklicí, celá skořice, hřebíček a badyán. Pak ještě cukr a ti, kdo si chtějí svařák užít opravdu až do dna, mohou přidat i sušenou švestku. Ta se ve svařeném víně krásně „nacucá“, takže vám nebude tak vadit, že už máte vypito.

K sedmičce do hrnce přidejte smotek skořicové kůry, pár hřebíčků a kousek badyánu. Toho posledního přidávejte opravdu s citem, jinak bude víno silně chutnat po pendreku. A s doslazením také opatrně, nesmí přebít chuť vína. Honza s Fandou doporučují 30 gramů cukru na sedmičku, to je odzkoušeno. Milovníci sladkého ať si posléze svoji porci případně dosladí sami.

Tip na dochucení vína i voňavou dekoraci

Na dochucení i ozdobu se do svařeného vína hodí i kolečka citronu či pomeranče s chemicky neošetřenou kůrou. Spolu s kořením je pak můžete usušit a využít dál jako voňavou přírodní dekoraci. Která vám navíc bude připomínat chvíle strávené s rodinou či přáteli u svařeného vína.

Do vína lze přidat i plátky chemicky neošetřených citrusů, se kterými lze nápoj...
Koření i plátky citrusů použité do vína můžete posléze usušit a využít jako...

Víno nalijte do hrnce, přidejte k němu koření a zahřívejte ho jen do té doby, než začne na hladině lehce pěnit, pak plotýnku stáhněte, aby se zahřívalo a pěkně se do něj louhovala chuť koření, ale nezačalo vařit.

„Smysl má jen takový svařák, po kterém vás ani nenapadne sednout za volant. Pokud ho budete vařit jako prádlo, všechen alkohol z něj vyprchá. Což se začne dít už při teplotě 72 °C a vyšší,“ konstatují „poctiví svářeči“. Jestli pro kontrolu správné teploty použijete kuchyňský teploměr, nebo dáte na svůj odhad, to už je jen na vás.

Koření byste měli nechat ve víně louhovat zhruba deset minut až čtvrt hodinky, pak v něm rozpusťte i odvážený cukr. A hlavně. Během zahřívání a louhování koření ochutnávejte, případně lze některou z ingrediencí přidat.

Celá skořice
Hřebíček
Badyán
Sušená švestka jako třešnička na dortu, která vás příjemně překvapí na dně...

Zleva skořice, hřebíček, badyán na dochucení. Úplně vpravo sušené švestky pro radost.

Nyní můžete rozlévat do hrníčků - ideálně přes sítko - a začít si užívat nápoje, který vás zahřeje na těle i na duši. Kdo má rád, tomu přihoďte i sušenou švestku, která klesne na dno, ale po vypití vína bude příjemnou tečkou.

Srovnejte poctivý svařák z moravského vína připravený v Praze s vánočním svařákem podle Itala. I podle něj musí být víno kvalitní.

Vánoční iDNES.cz
Autor:




Nejčtenější

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.