Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Čuníci a jablka k sobě pasujou, rozplývá se Pohlreich

aktualizováno 
Vepřové kotlety vůbec nemusí být fádní, dokazuje "šéf" jejich marinováním v jablečné šťávě. Ve spojení s grilováním je to už od pohledu lahůdka, která láká k vyzkoušení v nejbližším možném termínu.

Pokud chcete grilovat pro čtyři lidi, budete z masny potřebovat 4 velké kotlety a kousek vepřové kůže na potření roštu.

Fotogalerie

Marinádu připravíte ze zhruba 60 ml 100% jablečného džusu nebo čerstvé šťávy z jablek, 60 ml sójové omáčky, zhruba 30 g hnědého nerafinovaného cukru, půlky nadrobno nasekané malé cibule, mořské soli a čerstvě namletého pepře. Jako příloha jsou vynikající zkaramelizovaná jablka, takže nezapomeňte koupit ještě pár nakyslých jablek, citron a využijete i další hnědý cukr.

Grilované kotlety v jablečné marinádě krok za krokem

Vepřové kotlety kupujte ideálně vcelku a porcujte až doma, i když se přitom samozřejmě neobejdete bez sekáčku. Jinak jdou ale kotlety krásně oddělovat mezi jednotlivými kostmi, jak je patrné i na videu se "šéfem na grilu".

Při krájení vepřových kotlet veďte řez vždy mezerou mezi kostmi, mělo by to jít...
Aby se kotlety na grilu nekroutily, nařízněte je v krajích.
Podle potřeby srovnejte maso dlaní na rovnoměrnou výšku.

Kotlety nezapomeňte nakrojit tak, aby se na grilu nekroutily. Dlaní je pěkně vytvarujte, aby byly všude zhruba stejně vysoké a pěkně kompaktní.

Marinádu připravte z jablečného džusu.
Přidejte čerstvě namletý pepř, sůl a sójovou omáčku.
Nakonec přisypte ještě zhruba lžíci hnědého nerafinovaného cukru a marinádu...

Do misky, ve které budete maso marinovat, nalijte jablečný džus nebo šťávu, V misce smíchejte jablečný džus, cukr, sójovou omáčku. Vše dobře promíchejte.

Minimálně na hodinu vložte maso do připravené marinády. klidně ho ale nechte...
K masu v marinádě přidejte ještě pokrájenou cibuli, misku přikryjte a dejte do...

Kotlety naložte do marinády, přidejte ještě nadrobno nasekanou cibuli, maso přikryjte a dejte do lednice, minimálně na hodinu, ideálně přes noc.

Oloupané jablko či jablka nakrájejte na kostky.
Jablka prosypte hnědým cukrem.
Cukr se spojí s máslem, rozpustí se a postupně zkaramelizuje.

Jakmile se pustíte do vlastního grilování, připravte nejdřív karamelizovaná jablka na přílohu: nejlépe trochu nakyslé jablko či dvě oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte je na větší kostičky. Ty pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly, nasypte je na pánev s rozehřátým kouskem másla, posypte je hnědým cukrem a postavte i s pánví na gril. Průběžně otáčejte, až se se cukr rozpustí a potáhne kostičky jablek karamelem. Jablka by měla sice změknout, ale držet tvar.

Vepřové kotletky vytáhněte z marinády.
Kotlety vysušte ubrouskem, kousky cibule oberte, aby se na grilu nepřipalovala.
Namarinované kotlety vožte na rozpálený gril a přikryjte.

Kotlety vytáhněte z marinády a pečlivě je ubrouskem osušte, neměly by být mokré. Kousky cibule je také dobré obrat, aby se při grilování nepřipalovala.

Pokud na kotletách ještě zůstal nějaký ten kousek cibule, raději ho seberte.
Gril s kotletami přikryjte, kotlety otáčejte jen jednou.
Hotové kotletky včas sundejte z grilu.

Než vložíte kotlety na rozpálený gril, naolejujte ho, nejlépe vepřovou kůží. Na přímém žáru kotlety grilujte zhruba deset až dvanáct minut, otáčejte je jen jednou. Během grilování je ale můžete zhruba každé 2 minuty pootočit o 90 stupňů, aby se na nich vytvořila efektní mřížka.

Hotová zkaramelizovaná jablka nádherně voní.
Kotlety naservírujte na talíř, pak přidejte zakaramelizované jablečné kostky z...

Po sundání z grilu nechte maso zhruba 3 minuty odpočívat, pak servírujte se zkaramelizovanými jablky: je to nečekaně a neuvěřitelně lahodná kombinace.

Tento a další inspirativní recepty na letní grilování můžete okoukat v pondělí večer na Primě, která ve 21:20 vysílá Šéfa na grilu.

Autor:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.