Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chlazená kuřata se dají koupit se salmonelou, ukázal test

  15:14aktualizováno  15:14
Bakteriologické testy syrových kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen na našem trhu ukázaly, že se vyplatí se syrovým kuřetem zacházet tak, jako by bylo potenciálním zdrojem salmonelové nákazy. Ve Zlatém kuřeti z Vodňan se dokonce našla nebezpečná salmonela.

S každým syrovým kuřecím zacházejte jako s potencionálním zdrojem nákazy. Testy ukázaly, že se to vyplatí. | foto: Profimedia.cz

Kuřecí u nás dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější druhy masa, navíc od prosince 2011 platí v Evropské unii limity pro vybrané invazivní druhy salmonel v čerstvém drůbežím mase uváděném na trh. Proto občanské sdružení dTest během ledna nakoupilo a otestovalo celkem 17 syrových kuřecích výrobků, každý po pěti vzorcích. Většina byla v pořádku, ale v několika kuřatech se salmonela našla.

Milujeme kuřata

Za loňský rok každý Čech v průměru zkonzumoval necelých 80 kg masa, z toho 22,7 kg drůbeže. Po vepřovém (41,6 kg za rok) je to druhé nejoblíbenější maso u nás.

Česko přitom přestalo být po vstupu do EU soběstačné v produkci drůbeže, takže každé třetí kuře na českém trhu je z dovozu. Hlavně z Polska, Slovenska a Německa.

Ve Zlatém kuřeti z Vodňan se našla Salmonella enteritidis, a kuře tak nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje.

Ve všech kuřatech byl navíc nalezen Staphylococcus aureus, Escherichia coli nebo Listeria monocytogenes. "To jsou ale u kuřat určených k tepelnému opracování nálezy celkem obvyklé," vysvětluje a uklidňuje Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest, který výsledky testů přináší v aktuálním únorovém čísle.

Hodně nepříjemné je, že dokonce u 15 ze 17 testovaných kuřecích výrobků mikrobiologické rozbory objevily přítomnost termotolerantních kampylobakterů, které jsou nejčastější příčinou infekčních střevních onemocnění z potravin. Příznaky jsou obdobné jako u salmonelózy: průjmy, horečky a nevolnost.

Závěr je jednoznačný, ostražitost je na místě!

Řiďte se jednoduchými zásadami manipulace se syrovým kuřecím masem už při  nákupu, ale i během jeho skladování a zpracování a můžete kuřecí a drůbeží maso vůbec dál konzumovat bez obav.

Fotogalerie

Už když kuře v supermarketu vybíráte, zkontrolujte, zda balíček nemá porušený obal, a doporučené datum zpracování. A než kuře vložíte do košíku k ostatním nakupovaným potravinám, pro jistotu ho ještě zabalte do neporušeného mikrotenového sáčku. Kdyby původní obal nebyl těsný, zabráníte tak potřísnění ostatních potravin tekutinou, která se může z kuřete uvolnit.

Doma chlazené kuře co nejdříve uložte do chladničky, abyste dodrželi doporučenou teplotu skladování, mražené výrobky uložte do mrazničky. Nechte kuře zabalené i v uvedeném mikrotenovém sáčku, abyste zamezili případnému skapávání volné tekutiny z kuřecího masa. Mohla by kontaminovat jak plochy v chladničce či mrazničce, tak ostatní uložené potraviny. Nezapomeňte hlídat dobu použitelnosti masa.

Pro čištění a porcování syrového kuřete používejte prkénko, na kterém už nezpracovávejte jiné potraviny. Veškeré nástroje a pracovní desku stolu pokaždé  důkladně omyjte, průběžně si při manipulaci s masem pořádně myjte ruce.

Salmonela se totiž už při pokojové teplotě rychle množí. Platí to i pro mražená kuřecí masa, protože mráz salmonelu nezahubí, pouze se dočasně přestává množit.

Následná tepelná úprava tedy musí být taková, aby se maso důkladně propeklo nebo provařilo. A to v celém rozsahu, tedy i maso u kosti a v hloubce svaloviny. "Uvádí se, že k likvidaci nákazy stačí působení teploty nad 70 °C po dobu minimálně 10 minut," radí Rozová.

Pokud tedy budete například připravovat kuřecí vývar podle našeho receptu, jste v pohodě. Navíc vás krásně zahřeje. Viz předchozí článek Silný domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny.  

Autoři:




Nejčtenější

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte na houby, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.