Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chlazená kuřata se dají koupit se salmonelou, ukázal test

  15:14
Bakteriologické testy syrových kuřat, kuřecích čtvrtek a stehen na našem trhu ukázaly, že se vyplatí se syrovým kuřetem zacházet tak, jako by bylo potenciálním zdrojem salmonelové nákazy. Ve Zlatém kuřeti z Vodňan se dokonce našla nebezpečná salmonela.
Fotogalerie3

S každým syrovým kuřecím zacházejte jako s potencionálním zdrojem nákazy. Testy ukázaly, že se to vyplatí. | foto: Profimedia.cz

Kuřecí u nás dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější druhy masa, navíc od prosince 2011 platí v Evropské unii limity pro vybrané invazivní druhy salmonel v čerstvém drůbežím mase uváděném na trh. Proto občanské sdružení dTest během ledna nakoupilo a otestovalo celkem 17 syrových kuřecích výrobků, každý po pěti vzorcích. Většina byla v pořádku, ale v několika kuřatech se salmonela našla.

Milujeme kuřata

Za loňský rok každý Čech v průměru zkonzumoval necelých 80 kg masa, z toho 22,7 kg drůbeže. Po vepřovém (41,6 kg za rok) je to druhé nejoblíbenější maso u nás.

Česko přitom přestalo být po vstupu do EU soběstačné v produkci drůbeže, takže každé třetí kuře na českém trhu je z dovozu. Hlavně z Polska, Slovenska a Německa.

Ve Zlatém kuřeti z Vodňan se našla Salmonella enteritidis, a kuře tak nevyhovělo unijnímu nařízení. Salmonelu bakteriologické vyšetření odhalilo i v kuřeti Raciola Jehlička. Jednalo se o druh Salmonella ohio, na který se ale unijní nařízení nevztahuje.

Ve všech kuřatech byl navíc nalezen Staphylococcus aureus, Escherichia coli nebo Listeria monocytogenes. "To jsou ale u kuřat určených k tepelnému opracování nálezy celkem obvyklé," vysvětluje a uklidňuje Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest, který výsledky testů přináší v aktuálním únorovém čísle.

Hodně nepříjemné je, že dokonce u 15 ze 17 testovaných kuřecích výrobků mikrobiologické rozbory objevily přítomnost termotolerantních kampylobakterů, které jsou nejčastější příčinou infekčních střevních onemocnění z potravin. Příznaky jsou obdobné jako u salmonelózy: průjmy, horečky a nevolnost.

Závěr je jednoznačný, ostražitost je na místě!

Řiďte se jednoduchými zásadami manipulace se syrovým kuřecím masem už při  nákupu, ale i během jeho skladování a zpracování a můžete kuřecí a drůbeží maso vůbec dál konzumovat bez obav.

Už když kuře v supermarketu vybíráte, zkontrolujte, zda balíček nemá porušený obal, a doporučené datum zpracování. A než kuře vložíte do košíku k ostatním nakupovaným potravinám, pro jistotu ho ještě zabalte do neporušeného mikrotenového sáčku. Kdyby původní obal nebyl těsný, zabráníte tak potřísnění ostatních potravin tekutinou, která se může z kuřete uvolnit.

Doma chlazené kuře co nejdříve uložte do chladničky, abyste dodrželi doporučenou teplotu skladování, mražené výrobky uložte do mrazničky. Nechte kuře zabalené i v uvedeném mikrotenovém sáčku, abyste zamezili případnému skapávání volné tekutiny z kuřecího masa. Mohla by kontaminovat jak plochy v chladničce či mrazničce, tak ostatní uložené potraviny. Nezapomeňte hlídat dobu použitelnosti masa.

Pro čištění a porcování syrového kuřete používejte prkénko, na kterém už nezpracovávejte jiné potraviny. Veškeré nástroje a pracovní desku stolu pokaždé  důkladně omyjte, průběžně si při manipulaci s masem pořádně myjte ruce.

Salmonela se totiž už při pokojové teplotě rychle množí. Platí to i pro mražená kuřecí masa, protože mráz salmonelu nezahubí, pouze se dočasně přestává množit.

Následná tepelná úprava tedy musí být taková, aby se maso důkladně propeklo nebo provařilo. A to v celém rozsahu, tedy i maso u kosti a v hloubce svaloviny. "Uvádí se, že k likvidaci nákazy stačí působení teploty nad 70 °C po dobu minimálně 10 minut," radí Rozová.

Pokud tedy budete například připravovat kuřecí vývar podle našeho receptu, jste v pohodě. Navíc vás krásně zahřeje. Viz předchozí článek Silný domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny.  

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025