Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Koše hřibů teď z lesa asi nepřinesete, ale pořád je z čeho vybírat

  16:13aktualizováno  16:13
Na růstu hub se teplé počasí posledních dní neprojevilo zrovna příznivě, alespoň v Čechách. Po několika týdnech, kdy na řadě míst nosili lidé z lesa košíky plné hřibů, tak přichází zklamání. Září však klidně může příjemně překvapit.

Kotrč je pro řadu houbařů oblíbenou houbou, i když se hůř čistí. Pochvalují si ale, že se dá i nakládat a je skvělý do omáček. | foto: Profimedia.cz

Podle mykologů se lidé z lesů s prázdnou nevrátí ani teď, nadále je z čeho vybírat, protože spektrum hub rostoucích v tomto období je dostatečně široké.

Fotogalerie

„V uplynulých týdnech jsme si chválili růst hub, trvalo to tři čtyři týdny, teď nastal zřetelný útlum,“ uvedl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Přesto považuje celý srpen z hlediska růstu hub za průměrný. Tipovat, jaké bude pro houbaře září, je ovšem předčasné. I když bývá úroda hub na podzim většinou největší, bude záležet hlavně na počasí.

I teď se ale podle Landy v lese dá najít spousta hub, z nichž si vyberete. Mimo jiné suchohřiby, kozáci, křemenáče, klouzci či holubinky, najít se dá i jedlý kotrč kadeřavý. Pozor ale na jedovaté pestřce, vláknice, pavučince, pečárky zápašné nebo jedovaté druhy muchomůrek.

Autor:


Témata: Hobby - houby, Jedlé


Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Houby se dají rozpoznat i podle širokého spektra vůní. Když houbař váhá,...
Mýty a pravda o houbách: rostou za úplňku a slimák žere jen jedlé

Opravdu houby rostou nejlépe při úplňku, a když se na houbu podíváte, přestane růst? Pojďme si ujasnit, která tradovaná houbařská tajemství jsou pouhými...  celý článek

Bedla zardělá se letošní podzim vyskytuje velmi hojně.
Pochlubte se posledním houbařským úlovkem, pořád se něco najít dá

Aktuálně houby rostou podle mykologů spíš roztroušeně, a to hlavně v nižších a středních polohách, trochu lepší je to například v severních Čechách a na...  celý článek

Kotrč je pro řadu houbařů oblíbenou houbou, i když se hůř čistí. Pochvalují si...
Koše hřibů teď z lesa asi nepřinesete, ale pořád je z čeho vybírat

Na růstu hub se teplé počasí posledních dní neprojevilo zrovna příznivě, alespoň v Čechách. Po několika týdnech, kdy na řadě míst nosili lidé z lesa košíky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.