Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ublíží vínu pobyt v mrazáku? Sommeliér radí, jak ho rychle vychladit

aktualizováno 
Ideální cestou k vychlazení bílého vína na požadovanou teplotu při podávání - a nemusí to být zrovna dnešní svatomartinské - je chladící vinotéka, radí sommeliér. V té na vás vychlazené víno čeká kdykoliv připravené k okamžitému otevření. Jenže každý vinotéku nemá, ani nepotřebuje.

V nouzi nejvyšší, kdy byste už už potřebovali víno rozlévat do sklenic, ale není vychlazené, vám podle kanadského úvodního videa stačí mokrá utěrka, do které víno zabalíme a na deset minut ho strčíme do mrazáku. Je to tak ale v pořádku?

Jak rychle vychladit víno? Pokud hodně pospícháte, můžete ho zabalit do mokré utěrky a strčit do mrazáku.

Jak rychle vychladit víno? Pokud hodně pospícháte, můžete ho zabalit do mokré utěrky a strčit do mrazáku.

„Obecně platí, že vínu nesvědčí výrazné teplotní šoky, protože by se jeho křehká struktura mohla rychlými rozdíly teplot poškodit. Víno by pak nemuselo chutnat tak, jak má,“ upozorňuje František Coufal, sommeliér a autor blogu Světem Vína.

Ale jedním dechem dodává, že to považuje spíše za teorii, která se mu v praxi naštěstí zatím nepotvrdila. „Pozor bych si ale dal v případě archivních vín. U běžně konzumovaných mladých bílých či šumivých vín v tom nevidím žádný problém,“ uklidňuje sommeliér.

Šumivé víno a mrazák? NE!

„Vyhněte se chlazení šumivého vína v mrazáku, láhev v něm může explodovat. V tomto případně doporučuji počkat přibližně dvě a půl hodiny na vychlazení v lednici, případně použít chladicí nádobu s ledem, která oproti mrazáku chladí přece jen pozvolněji,“ radí sommeliér František Coufal.

„I v restauraci jsem mnohokrát sáhl po chladicí nádobě s ledem a vodou, která zchladí víno na požadovanou teplotu během 20 až 25 minut. Zchlazení urychlí dostatečné množství ledu a doplnění vodou až po okraj,“ konstatuje.

Doma pak také radí využít mrazák. I bez zabalení do mokré utěrky máte víno vychlazené přibližně za 15 až 20 minut.

„Tip na využití mokré utěrky je pro mě osobně novinka, která celý proces může jistě urychlit. Otázka je, zda krkolomný a nepříliš estetický proces za ušetřených pět, možná deset minut stojí. Osobně by si klidně počkal a vínu dopřál o pár minut víc. Tento ušlechtilý nápoj si to zaslouží.“

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.