Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ublíží vínu pobyt v mrazáku? Sommeliér radí, jak ho rychle vychladit

aktualizováno 
Ideální cestou k vychlazení bílého vína na požadovanou teplotu při podávání - a nemusí to být zrovna dnešní svatomartinské - je chladící vinotéka, radí sommeliér. V té na vás vychlazené víno čeká kdykoliv připravené k okamžitému otevření. Jenže každý vinotéku nemá, ani nepotřebuje.

V nouzi nejvyšší, kdy byste už už potřebovali víno rozlévat do sklenic, ale není vychlazené, vám podle kanadského úvodního videa stačí mokrá utěrka, do které víno zabalíme a na deset minut ho strčíme do mrazáku. Je to tak ale v pořádku?

Jak rychle vychladit víno

Jak rychle vychladit víno? Pokud hodně pospícháte, můžete ho zabalit do mokré utěrky a strčit do mrazáku.

„Obecně platí, že vínu nesvědčí výrazné teplotní šoky, protože by se jeho křehká struktura mohla rychlými rozdíly teplot poškodit. Víno by pak nemuselo chutnat tak, jak má,“ upozorňuje František Coufal, sommeliér a autor blogu Světem Vína.

Ale jedním dechem dodává, že to považuje spíše za teorii, která se mu v praxi naštěstí zatím nepotvrdila. „Pozor bych si ale dal v případě archivních vín. U běžně konzumovaných mladých bílých či šumivých vín v tom nevidím žádný problém,“ uklidňuje sommeliér.

Šumivé víno a mrazák? NE!

„Vyhněte se chlazení šumivého vína v mrazáku, láhev v něm může explodovat. V tomto případně doporučuji počkat přibližně dvě a půl hodiny na vychlazení v lednici, případně použít chladicí nádobu s ledem, která oproti mrazáku chladí přece jen pozvolněji,“ radí sommeliér František Coufal.

„I v restauraci jsem mnohokrát sáhl po chladicí nádobě s ledem a vodou, která zchladí víno na požadovanou teplotu během 20 až 25 minut. Zchlazení urychlí dostatečné množství ledu a doplnění vodou až po okraj,“ konstatuje.

Doma pak také radí využít mrazák. I bez zabalení do mokré utěrky máte víno vychlazené přibližně za 15 až 20 minut.

„Tip na využití mokré utěrky je pro mě osobně novinka, která celý proces může jistě urychlit. Otázka je, zda krkolomný a nepříliš estetický proces za ušetřených pět, možná deset minut stojí. Osobně by si klidně počkal a vínu dopřál o pár minut víc. Tento ušlechtilý nápoj si to zaslouží.“

Autor:




Nejčtenější

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Další z rubriky

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.