Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak sbírat a sušit bylinky do kuchyně, na domácí léčení i dekoraci

aktualizováno 
Máte jednu z posledních příležitostí nasušit si ještě letos květiny, koření a bylinky. V zimě, jako když je najdete, bylinkový čaj nebo vlastní voňavé koření jsou k nezaplacení.

Podle zahradníka Čestmíra Vorlíčka, který se stará nejen o bylinné zahrady firmy Botanicus v Ostré, je ideální bylinky sklízet na začátku kvetení, protože právě v té době mají v sobě nejvíce obsahových látek. Během léta většina bylinek po ostříhání opět obrazí, takže to ani v srpnu není problém.

Ideální podmínky sušení

Po sklizni sušte květiny ve vzdušném prostředí při teplotě 28 až 30 °C, ideálně zavěšené „hlavou“ dolů. Důležité je také sušení ve stínu, aby květy neztrácely barvu. Naprosto ideálním prostředím je proto půda.

„I během sušení květy stále ještě nakvétají, takže pokud chceme použít usušené svazečky bylin jako dekoraci, zabráníme tím jejich odkvetení,“ vysvětluje další důvod, proč se úplně rozkvetlé květy na sušení nehodí.

Ukazuje nám to na levanduli, jedné z nejoblíbenějších bylin na sušení. „Z té vyrábíme při sklizni z květů svazečky, které pak na půdě pověsíme hlavou dolů, aby se rostlina neohýbala a svazečky esteticky vypadaly dobře,“ popisuje Vorlíček. Sušená levandule přitom neslouží jen jako dekorace. Zavěšená ve skříni vám bude odpuzovat moly a jiný hmyz (jak vyzrát na mola šatního, čtěte zde).

Fotogalerie bylin a jejich využití

Z bylinek lze kromě oblíbené levandule na dekoraci použít i usušenou třezalku tečkovanou (která ovšem při sušení trochu zhnědne), ale naprosto nejlepší jsou letničky určené přímo na sušení. „Jsou to třeba světlice barvířská, limonka, černucha, cínie nebo slaměnky,“ vyjmenovává zahradník.

Nasušte si koření kdo kuchyně i bylinky na čaje

Při sušení bylinek do kuchyně je princip sušení naprosto stejný, jak je popsaný v rámečku nahoře. Zhruba po 14 dnech by měly být bylinky suché natolik, aby nebyl problém suché lístky odrhnout nebo otrhat. Poté je můžete podle potřeby ještě rozmělnit nebo namlít. „Skladujte je tak, abyste se vyhnuli přímému sluníčku, ideálně tedy v tmavých sklenicích, nebo plátěných sáčcích,“ radí Vorlíček.

Do kuchyně si jako koření můžete podle něj sami nasušit téměř jakoukoliv běžně používanou bylinu, jako jsou bazalka, šalvěj, oregano, saturejka, majoránka, rozmarýn nebo tymián. Zajímavým tipem pak jsou oranžové květy měsíčku, které se používají na obarvení rýže místo drahého šafránu.

Meduňka

Meduňka

Mateřídouška

Mateřídouška

Konopí seté

Konopí seté

Třapatka (Echinacea)

Třapatka (Echinacea)

Na čaje jsou pak výborné třeba květ mateřídoušky, heřmánku či slézu, list i květ technického konopí nebo snítky oblíbené a osvěžující máty či uklidňující a voňavé meduňky. Jednotlivé bylinky s popisem najdete ve fotogalerii výše.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.