Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se chytá 1. rybářská liga v plavané

Rybaření na závodní úrovni se nepodobá nudnému posedávání u vody a čekání na kapra k večeři. Závodníci nahazují každých pár vteřin a sbírají i ty nejmenší "bělice", ryby se na konci závodů zváží a vracejí se do vody.
Už se chystají poháry

Už se chystají poháry | foto: Marek Burza

Rybářské závody na nejvyšší úrovni 1. české ligy se konají čtyřikrát do roka, v každém městě vždy proběhnou dva závody - jeden v sobotu, druhý v neděli - turnaj má tedy celkem osm závodů. To aby závodníci nemuseli cestovat tak často po celé republice a zvyšovat si už tak vysoké náklady za závodění. Vždyť jen za krmení se zaplatí v každém závodě kolem tří tisíc korun. A vybavení pro špičkového rybáře se pohybuje v řádech statisíců.

Jak funguje liga

"Organizace rybářských závodů funguje podobně jako v jiných sportech. Máme první, druhou ligu a krajské přebory, které organizují místní organizace," popisuje Milan Vrána, předseda Rybářského sportovního rybářského klubu Pardubice, který byl organizátorem ligového utkání, které jsme navštívili. Podle něho se v každém závodě utká 56 závodníků rozdělených do 14 družstev po 4 závodnících.

Exmistr Evropy Josef Konopásek

Na konci každého ligového ročníku tři družstva sestupují do druhé ligy, patnáct nejlepších závodníků se stává členy reprezentace.

Závodníci si před začátkem losují místa podél břehu tak, aby v každé sekci byli zástupci každého družstva. Každý závodník má pro sebe prostor 10-20 metrů. Délka pole je variabilní kvůli tomu, aby se do závodiště vešli všichni závodníci, v Pardubicích to bylo 11 metrů. Na břehu během závodů pochoduje porota a kontroluje, aby nikdo ze závodníků nemohl nahazovat do cizího pole.

Před každým závodem má každý rybář dvě hodiny na přípravu, závod samotný trvá tři hodiny. Nakonec se sejde komise rozhodčích s mobilní váhou a změří celkovou váhou úlovků každého závodníka - podle ní se určí celkové pořadí nejen jednotlivců, ale i čtyřčlenného družstva.

Čím se krmí

Zajímavé jsou podmínky pro krmení. Pět minut před začátkem závodů mohou závodníci zakrmovat. Používají různé směsi, které jsou běžně dostupné na trhu - 17 litrů suchých směsí a 2,2 litrů červů. Záleží na strategii každého závodníka, jak směsi namíchá, zda například zvolí krmení na plotice či cejny, v jakém poměru do něho namíchá masné červy či patentky, tedy larvy komárů. Jisté je jen to, že si musí povolené množství rozpočítat na celý závod.

Živá návnada musí být po ruce

Zatímco před závodem může do vody házet i velké koule krmení hnětené oběma rukama (a někteří využívají i praky, aby dohodili až doprostřed řeky), během závodů je možné dokrmovat jen malými koulemi uhnětenými jednou rukou. "To proto, aby nemohli mohutným šploucháním plašit ryby sousedovi," vysvětluje Milan Vrána.

Rozdílné strategie

Získat od kteréhokoliv ze závodníků zaručený recept na osvědčené krmení je jako páčit z majitele receptu na českou becherovku složení bylinek. "Zdroje krmení mají v podstatě všichni stejné," tvrdí Josef Konopásek, vicemistr Evropy a v současné době náš nejúspěšnější závodník (blahopřejeme mu k čerstvému narození druhého syna).

Směs úlovků

"Vítězí ten, kdo během závodů nejlépe ‚prozkoumá‘ vodu. Musíte zkoušet, kde to bude brát, zda u břehu nebo uprostřed řeky, a tomu přizpůsobit taktiku. Jsou také dva druhy závodníků, někdo spoléhá na to, že nachytá hodně malých rybek, někdo dává přednost menšímu počtu ryb, ale větších. Když se sečte celková váha, uvidí se, která strategie byla na té které řece úspěšnější," vysvětluje to nepodchytitelné pro všechny amatéry a sváteční rybáře. Bohužel ale nikdo nevysvětlí, jak na to.

Přenosná digitální váha

To potvrzuje i Roman Foret z konkurenčního družstva. "I kdybych měl tu nejlepší snahu, tak bych to ani vysvětlit nedokázal. Je ale smutnou pravdou, že na Pepana (Konopáska, pozn. redakce) u nás asi zatím nikdo nemá. On mrkne na vodu a hned ví, co je v ní, kam nahodit. Jenže oni to mají v rodině od táty, na vodě jsou od dětství, všichni tři ‚Konopásci‘ jsou třída, a když dva z nich jsou v jednom družstvu, tak my ostatní můžeme jen ostrouhat,“ durdí se naoko.

Jak se dostat do ligy

"Nejhorší je trénovat rybaření postaru, jak se to dělávalo dřív. Tedy pasivně sedět na břehu rybníka a čekat na kapra k večeři," tvrdí pardubický šéf Milan Vrána. Pro mladé rybáře je podle něho nejlepší být v rybářském kroužku, kde se dozvědí po teoretické stránce základní informace o technice chytání, ale pak jezdit po závodech dospělých, kde si zase mohou nejlépe okouknout techniku mistrů a postupně pochopit, co který závodní dělá a hlavně proč.

Diváky v parnu zachraňuje stánek s občerstvením

"A není výjimkou, že se šikovný kluk nebo holka mohou vyšvihnout z mládežnických závodů i do nejvyšší soutěže, záleží jen na výkonnosti," pokračuje Milan Vrána. A že vrcholově nesoutěží jen chlapi, dotvrzuje i příklad mladé Markéty Nováčkové z Brna, která rybaření podědila po otci, bývalém sportovním rybáři, a v současné době chytá první ligu a tatínek jí dělá asistenta a trenéra.

Rybařit = prodávat

Špičkové rybaření je náročný koníček. Jen "dělička" z kevlarového vlákna, tedy prut, se kterým se dosáhne až doprostřed řeky, stojí od 70 tisíc korun výš. Tento rozkládací prut se používá proto, aby závodník udržel vlasec s háčkem daleko ve vodě v případě, že si tam zrovna "zakrmil". Při klasickém nahození prutem by mu proud návnadu odnesl a celá práce by vyšla vniveč.

Mimo děličky ale závodníci mívají ještě sadu minimálně dalších pěti prutů podle toho, zda chtějí chytat u břehu, nebo ve vzdálenější vodě. Nechybí ani speciální stolička s teleskopickými nohami, kterou je možné postavit i na šikmý břeh a další příslušenství.

Závodí lidé, kteří svůj sportovní život spojili s profesním

Proto je běžné, že co závodník, to zároveň obchodník s rybářskými potřebami. Většinou na svých tričkách nesou logo výrobce potřeb pro rybáře, za něhož závodí. Pomáhá to snížit náklady tím, že získají část vybavení za režijní ceny. A vlastně si pochvalují: "Rybařím, závodím a zároveň se živím tím, co mě nejvíc baví. Co může být lepší? Jenom kdyby manželka měla víc pochopení k tomu, že trávím přes sezonu každý víkend u vody," zaznělo sborově.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025