Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura

aktualizováno 
Dejte Japonci hůlky a polévku mu naservírujte na polévkový talíř. Nenají se. Když mu ji ale přelijete do misky, sní ji rychleji než vy lžící. Manipulace s hůlkami je totiž technicky velmi jednoduchá a miska jí vydatně pomáhá.

Technicky není nic jednoduššího než hůlky, jen je potřeba si to s nimi nacvičit. Jste-li naprostí začátečníci, zapomeňte na zdobené lakované hůlky. Sáhněte po těch na jedno použití z rychlého občerstvení. Vybalíte je z hygienického obalu, rozlomíte a můžete začít s tréninkem. Jsou z neošetřeného dřeva, takže v prstech nekloužou.

Manuál, jak se najíst hůlkami krok za krokem

Lepivá japonská rýže, kulatá mistička a hůlky – japonsky hashi (čti haši) – je kombinace, která k sobě ideálně pasuje. Není se tedy čeho bát, což platí i pro leváky, jak dokazuje napůl Čech a napůl Japonec Tomio Okamura osobně.

Hůlky se vkládají přesně na hranu dlaně, kde končí ukazováček a začíná palec
Prohlubeň mezi palcem a ukazovákem je přesně to správné místo...
Hůlky přitisknuté k sobě vložte přesně do tohoto místa

Hůlky přitisknuté k sobě vložíte do prohlubně mezi ukazovákem a palcem pravé nebo levé ruky.

Hůlky se vkládají přesně do hrany dlaně, kde končí ukazováček a začíná palec. Obě hůlky přitisknuté k sobě vložte přesně do tohoto místa. 

Silnější konce hůlek musí být vždy u sebe a stejně dlouhé
Hůlky se mají v ruce držet úhledně u sebe, všechny ostatní varianty jsou špatně
K držení a manipulaci s hůlkami se používá pouze palec, ukazováček a prostředníček. Prsteníček a malíček vůbec nepotřebujete

Konce hůlek musí být vždy srovnané u sebe a stejně dlouhé, jiné varianty jsou špatně.

Silnější konce hůlek musí být vždy u sebe a stejně dlouhé, tím pádem budou stejně dlouhé i špičky, kterými budete nabírat sousta. Hůlky se mají v ruce držet úhledně u sebe, všechny ostatní varianty jsou špatně.

K držení a manipulaci s hůlkami se používá pouze palec, ukazováček a prostředníček. Prsteníček a malíček vůbec nepotřebujete
Správným držením hůlek vytvoříte páku, s jejíž pomocí sousto jednoduše uchopíte
Jakmile máte správně uchopeno, není problém donést sousto k ústům

K držení a manipulaci s hůlkami se používá pouze palec, ukazováček a prostředníček. Prsteníček a malíček pouze podpírají ostatní prsty. Při správném držení dokážete uchopit jakékoliv sousto.

K držení a manipulaci s hůlkami se používá jen palec, ukazováček a prostředníček. Prsteníček a malíček byste vůbec neměli potřebovat. "Sousto uchopíte tak, že využijete páky, kterou jste správným držením hůlek vytvořili," vysvětluje Okamura. Češi mají podle něj tendenci s hůlkami stříhat jako s nůžkami, což je špatně. Hůlky mají být v podstatě pořád u sebe. 

Trénink podle česko-japonského manuálu v praxi

Tomio Okamura, který se s hůlkami v ruce v podstatě narodil, to vidí jednoduše. Když to ale začnete podle jeho návodu zkoušet, už to tak jednoduše a elegantně nevypadá ani náhodou.

Po chvíli zjistíte, jak je důležité ruku uvolnit a nechytit do ní křeč. Už proto, že malíček a ukazováček se usilovně krčí, jak se vám snaží pomoci při pokusech hůlkami cokoliv sebrat.

Aby se mi podařilo sousta nabrat a současně to nevypadalo, že se mi hůlky v ruce splašily, osvědčilo se mi hůlku blíže palci zafixovat jemným pokrčením palce. Současně s ní pak můžete – právě ovládáním palcem – podle potřeby jemně pohybovat.

Druhá hůlka mi leží na špičce prostředníku, z vnější strany ji jistí špička ukazováčku a shora jemně bříško palce. To jsou zřejmě detaily, na které si musí přijít každý sám právě při tréninku. Pro ten si můžete nakrájet třeba různě velké kousky ovoce a natrénujete tak nabírání různě velkých soust.

S hůlkami opravdu sníte i polévku

Z polévky Japonci vybírají hůlkami pouze větší kousky
Misku s polévkou Japonci při jídle drží v ruce
Polévku Japonci pijí, hůlkami si k ústům přistrkují obsažení kousky

Z polévky se hůlkami vybírají pouze větší kousky, případně se ty menší při pití polévky přihrnují k ústům.

Celý vtip spočívá podle Okamury v tom, že se jídlo servíruje v miskách. Japonci si polévku v misce jednoduše hůlkami zamíchají a během jídla ji pijí; polévku totiž nepodávají před hlavním chodem, ale je součástí menu. Případně si podle potřeby při pití polévky hůlkami přistrčí k ústům kousky zeleniny či nudlí nebo hůlkami vyberou kousky tofu či brambor.

Nemusíte se bát, že vás někdo za srkání při pití polévky odsoudí. "V Japonsku je společensky únosné srkat jak polévku, tak i nudle. Má to praktický důvod. Japonci jí rádi polévku i nudle velmi horké, a takto trošku zchladnou," vysvětluje Okamura.

Při nabírání rýže hůlkami vydatně pomáhá stěna misky
Při nabírání rýže hůlkami vydatně pomáhá stěna misky
Lepivá rýže drží dobře pohromadě, takže hůlkami snadno naberete velké sousto

Při nabírání rýže hůlkami vydatně pomáhá stěna misky i lepivost rýže. Dovolují nabrat i velké sousto.

I japonská rýže se podává vždy v misce. Navíc přirozeně lepí a nerozpadá se na jednotlivá zrníčka. Prakticky se tedy při konzumaci jídel s rýží využívá stěn misky. "Pak na hůlky naberete víc rýže než Čech na běžnou lžíci," předvádí názorně na videu Tomio Okamura.

Během jídla lze hůlky odložit přes misku nebo na speciální stojánek

Během jídla lze hůlky odložit přes misku nebo na speciální stojánek.

Hůlky během jídla můžete odkládat buď na misku, nebo na speciální stojánek na stole. Musí být úhledně vedle sebe, zaražené na stejnou délku a bez kousků jídla. Nikdy je nepokládejte na stůl nebo na prostírání. Není to sice přímo neuctivé, ale Japonci to neradi vidí. 

Hůlkami sníte cokoliv. Vtip ovšem spočívá v servírování jídel do mističek

Hůlkami sníte cokoliv. Vtip spočívá mimo jiné v servírování jídel do mističek.

Pozor na zásadní společenský přešlap!

Naprosto neuctivé a zcela společensky neúnosné je zapíchnutí hůlek do misky s jídlem. Misku s rýží a zapíchnutými hůlkami je totiž zvykem pokládat na domácí buddhistický oltář na uctění památky zesnulého příbuzného. A to nejen v Japonsku. 





Nejčtenější

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Další z rubriky

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.