Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak se rodí kaktusář

  9:00aktualizováno  9:00
V době, o které vyprávím, se kaktusy nedaly koupit na každém kroku jako dnes. Nebyly supermarkety a ani různá specializovaná zahradnictví. Kaktusy se prodávaly v jediném obchodě v Praze - a to v pasáži Laterny Magiky.

Příběhem vás bude provázet Antonín Krejčík | foto: Antonín Krejčík

Kdysi jako malý kluk jsem dostal kaktus. Daroval mi ho vzdálený strýc Václav. Jeho sbírka, která se tísnila v podkrovním okně v Jinonicích, mne přitahovala jak magnet. Při každé návštěvě jsem obdivoval majestátné kaktusy s velkými bílými květy.

Dnes už vím, že to byly na pěstování nenáročné rostliny rodu Echinopsis. Strýc Václav z Jinonic krásně maloval a měl rád tetu Boženu a syna Vaška. A právě jeho syn Vašek, můj bratranec, je ten, kdo zavinil, že jsem se stal kaktusářem na celý život.

Mnohem později, v době, kdy strýc Václav, teta Božena a i můj první kaktus byli tam odkud není návratu, jsem svého o dost let staršího bratrance navštívil. Již nebydlel v Jinonicích, ale nedaleko Prahy u hradu Okoř. Měl svou rodinu, děti a tam u Noutonického nádraží měli na své zahrádce igelitník.

V igelitníku na parapetech ze železničních pražců byla jeho - na tehdejší dobu - velice pěkná sbírka kaktusů. Měl tam nejen rostliny po svém tátovi a mém strýci Václavovi, ale i další chlupáče a velké množství semenáčků z vlastních výsevů.

Tentokrát jsem si domů nevezl jednu rostlinu, ale skoro 10 různých semenáčků – základ mé budoucí sbírky. Se základní informací, že je třeba kaktusy dát na sluníčko a mnoho nezalévat, jsem začal kaktusařit.

Kaktusářský učedník

Moje první rostliny se tísnily na jižním okně na Smíchově v Grafické ulici, kde jsem bydlel se svými rodiči. Moje sphrostlinky soupeřily o místo na slunci s květinami, které pěstovala maminka. A jak šel čas, postupně je vytlačovaly z parapetu. Sbírečka se rozrůstala pomalu nenápadně, ale rozrůstala.

Každý nový exemplář dostal jmenovku, byl obsypán bílým pískem a hýčkán jako malé dítě. To, že se vždy musely posunout maminčiny květináče, je jasné.

V době, o které vyprávím, se kaktusy nedaly koupit na každém kroku jako dnes. Nebyly supermarkety a ani různá specializovaná zahradnictví. Kaktusy se prodávaly v jediném obchodě v Praze, a to v pasáži Laterny Magiky. Později byla prodejna přestěhována do Spálené ulice. Často jsem jezdíval stařičkou tramvají č. 9 na Národní třídu, postával před obchodem a přes sklo výlohy obdivoval vystavené rostliny.

Byl jsem student a dvacetikoruna za jednu rostlinu byla takřka celé kapesné. Výstavy spojené s prodejem přebytků se také nepořádaly každý rok. A tak zdroje přírůstků byly omezené. Za to, že se sbírka rozrůstala, děkuji neznámým lidem, u kterých jsem zvonil s prosbou o darování odnože z rostlin, které jsem viděl za jejich okny. Taky bratrance Vaška jsem vlastně ze zištných důvodů velmi často navštěvoval.

sphPodobně nedostatková jako kaktusy byla literatura o kaktusech a jejich pěstování. Mnoho let jsem si musel vystačit s knížkou libereckého kaktusáře Josefa Jelínka O kaktusech a s knížkou pánů Flaischera a Schulze Pěstování kaktusů.

Často a opakovaně jsem knihami listoval. Byl to pro mne jediný zdroj informací a vyobrazené rostliny byly tak nedostupné. Přesto na tu dobu rád vzpomínám. Moje kaktusy si zatím žily svým životem - a i přes moji nevědomost dobře prosperovaly a nádherně kvetly.

Autoři:




Nejčtenější

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.