Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak seřídit dvířka u kuchyňské linky

aktualizováno 
Dvířka kuchyňské linky je většinou nutné po několika letech provozu seřídit. Kování totiž časem povolí a výsledkem jsou nehezké a nerovnoměrné spáry. Náprava je snadná, jen je třeba vědět, který šroub hýbe čím.

Takto seřízená dvířka dělají jen ostudu | foto: Marek Burza

Jednoduše a přehleně: co

Závěsy patří mezi namáhané mechanické díly, šrouby se mohou časem povolit. Problematické je i jejich uchycení v dřevotřískových korpusech. V mnohých domácnostech vládne po letech "provozní slepota", to znamená, že si časem nedostatku už nikdo nevšímá. Škoda. Stačí vzít šroubovák a jemnou kalibrací si s kováním prohrát.

Podobný problém bude řešit i ten, kdo koupí levnější kuchyni v rozloženém stavu. Po jednoduché montáži dvířek podle návodu zjistí, že jemné seřízení musí udělat tak jako tak.

Závěsy ve třech směrech

Staré závěsy (vpravo) neměly možnost seřízení ve vertikálním směruU starších závěsů nebyla možnost seřídit je ve vertikálním směru. Otvory pro vruty v závěsech byly kruhové (obr. vpravo): kam výrobce předvrtal v korpusu otvory, tam bylo nutné závěs přišroubovat bez možnosti posouvat s ním. U těch současných jsou ale otvory probrané tak, aby bylo možno dvířky ve zhruba pětimilimetrovém rozmezí svisle pohybovat. Tím se ustaví základní vertikální vzdálenosti mezi jednotlivými dvířky kuchyně.

Dalším problémem, kterým trpí zvláště starší "ochozené" kuchyně, je nerovnoměrná horizontální spára, dvířka směrem od závěsů jakoby padají. Pokud už máme základní výšku nastavenou, lze ji srovnat například šroubováním předního vrutu závěsu - horního nebo spodního, podle toho, který z rohů dvířek je třeba pozvednout nebo naopak snížit.

Zadním šroubem se seřídí boční mezeryDvířka by neměla lícovat jen při čelním pohledu, ale i bočním tak, aby jejich povrch tvořil jednolitou plochu. Kdyby slunce svítilo pod ostrým úhlem, neměla by vrhat stín (podobně jako je to někdy vidět u křivě nahozené venkovní fasády). K tomuto seřízení pak slouží vrut umístěný nejhlouběji ve skříňce.

Na první pohled to vypadá jednoduše, i profesionální montážníci ale přiznávají, že někdy to jednoduché není: "Chce to hlavně trpělivost. Vychytat si, čím pohne který vrut, a ladit a ladit," říká Lukáš Viktoryn, technik výrobce Koryna. Takže: jestli milujete 3D hry, Rubikovu kostku nebo ježka v kleci, vyčleňte si volné víkendové odpoledne a hurá do toho.

Na vzpěry s elektrickým šroubovákem

Vzpěry se časem Zatímco klasické závěsy se v téměř nezměněné podobě používají po dlouhá desetiletí, nízké horní skříňky otvírané směrem vzhůru u nás tak dlouhou historii nemají. Na seřízení jsou ale ještě náročnější. Je třeba je usadit nejen pohledově, kde se jednotlivé závěsy seřizují podobně jako u klasických dvířek, ale musí se mechanicky upevnit tak, aby chlopně držely otevřené v jakékoliv poloze, tahem dolů by se přitom měly jemně dovřít bez bouchání.

Chod dvojdílných chlopní se sřizuje pomocí křížového šroubováku, lepší je však použít elektrický šroubovák, jde to pak rychlejiSituace je tu komplikovaná i proto, že každý z výrobců (mezi nejznámější patří Hettich, Blum, Kesseböhmer a Grass) nabízí několik různých systémů, každý se seřizuje jinak. Jeden z nejběžnějších, používaný pro jednoduchá jednochlopňová dvířka, se utahuje pomocí imbusu, nastaví se tak tuhost chodu.

Komplikovanější systém určený hlavně pro dvojchlopňové systémy počítá při nastavování chodu s použitím elektrického šroubováku: nastavení je tak jemné, že při použití obyčejného byste si dlouhým otáčením "vykloubili" zápěstí.

Koho to zajímá, může se podívat například na české stránky výrobce Blum, kde najde dvě návodná videa ukazující jemnou kalibraci těchto závěsů: dvě chlopně, jedna chlopeň (klikněte si vždy na třetí video v pořadí, první dvě se týkají montáže). Ale i v ostatních případech se vyplatí navštívit internetové stránky jednotlivých výrobců a v sekci Montážní návody si stáhnout (většinou PDF) soubory s montážními postupy, které napoví, jak postupovat v konkrétních případech. Například ZDE najdete montážní návody od Hetticha, ZDE například návod na výsuvné kování spížní skříně, které používá Koryna, ZDE zase montážní návody od Bluma.

Autoři:




Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Červ hladce vyklouzl ze skořápky.
Na Filipínách našli vzácného obřího červa. Žije v ulitě hlavou dolů

Američtí vědci zkoumající vzácné mořské tvory objevili na Filipínách první živý exemplář červa dlouhého 1,5 metru o průměru až šest centimetrů. Tento červ je...  celý článek

Další z rubriky

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.