Vařila jsem na táboře. Se třemi hrnci jsem zvládla i vepřo knedlo zelo - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vařila jsem na táboře. Se třemi hrnci jsem zvládla i vepřo knedlo zelo

Blogerka Anna Grosmanová se vrátila ze čtrnáctidenního tábora, kde vzhledem ke své pověsti výborné kuchařky vařila pro třicet lidí. Pro mnoho rodičů je těžké představit si, co děti na táborech jedí. Tady se tedy můžete podívat, co Anna pro své strávníky připravila.
Není snadné trefit množství pro třicet lidí.

Není snadné trefit množství pro třicet lidí. | foto: Anna Grosmanová

Tábory jsou různých druhů, od velkých s několika stovkami účastníků, které vyžadují závodní kuchyně, až po malé týdenní tábory, kde vaří děti na otevřeném ohni a myjí ešusy v potoce. Náš tábor je někde mezi těmito dvěma scénáři. 

Blog Anny Grosmanové

Blogerka se rozhodla, že uvaří celou kuchařku Marie Sandtnerové. S touto praxí už vás pár táborových jídel na kolena nesrazí.

Anna Grosmanová

Jezdí na něj obyčejně dvacet účastníků, okolo pěti dospělých vedoucích, plus zdravotník a kuchař. Vaří se na kamnech, topíme dřevem a děti se částečně podílejí na přípravě jídla tím, že krájí zeleninu nebo myjí nádobí. 

Jelikož nejsme zotavovací akce, tedy organizovaný pobyt 30 nebo více dětí ve věku do 15 let, není na nás kladeno tolik závažných hygienických požadavků a mnohá bezpečnostní opatření jsou čistě na našem uvážení.

I v polní kuchyni jde o hygienu

I přes to se ale snažíme základní hygienické předpisy splňovat.

Na naše tálová kamna se obvykle vejdou tři až čtyři třicetilitrové smaltované hrnce, takže na nich není problém uvařit i složitější pokrmy, vyžadující více pracovní plochy pro tepelnou úpravu. Dá se tak bez problémů uvařit i třeba takové knedlo zelo vepřo nebo dvě stě palačinek.

Příprava jídelníčku pro děti se speciální dietou vyžaduje konzultaci s rodiči a odbornější zastoupení v kuchyni, ale pokud se rodina s vedením oddílu zná již přes rok z víkendových akcí, obvykle nebývá problém jídelníček přizpůsobit i na tábor. 

Realizace připraveného jídelníčku bývá občas náročná a je také třeba vše sladit s podmínkami, které na táborech tohoto typu vznikají. Často je třeba počítat s náhlými změnami počasí (několikadenní vedra, tedy nemožnost skladování některých druhů potravin), nebo horší přístupnost tábořiště po dobu vydatných dešťů. 

Klikněte pro zvětšení a pro kompletní táborový jídelníček.

Proto se velká část potravin nakupuje předem a pečivo, mléčné produkty, zelenina a maso až během tábora. V našem případě se na prvním velkém nákupu obvykle nakupuje olej, cukr, sůl, mouka, koření, sterilovaná zelenina, sušenky, rýže, těstoviny, luštěniny, UHT mléko a jiné trvanlivé potraviny, které můžeme skladovat po celou dobu tábora. Následně každý druhý den, jezdíme do města pro čerstvé potraviny.

Obecně se snažíme vyhýbat konzervám a připraveným sušeným pokrmům a tak je na nákup třeba jezdit opravdu každý druhý den. Konzervované výrobky sice dokážou vaření v polních podmínkách značně usnadnit, ale vzhledem k výdeji energie a délce konání tábora, je myslím na místě každého, kdo sestavuje jídelníček, aby ho naplnil co možná nejvíce kvalitními a čerstvými pokrmy.

Na puťáku se konzervě nevyhnete

Jedinou výjimkou v našem případě bývají dvoudenní až třídenní výlety s batohem, kterým se říká puťáky. Na takovém třídenním puťáku jsou děti společně se svými vedoucími naprosto odtrženy od civilizace po poměrně dlouhou dobu a jsou tedy odkázáni na vlastní zdroje.

Je nutné, aby potraviny, které konzumují, nepodléhaly zkáze a nezpůsobily tak dvou desítkám „batohům na nožičkách“ závažné zažívací potíže. Naše děti si na tyto putovní příležitosti oblíbily trenčanský párek s fazolí a nejednou se nám dokonce doneslo, že je pak vyžadují doma od rodičů. Stejně tak se paradoxně jedním z nejoblíbenějších ranních pokrmů stal pro mnoho dětí rohlík s máslem posypaný grankem.

S místním koloniálem bývají problémy

Dalším slabým bodem programu při realizaci jídelníčku v polních podmínkách je nákup. Pokud je váš nejbližší přístup k potravinám v místním koloniálu, můžete se potýkat s opravdovým problémem. 

Uspořádejte jim bojovku

Když děti utaháte, budou si více hrát a měně zlobit. Jak připravit bojovku, čtěte ZDE.

Pečivo je třeba objednat několik dní dopředu, zeleniny nebudete mít dost absolutně nikdy a co se uzenin týče, může se stát, že vykoupíte všechen tvrdý salám a teta za vámi, na kterou se již nedostalo, vás bude do smrti proklínat. Zkrátka a dobře, supermarketu se v případě zásobování třicetičlenného letního tábora nevyhnete. 

I tak se vám stane, že ve vteřině, kdy vstoupíte do dveří, pokladní začnou otevírat přepážky jednu za druhou ze strachu, že jim opět ucpete pokladnu na 20 minut. Sice se vám asi nestane, že byste vykoupili rohlíky nebo tvrdý salám, ale zcela jistě vyberete všechny papírové krabice a lidé okolo si budou myslet, že začíná válka.

Na zeleninu s fintou

Jednou z nejpalčivějších otázek často bývá, jak děti přimět ke konzumaci zeleniny. Když se vám nepodaří zaobalit lečo do přiléhavě pojmenovaného „pirátského mlsu“ nebo „překvapení baby Jagy“ (protože co je na nástěnce, to platí), musíte přijít na to, ve kterém pokrmu si zeleniny ani nevšimnou. 

V našem případě se jako nejefektivnější a nejlepší schovka na zeleninu stala tortilla. Děti si všechno nandají na tortillu sami (včetně, kuřecích kousků a jogurtového dresinku) a mají pocit, že si sami uvařili. Sami si pak toho, že většinu jejich pokrmu tvoří salát, ani nevšimnou. 

Stejně tak docela dobře pomáhá, když je ten den v takzvané službě zrovna jejich kamarád. Děti jsou často pyšné na to, že pomáhají při vaření, takže pak svůj pokrm i patřičně „prodávají“ svému okolí.

Předem plánovat

Táborová strava může být pro mnohé velkou výzvou, protože vyžaduje plánování a také nutnost jídelníček dostatečně vyvážit. Nejen že je třeba do něho zařadit dostatek výživných surovin, ale je také třeba dát si pozor na to, aby se vám jídla příliš neopakovala, nebo abyste neměli tři dny za sebou jako přílohu brambory.

V našem jídelníčku jsme se snažili dětem nabídnout pestrou stravu, která naplňuje jejich každodenní, poměrně nadstandardní energetický výdej. Děti vstávají okolo sedmé ráno a následně se celý den pohybují v lese nebo běhají po louce. Celkem dostanou za den 5 jídel (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina a večeře) a mají neustálý přístup k tekutinám. Děti pravidelný režim ocení a často si na něj zvyknou natolik, že jej vyžadují i po svých rodičích po návratu domů.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX
Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX

Hledáme 30 testerek, které se svými dětmi vyzkouší inovativní zubní pastu Kinder KAREX. Tato moderní pasta neobsahuje fluorid, ale využívá sílu...

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025