Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si vypreparovat rybí trofej krok za krokem

  0:01
Sbírka preparovaných rybích hlav znamená pro rybáře trvalou vzpomínku na kapitální úlovky. Svěřit rybu do péče profesionála znamená zaplatit až stokorunu za centimetr délky. Kdo se nebojí experimentovat, může to zkusit podle našeho návodu.

Takto může vypadat vaše vypreparovaná ryba | foto: Jan Opatřil

Vyzkoušejte si svůj úlovek vypreparovat sami. Vyjde to levněji než práce profesionálního preparátora, ale hlavně si můžete celý proces vyzkoušet na vlastní kůži. A v takovém případě si drobné nedokonalosti výsledku určitě odpustíte.

Náš postup je obecný, štika je samozřejmě v zimě hájená. Naše fotografie pocházejí z loňské sezony a třeba navnadí ty, kdo by se s příchodem léta chtěli o podobný experiment pokusit, a to nejen se štikou.

Většina fotografií pochází ze štiky dlouhé 116 cm. Podle obrázků uvidíte, že preparaci zvládne každý, kdo je jen trochu zručný. Budete potřebovat technický líh, skleněné oči, plastelínu, lak na dřevo, temperové barvy, dřevěnou podložku a drobný spojovací materiál.

Příprava

Hlavu z ryby odřezáváme rovným kolmým řezem vždy až za prsními ploutvemi. Vzdálenost od skřelí by měla být kolem pěti centimetrů.

Z hlavové dutiny odstraníme co nejvíc svaloviny, srdce a páteř. Osvědčily se štípací kleště a nůž. Je potřeba dávat pozor, abychom špičkou nože neprořízli kůži. Poté odstraníme oči.

Co budete potřebovat

Připravíme si přiměřeně velký kbelík, do kterého nalijeme technický líh a vodu v poměru 1:1 a očištěnou hlavu do něj ponoříme. V této fázi je dobré tlamu rozevřít, aby se roztok snáze dostal do těžko přístupných míst. Kýbl přikryjeme plastovým sáčkem, aby líh nevysublimoval a necháme roztok působit týden až dvacet dní (čím větší hlava, tím déle).

Pak hlavu z kbelíku vyndáme a připevníme na dřevěnou podložku. Do podložky zatlučeme jeden velký hřebík na který hlavu napíchneme. Dutinu můžeme vycpat čímkoli, co by při vysychání udrželo přirozený tvar kůže. Nám se osvědčil polystyren.

Nachystejte si desku s hřebíkemTlamu rozevřete kouskem dřívka

Tlamu rozevřeme přiměřeně dlouhým kouskem dřívka podle toho, jak moc budeme chtít, aby na nás štika ze zdi cenila zuby. Prsní ploutve podložíme také kousky polystyrenu a napneme je špendlíky.

Naaranžování hlavy před vlastním sušením je jedním z nejdůležitějších bodů. Hlava připravená k sušení musí být k podložce kolmo a postavení prsních ploutví souměrné.

Sušení

Hlavu pak dáme na dobře větrané suché teplé místo (v létě například na půdu) a pravidelně ji kontrolujeme. V této fázi je preparát velmi citlivý na zaplísnění.

Hlava je důkladně vysušená až po několika týdnech. Zvláště v hlavové dutině nesmějí zůstat měkká místa.

Připravíme si podložku, na které bude hlava viset. Může to být šikmo seříznutý hladce osmirkovaný nalakovaný kmínek z jehličnatého stromu, v loveckých potřebách lze za stokorunu koupit už hotové dřevěné podložky. Skleněné oči se dají pořídit také kolem stovky. Velkou nabídku podložek, očí a dalších potřeb pro preparaci najdete i v internetových obchodech.

NatíráníPodložka pod hlavu

Celou hlavu natřeme lesklým lakem na dřevo. Při použití tenkého štětečku se dostaneme i hluboko do tlamy a mezižeberních prostor. Kdo bude mít potřebu si hlavu barevně "domalovat" může před vlastním lakováním použít temperové barvy.

Drobné dodělávky

Plastelínou lze dorovnat i nerovnosti kůžePlastelínou lze dorovnat i nerovnosti kůže

Připravíme si plastelínu, kterou vyplníme očnice a také část hlavového prostoru, dva delší šrouby a vrtačku. Navrtáme do podložky dvě díry tak, aby šroubky nepřesahovaly hlavovou dutinu a zkusíme je našroubovat do plastelíny. Hroty by měly skrz plastelínu proniknout i do zbytků vysušené svaloviny.

Zbylý prostor hlavové dutiny se dá u menších štik celý vyplnit plastelínou. U větších úlovků se používá polystyren nebo stavební montážní pěna.

Nerovnosti okrajů kůže, kterou se preparát dotýká podložky, zařízneme nožem nebo vyrovnáme plastelínou odpovídající barvy.

Očnice vyplněná plastelínouNasazené skleněné oko

Do očnic vyplněných plastelínou vmáčkneme a naaranžujeme skleněné oči. Na zadní stranu podložky uchytíme poutko a poté celou hlavu pomocí šroubů na podložku přišroubujeme.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025