Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Naučte se škvařit škvarky, základ poctivé kuchyně z vepřového sádla

  0:02aktualizováno  0:02
Během chvilky připravíte skvělou škvarkovou pomazánku, za půl hodiny bramborové placky. Kde vzít domácí sádlo a škvarky, když nemáte tu správnou babičku? No přece doma.

Syrové sádlo nakupte u řezníka, aspoň 3 kilogramy. Poctivě jej nakrájejte na kostičky, podlijte vodou a ve středně vyhřáté troubě čas od času promíchejte, aby rovnoměrně pouštěly tuk. | foto: Robert Tichý pro Krásný venkov

Když hledáš pomocnou ruku, najdeš ji na konci svého ramene, řekla jsem si a pustila se do díla. Symbolicky jsem škvařila v kachlových kamnech na chalupě šéfredaktorky, ve vsi, která kdysi právě kvůli škvařícímu se sádlu vyhořela.

Sádlo doporučuji koupit u řezníka, ideálně aspoň 3 kg, když už, tak už. A spolu s ostrým nožem se můžete pustit do práce. Sádlo je totiž potřeba nakrájet ostrým nožem na kostičky velké zhruba 1x1 cm, nasypat je do pekáče a podlít zhruba 100 ml vody, aby se nepřipalovaly.

Škvařte škvarky jako Denisa

Pekáč vložte do středně vyhřáté trouby a čas od času kostky promíchejte, aby se nechytaly dna a rovnoměrně pouštěly tuk.

Sádlo, které chcete používat i na sladké pečení, nesolte. Jinak už poté můžete přidat sůl a kmín podle chuti.

Škvarky jsou hotové, když dozlatova opečené plavou v rozpuštěném sádle, které slijte přes cedník do hrnce.

Ještě teplé škvarky si už můžete dát pěkně s chlebem, část vložte do čajových hrnků, zalijte sádlem a nechte ztuhnout. Až půjdete třeba na návštěvu k přátelům, můžete je vzít s sebou jako jedlé dárky. A samozřejmě sádlo i škvarky skladujte v lednici nebo v mrazáku.

Škvarková pomazánka, skvělá na chleba i topinky

Pochoutku zvanou škvarky nenechte zmizet ze světa už jen proto, že ze semletých vyrobíte skvělou pomazánku. Pro děti ve vývinu, sportovce a aktivně se pohybující lidi jsou skvělou možností, jak si pochutnat, vydatně se zasytit a doplnit energii. A co teprve škvarková pomazánka na topince bohatě potřené česnekem.

V případě škvarkové pomazánky si raději rovnou do lednice připravte větší zásobu, protože druhý a třetí den je pomazánka pěkně uleželá a ještě lepší. její příprava vám přitom zabere pouhých 10 minut.

škvarky, sádlo, vepřové, Krásný venkov
škvarky, sádlo, vepřové, Krásný venkov
škvarky, sádlo, vepřové, Krásný venkov

Potřebné ingredience: 250 g škvarků, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 jarní cibulka, 1 lžíce hořčice, sůl a kmín, 8 krajíců chleba, 4 nakládané okurky.

Na masovém strojku škvarky umelte, vejce oloupejte a spolu s cibulkou nasekejte nadrobno a přidejte ke škvarkům. Vmíchejte hořčici, kmín a soli podle chuti. Zlehka promíchejte a podávejte s čerstvým chlebem a plátky nakládané okurky.

Bramborové placičky se škvarky

Na přípravu budete potřebovat 10 minut, za další čtvrthodinku až 20 minut máte i upečeno. Kolečka z vykynutého těsta vykrajujte na válu po vzoru našich babiček, tedy hrnkem nebo skleničkou.

Potřebné ingredience: 100 ml vlažného mléka, 1 kostka cukru, 30 g droždí, 250 g strouhaných vařených brambor, sůl, 300 g polohrubé mouky, 250 g nadrobno pokrájených škvarků, 1 vejce, rozpuštěné sádlo na potření a vymazání.

Do mléka s cukrem rozdrobte droždí a nechte vykynout kvásek. Nastrouhané vařené brambory osolte, posypte moukou, přidejte škvarky, vejce a kvásek a vypracujte těsto. Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 1 cm, nechte 20 minut kynout a vykrájejte z něj kolečka. Ta rozložte na vymazaný plech, potřete sádlem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.

Tento návod a další tipy pro spokojený život na venkově najdete v únorovém čísle časopisu Krásný venkov.

Autoři:




Nejčtenější

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Zdravé špenátové palačinky
Zdravé špenátové palačinky

Další dietní a zdravé recepty najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.