Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak slaví Vánoce ve světě? Zdobí se palmy, nechybí vlajky ani dárky ve džbánu

aktualizováno 
Vánoce se slaví téměř po celém světě. Narození Ježíška všechny spojuje, ale oslavy se liší. Jak je slaví evropští sousedé, nebo třeba protinožci?

V tropech si místo vánočního stromku zdobí palmu | foto: shutterstock.com

Stromeček v tropech

Zvyk zdobení stromku se rozšířil po celém světě jako lavina. Proto třeba i v horké Brazílii lidé nadšeně zdobí jehličnany, byť většinou umělé, jen ti zámožnější i pravé. Platí zde, že čím pestrobarevnější a zářivější ozdoby dostane, tím lépe.
galV Argentině si většinou vystačí s původními, stálezelenými stromy, které pěkně ozdobí, a někdy pokladou i chomáčky bavlny mající připomínat zde mytický sníh. V Mexiku, kde vánoční oslavy patří k nejveselejším, se většinou sháněním "exotických“ stromků neobtěžují, dárky vloží do velkého hliněného džbánu. Děti jej pak hledají v domě, kde jsou všechna světla zhasnutá, se svíčkami – vánoce jsou pro ně i dobrodružnou hrou.

Když konečně najdou otevřené dveře a za nimi džbán, tak dlouho do něj klepou klacíky, až se rozpadne, a pak si z darovaných pokladů vybírají, co se jim nejvíc líbí.

sphV Evropě jsou vánoční stromky klasikou, ale třeba norské by vás patrně překvapily. Norové milují svou vlajku, u každého domku je stožár, a důvodem k jejímu vyvěšení nemusí být jen státní svátek, ale třeba i dědovy narozeniny. A tak i stromky zdobí vánoční řetězy z malých vlaječek.

Kdo rozdává dárky?

galStále expandující Santa Claus, který přijede na sobím spřežení, vleze do domu komínem a naděluje dárky do připravených punčoch (musí být čistě vyprané) je původní  v Anglii a USA. V Argentině dárky naděluje tajemný Magio, a to do botek, jež mu děti připraví. Před dům pak položí trochu sena a vědro s vodou, aby se jeho koník posilnil před poutí do Betléma za Ježíškem.

Dánům dárky předává Vánoční posel, na jejich přípravě si velmi zakládají – měly by vždy souviset s vlastnostmi obdarovaného, být vtipné a překvapivé.

galV Estonsku dárky rozdává Vánoční děda, ale nejsou zadarmo – děti nejen že musí být hodné, ale aby něco dostaly, musí také zazpívat, zatančit nebo říci básničku.

Podobná postava, Otec vánoc, rozdává dárky i malým Francouzům – nasype jim je do bot (otázkou je, jak si poradí s objemnějšími zásilkami). V Chorvatsku podle starého zvyku dávají na Štědrý den mládenci svým vyvoleným ozobené jablko.

Štědrovečerní hodování

galPokud je pro vás tradiční kapr spíše utrpením nežli radostí, inspirujte se v zemích, kde ani nevědí, jak kapr chutná (nebo alespoň vyzkoušejte gurmánštější recepty nežli ohraný smažený trojobal – i kapr může mít mnoho různých chutí…) V tradičních vánočních pokrmech se různé země liší značně – každý si zakládá na nečem jiném.

sphAngličané jsou pověstní svým nepostradatelným vánočním pudinkem, kde se suroviny běžné pro sladký koláč snoubí například s hovězím lojem. Směs čeká několikahodinová příprava v páře a potom i několikaměsíční uležení. Prý to zní hůře, nežli chutná… Jinak je klasikou krocan, a to nejen zde a v USA, ale například i v Brazílii.

V Argentině na Štědrý večer připravují slavnostnější drůbeží pečínku, a to z páva, jehož peří zdobí i sváteční stůl. Hostina se většinou odehrává na zahradě.
Pod širým nebem se často hoduje i v teplé Austrálii, menu tvoří spíše studené saláty, dorty, šťávy a pivo než teplé pečeně.
sphV gurmánské Francii krocana plní lanýžovou nádivkou, a dále nechybí ústřice, šneci, žabí stehýnka a samozřejmě to nejlepší víno. Místo spousty drobného cukroví je tradiční štědrovečerní sladkostí buche de noel, výtečná čokoládová roláda ve tvaru polínka.

Nejpragmatičtěji berou štědrovečerní hostinu Belgičané, kteří si na ni klidně zajdou do restaurace. V Bulharsku se obyčejně spokojí s vepřovým a luštěninami, a tradičně založené rodiny mohou stolovat na ubruse položeném na zemi a podloženém slámou, což je vzpomínka na chlév, kde se narodil Ježíšek.

sphV Chorvatsku dávají slámu na stůl, část také na zem, kam si na ní po večeři sednou a povídají. Jelítka a vepřové jsou i na vánočním stole v Estonsku – nechybí ani pivo, dříve domácí výroby, saláty z hub či šťáva z lesních jahod. Na huse, kachně, vepřovém i tresce si pochutnávají Dánové. Slavnostní večeře by měla mít dvanáct chodů, jako je v roce dvanáct měsíců.

Vánoční zvyky a radosti

sphPřeborníky ve vánočních návštěvách a gratulacích jsou prý Australané. Ve velkém posílají a sbírají i blahopřání na pohlednicích a pak je věší na šňůry jako medaile. Pomalu se však množí i pohlednice elektronické. Ve Španělsku jsou v oblibě veselé průvody tří králů, kteří někdy jezdí dokonce i na velbloudech.

sphJako symbol nového života slouží v Portugalsku,  Chorvatsku a jižní Itálii pšenice zasetá před svátky, aby byla na Štedrý den již krásně zelená a ozdobila sváteční stůl – pak ji jako pochoutku dostanou ptáčci.

Autoři:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.