Všichni víme, že vařit brambory ve slupce je zdravější. Jde o to, že z oloupaných brambor se při vaření vylouhuje draslík a dostává se do nich sodík. To obrátí původně příznivý poměr draslíku a sodíku v neprospěch našich cév, ledvin a krevního tlaku. Nemluvě o tom, že se z nich vyplavuje i vitamin C.
Snadná kuchyňská finta přivádí k dokonalosti známou zásadu, že se slupka lépe „svléká“, když se před vařením trochu prořízne. Kuchař na videu bramboru prořízne „kolem pasu“ po celém obvodu.
Po uvaření a rychlém zchlazení je pěkně vidět, jak je „košilka“ brambory pěkně uvolněná. Jediným pohybem ji pak můžete v okamžiku stáhnout.
Existuje několik prověřených rad, jak s bramborou zacházet. Nové brambory se nehodí pro přípravu těst, protože obsahují málo škrobu. Jestli se z nich chystáte připravovat například knedlíky, nemuselo by to dopadnout dobře.
Vodu pro brambory vařené ve slupce nezapomeňte osolit, jinak se rozvaří. Pokud připravujete novou bramboru jako přílohu i se slupkou, můžete do vody lehce přidat nové koření a bobkový list, brambory příjemně dochutí. Z toho důvodu se například dochucují i už oloupané vařené brambory kmínem, petrželkou či libečkem.
A nakonec zásada číslo jedna. Pokud vaříte brambory ve slupce, vařte brambory pokud možno stejné velikosti, aby byly stejně provařené.