Jíšku si můžete udělat do zásoby. A pak ji nastrouhejte jako mýdlo

Sotva jsme si zvykli na bezproblémovou instantní jíšku, už se na gurmánských webech množí dotazy, jak si udělat domácí. Ale tak, aby byla vždy po ruce. Řešení je jednoduché.
Jíšku nastrouhejte na vločky jako mýdlo.

Jíšku nastrouhejte na vločky jako mýdlo. | foto: Marek Burza

Jíšku do zásoby vyrobíte z másla a mouky a necháte zchladit. V chladničce vydrží déle, než ji stačíte spotřebovat. V jídle se přitom nezdrcne a vy nemusíte kupovat instantní. Není to žádný zázrak, tuto metodu používá mnoho hospodyněk. Ale možná ještě víc jich na ni zapomnělo. Přitom je příprava otázkou několika minut.

Příprava jíškového drobení krok za krokem

Asi nejuniverzálnější jíška je máslová. Stejně tak ji ale můžete připravit i ze sádla. Záleží jen na tom, čemu dáváte přednost. Do hnědých polévek se asi víc hodí máslová, k masu, třeba do guláše, zase sádlo. Stejně tak si můžete podle toho, co nejčastěji vaříte, vybrat i ideální barvu jíšky.

Stačí čtvrt kostky másla.

Máslo rozpusťte na mírném plameni.

Do kastrůlku dejte rozpustit tuk a přidejte hladkou mouku, pro začátek zhruba v poměru 1:1, a nepřehánějte to s teplotou. Kdyby byla konzistence pořád příliš tekutá, opatrně přisypejte mouku a naopak – jíška by neměla být hrudkovatá. Smažte tak dlouho, až bude mít jíška požadovanou barvu.

Přidejte hladkou mouku.

Udělejte spíše sušší konzistenci a pomalu restujte.

Přemístěte do misky, nechte vychladnout, později dejte ztuhnout do lednice. V této fázi už můžete jíšku používat. Jednoduše ji kdykoliv vyndáte z ledničky, naberete na lžíci potřebné množství a necháte v tekutině opatrně rozpustit.

Jíšku dejte do krabičky.

Po vychladnutí jíšku můžete dát na chvíli ztuhnout do mrazáku, aby se dobře strouhala.

Ztuhlou hrudku jíšky si ale také můžete nastrouhat nadrobno a uskladnit v této podobě. Pak jen budete "cukrovat" pokrm stejně, jako byste to dělali s instantní jíškou. "Drobení" jen vhodíte do vařícího pokrmu a perfektně se rozpustí.

Nastrouhaná jíška se v lednici nezkazí, kdykoliv ji máte po ruce. Dobře se rozpouští, stačí ji pořádně provařit.

Není potřeba zahušťování přehánět, nikdo nestojí o moučné omáčkové blafy, které známe z některých restaurací. Zahušťujte přiměřeně, ne jako císařův pekař.

Kuchařské rady, jak jíšku správně používat v praxi

Kdo má doma DVD Zdeňka Pohlreicha Pokrmy k rodinnému stolu, jeho pokyny určitě zaregistroval. Při přidávání jíšky do tekutiny nebo tekutiny k jíšce je nutné dodržet pravidlo teplotního kontrastu, jinak se jíška srazí. Proto když se například dělá základ na polévku, připraví se třeba čerstvá cibulová jíška a pak se zalije studenou vodou. Když se taková směs rozmíchá, krásně se rozpustí.

Pravidlo teplotního kontrastu

Aby se jíška nesrazila, je potřeba dodržet pravidlo teplotního kontrastu: do teplé jíšky dávat studenou vodu, do teplého pokrmu zase naopak studenou jíšku.

Podobně začnete třeba bramboračku. Jenže ne vždy se podaří trefit ideální množství omastku a mouky tak, aby z toho vzniklo potřebné množství tekutiny. Aby člověku nevyšel "kotel" polévky, obvykle se s dávkováním omastku a mouky drží na začátku trochu zpátky. A ke konci je pak třeba polévku "vyladit" a trochu zahustit.

Můžete na to použít takzvanou záklechtku, směs mouky s vodou. Ta se ale musí příliš dlouho provářet. Daleko snazší je polévku zahustit právě dopředu připravenou jíškou do zásoby, abyste v tu chvíli nemuseli špinit další kastrůlek. "Samozřejmě i tu je nutné trochu provařit, alespoň dvacet minut," radí šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Zdeněk Marcín.

To ale vůbec nevadí třeba právě v okamžiku, kdy do bramboračky vkládáte polouvařené brambory. A budete mít jasno o budoucí konzistenci polévky. Anebo třeba u guláše už máte v této fázi maso téměř měkké a začínáte ladit množství omáčky: zahušťovat, přidávat vývar, někdy koření, česnek, prostě propracovávat se k cílové rovince. I tady se vám bude hodit, mít připravenou jíšku kdykoliv po ruce. 

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...