Jíšku si můžete udělat do zásoby. A pak ji nastrouhejte jako mýdlo - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jíšku si můžete udělat do zásoby. A pak ji nastrouhejte jako mýdlo

Sotva jsme si zvykli na bezproblémovou instantní jíšku, už se na gurmánských webech množí dotazy, jak si udělat domácí. Ale tak, aby byla vždy po ruce. Řešení je jednoduché.
Jíšku nastrouhejte na vločky jako mýdlo.

Jíšku nastrouhejte na vločky jako mýdlo. | foto: Marek Burza

Jíšku do zásoby vyrobíte z másla a mouky a necháte zchladit. V chladničce vydrží déle, než ji stačíte spotřebovat. V jídle se přitom nezdrcne a vy nemusíte kupovat instantní. Není to žádný zázrak, tuto metodu používá mnoho hospodyněk. Ale možná ještě víc jich na ni zapomnělo. Přitom je příprava otázkou několika minut.

Příprava jíškového drobení krok za krokem

Asi nejuniverzálnější jíška je máslová. Stejně tak ji ale můžete připravit i ze sádla. Záleží jen na tom, čemu dáváte přednost. Do hnědých polévek se asi víc hodí máslová, k masu, třeba do guláše, zase sádlo. Stejně tak si můžete podle toho, co nejčastěji vaříte, vybrat i ideální barvu jíšky.

Stačí čtvrt kostky másla.

Máslo rozpusťte na mírném plameni.

Do kastrůlku dejte rozpustit tuk a přidejte hladkou mouku, pro začátek zhruba v poměru 1:1, a nepřehánějte to s teplotou. Kdyby byla konzistence pořád příliš tekutá, opatrně přisypejte mouku a naopak – jíška by neměla být hrudkovatá. Smažte tak dlouho, až bude mít jíška požadovanou barvu.

Přidejte hladkou mouku.

Udělejte spíše sušší konzistenci a pomalu restujte.

Přemístěte do misky, nechte vychladnout, později dejte ztuhnout do lednice. V této fázi už můžete jíšku používat. Jednoduše ji kdykoliv vyndáte z ledničky, naberete na lžíci potřebné množství a necháte v tekutině opatrně rozpustit.

Jíšku dejte do krabičky.

Po vychladnutí jíšku můžete dát na chvíli ztuhnout do mrazáku, aby se dobře strouhala.

Ztuhlou hrudku jíšky si ale také můžete nastrouhat nadrobno a uskladnit v této podobě. Pak jen budete "cukrovat" pokrm stejně, jako byste to dělali s instantní jíškou. "Drobení" jen vhodíte do vařícího pokrmu a perfektně se rozpustí.

Nastrouhaná jíška se v lednici nezkazí, kdykoliv ji máte po ruce. Dobře se rozpouští, stačí ji pořádně provařit.

Není potřeba zahušťování přehánět, nikdo nestojí o moučné omáčkové blafy, které známe z některých restaurací. Zahušťujte přiměřeně, ne jako císařův pekař.

Kuchařské rady, jak jíšku správně používat v praxi

Kdo má doma DVD Zdeňka Pohlreicha Pokrmy k rodinnému stolu, jeho pokyny určitě zaregistroval. Při přidávání jíšky do tekutiny nebo tekutiny k jíšce je nutné dodržet pravidlo teplotního kontrastu, jinak se jíška srazí. Proto když se například dělá základ na polévku, připraví se třeba čerstvá cibulová jíška a pak se zalije studenou vodou. Když se taková směs rozmíchá, krásně se rozpustí.

Pravidlo teplotního kontrastu

Aby se jíška nesrazila, je potřeba dodržet pravidlo teplotního kontrastu: do teplé jíšky dávat studenou vodu, do teplého pokrmu zase naopak studenou jíšku.

Podobně začnete třeba bramboračku. Jenže ne vždy se podaří trefit ideální množství omastku a mouky tak, aby z toho vzniklo potřebné množství tekutiny. Aby člověku nevyšel "kotel" polévky, obvykle se s dávkováním omastku a mouky drží na začátku trochu zpátky. A ke konci je pak třeba polévku "vyladit" a trochu zahustit.

Můžete na to použít takzvanou záklechtku, směs mouky s vodou. Ta se ale musí příliš dlouho provářet. Daleko snazší je polévku zahustit právě dopředu připravenou jíškou do zásoby, abyste v tu chvíli nemuseli špinit další kastrůlek. "Samozřejmě i tu je nutné trochu provařit, alespoň dvacet minut," radí šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Zdeněk Marcín.

To ale vůbec nevadí třeba právě v okamžiku, kdy do bramboračky vkládáte polouvařené brambory. A budete mít jasno o budoucí konzistenci polévky. Anebo třeba u guláše už máte v této fázi maso téměř měkké a začínáte ladit množství omáčky: zahušťovat, přidávat vývar, někdy koření, česnek, prostě propracovávat se k cílové rovince. I tady se vám bude hodit, mít připravenou jíšku kdykoliv po ruce. 

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025