Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak v zimě pečovat o citrusy, abyste se dočkali úrody

aktualizováno 
Citrusy, to zdaleka nejsou jen pomerančovníky, citroníky, grapefruity a mandarinky. Patří mezi ně i méně známé šedoky, cedráty a řada dalších zástupců, ať už jde o samostatné druhy nebo křížence. Požadavky na pěstební podmínky mají téměř všechny citrusy podobné, dostatkem světla počínaje.

Calamondin je křížencem mezi kumkvátem (nebo chcete-li kumquatem) a některou z mandarinek. | foto: shutterstock.com

Světlo především

Není nad vlastní úroduNáročná na světlo je většina citrusů, to je základní podmínkou jejich prospívání. Proto je doma umístěte nejlépe k oknu s orientací na jihovýchod až jihozápad. Zvláště v zimě je nutné postavit rostliny k oknu co nejblíže. A pokud máte alespoň trochu na vybranou, tak mimo proud horkého vzduchu od zdroje topení.
Při přezimování v teplé místnosti zalévejte podle potřeby, ale vždy teprve po lehkém proschnutí substrátu v nádobě. Při příliš častém a intenzívním zavlažování hrozí poškození kořenů až uhynutí rostliny. To je také nejčastější chyba začátečníků, kteří potom pátrají, proč citrusům žloutnou a opadávají listy.

Ideální přezimování

Přezimovat rostliny v chladné světlé místnosti je ještě výhodnější a pro rostliny příznivější. Ideální jsou bezmrazé zasklené verandy s dostatkem světla, kde se podmínky blíží těm skleníkovým a teploty tu dosahují maximálně 10 °C. Při tomto chladném zimování omezte zálivku a rostliny nepřihnojujte.

Čas na přesazování

V designovém květináčiKoncem února se začínají zlepšovat světelné podmínky, a tak můžete začít rostliny přesazovat do nádob vždy o něco větších, aby rostliny byly dostatečně silné. Používejte pokud možno výživnou zeminu, například směs kompostu nebo zahradnického substrátu (tedy rašeliny a písku). Směs má být jemně kyselá až neutrální, lehká a vzdušná. Po přesazení rostliny mírně zalijte, aby se substrát rovnoměrně provlhčil, ale nesmíte ho přemokřit.

Řez a tvarování koruny

Na jaře může po přesazení následovat řez a tvarování koruny. Přebytečné a korunu zahušťující větve odstraňte, stejně jako zaschlé větvičky. Zakraťte také bezlisté nebo příliš bujné výhony. Brzy po přesazení a řezu citrusy většinou vstupují do nové vegetace.
Pokud rostliny zimujete v chladu při teplotách 0 až 10 °C, musíte je po přesazení dát do teplejší místnosti. V době intenzivního jarního růstu nezapomínejte na časté hnojení (jednou týdně). Pokud si najdete čas, můžete rostliny rovněž rosit, vlhkost jim prospívá.

Opylení je většinou na vás

V přírodě citrusy opylují motýli a další hmyz, který při pití nektaru shodí pyl na bliznu květu. V bytových podmínkách je nahradí opylení štětečkem. Myslete také na opylení květů. Zvládnete to bez problémů sami, například jemným štětečkem. Takovéto ruční opylení není nutné pouze u druhů tvořících plody bez opylení, jako je tomu například u některých druhů mandarinek, pomerančů nebo grepů.
Po oplození je většinou nutné provést redukci nasazených plodů. V našich podmínkách se nedoporučuje překračovat v bytě poměr 1:20, to znamená jeden plod na dvacet listů.

Pozor na škůdce

Miniaturní pomerančeRostliny čas od času pozorně kontrolujte, protože obzvlášť v suchém prostředí moderních příbytků jsou citrusy často napadány sviluškou. Z dalších škůdců je třeba dávat pozor především na štítenky a puklice. Při menším napadení se škůdců poměrně snadno zbavíte ostříkáním nebo jemným osprchováním vodou, případně otřením vlhkým hadříkem.

Druhy vhodné do BYTU

Malý citrusPetr Broža z Moravce na Vysočině, který se pěstování citrusů věnuje řadu let, doporučuje do bytových podmínek spíše okrasnější druhy, převážně s menšími a kyselejšími plody. Vyzkoušejte Citrus madurensis (takzvaný "calamondin"), v obchodech se často nabízí pod starším názvem Citrus mitis.
Na trhu se setkáte také s kumkvátem s oválnými plody (Ovale nebo také Nagami kumkvat, latinsky Fortunella margarita) nebo s kumkvátem Fortunella obovata (prodává se pod názvem Fukushu kumquat). Vhodní jsou i kříženci kumkvátů s citrusy, například lemonquat (citroník a kumkvát v jednom) nebo lemonime (citroník a lajm).

Autoři:




Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Další z rubriky

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.