Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak vlastnoručně uvařit boilii, chutnou návnadu, které kapr neodolá

  0:10aktualizováno  0:10
Hotové boilie jsou poměrně drahé, proto si je hodně rybářů vyrábí doma. Na rozdíl od továrních produktů navíc mohou experimentovat a namíchat chutě, které na kapry platí.

Hotové boilie | foto: Jan Opatřil

Boilie je kaprařským fenomenem posledních let. Má tvar kuliček o průměru kolem dvou centimetrů. To je hodně, ale je tomu tak naschvál. Menší ryby na podobnou návnadu nezaberou, takže se rybář (pokud má štěstí) může těšit na trofejní kousek.

Boilie se prodávají hotové k okamžitému použití nebo zmražené. Ceny se podle výrobce a kvality liší, pohybují se obvykle mezi 300 a 500 korunami za kilogram. Za tuto cenu lze nakoupit suroviny postačující k výrobě 2-3 kilogramů vlastních boilies. Podle výběru jednotlivých komponentů lze vyrobit kuličky jahodové, medové či čokoládové až po příchuti s vůní kraba nebo lososa. Každý rybář proto může experimentovat a zkoušet, která vůně se mu nejlépe osvědčí.

Krok za krokem

Výroba boilie má několik fází. Nejdůležitější zásadou je smíchat nejprve všechny suché složky a totéž učinit se složkami tekutými.

Příchuť lososa

Příchuť lososa

Sypké složky pořádně promícháme

Sypké složky pořádně promícháme

Smíchání sypkých složek: Do mísy nasypeme suché složky (moučky, vitaminové a minerální přídavky) ve zvolených poměrech a důkladně zamícháme.

Někdo do směsi natluče i skořápky

Někdo do směsi natluče i skořápky

Smíchejte všechny tekuté ingredience

Smíchejte všechny tekuté ingredience

Smíchání tekutých složek s vajíčky: V prvním kroku vejce oddělíme od skořápek a dáme je do misky (je možné do mísy nadrtit i skořápky). Vajíčka rozmícháme vařečkou nebo lžící. Počet vajec závisí na předpokládaném množství těsta (10-12 vajec na 1 kg suché směsi). Poté přidáme tekuté složky (amino komplexy, sladidla, tekuté potravy, esence, oleje), ale můžeme použít i práškové potravinářské barvivo. Lépe se dávkuje injekční stříkačkou. Dávkování je zpravidla uvedeno na obalu jednotlivých komponentů a může se měnit v závislosti na počtu vajec nebo množství suché směsi.

Do vajíčka pomalu přisypávejte sypkou směs

Do vajíčka pomalu přisypávejte sypkou směs

Pořádně prohňácejte a nechejte asi dvacet minut odpočinout

Pořádně prohňácejte a nechejte asi dvacet minut odpočinout

Těsto: Za stálého míchání vařečkou přisypáváme do tekutých složek složky sypké, dokud nevznikne těsto. Necháme ho přibližně dvacet minut odstát, aby se obě složky důkladně promíchaly.

Stisknutím obou částí rollbalu se vytvaruje váleček

Stisknutím obou částí rollbalu se vytvaruje váleček

Vytlačovací pistole

Vytlačovací pistole

Válečky: Než se pustíme do kuliček, musíme nejprve vytvořit válečky o stejnoměrném průměru (mohli bychom ručně koulet přímo kuličky, ale měly by nestejný průměr, navíc je to velmi pracná a zdlouhavá metoda).

Tvořit válečky pomocí takzvaného rollbalu nebo výtlačné pistole je daleko rychlejší. Ručně nahrubo vytvořené válečky ořízneme na požadovanou délku a vložíme do drážek rollbalu, horní částí slisujeme. Místo ručního tvarování je možné použít výtlačnou pistoli, cena solidního výrobku začíná na tisícikoruně, práce s ní ale vyžaduje hodně fyzické síly. Proto mnoho rybářů experimentuje a vytlačuje válečky pomocí mlýnku na maso, do kterého vloží kovovou desku s otvorem o požadovaném průměru, najdou se ale i vytlačovátka s pneumatickým nebo elektrickým pohonem.

Válečky položte napříč

Válečky položte napříč

Po vyválení vzniknou kuličky

Po vyválení vzniknou kuličky

Vytvoření kuliček: Přes drážky položené válečky přiklopíme vrchním dílem rollbalu a několika protichůdnými pohyby vyválíme kuličky. Rollbal je vlastně univerzálním nástrojem - když se drážky postaví rovnoběžně, vylisují se válečky, pak stačí položit váleček přes drážky a vyválejí se kuličky.

Jakmile kuličky vyplavou na hladinu, jsou uvařené

Jakmile kuličky vyplavou na hladinu, jsou uvařené

Na vytáhnutí z vody použijte cedník

Vytáhněte je z vody cedníkem

Vaření: Kuličky vaříme po dobu 2-3 minut ve vyšším hrnci, abychom dosáhli požadované tvrdosti. Vždy přidáváme jen menší množství kuliček, aby si voda uchovávala bod varu. Promícháváme je vařečkou, aby se nelepily ke dnu. Boilie je dostatečně uvařená, když vyplave na povrch. Poté kuličky vyjmeme naběračkou nebo cedníkem.

Boilie po vytažení z vody

Boilie po vytažení z vody

Boilie sušte v jedné vrstvě

Boilie sušte v jedné vrstvě

Sušení: Boilie po uvaření vyskládáme do jedné vrstvy na utěrky do dobře větraného prostoru, ve kterém by neměly být žádné pachy, neboť boilie v této fázi všechny pachy dobře absorbuje. Suší se 1-3 dny na stinném místě v umělohmotných přepravkách nebo sítech.

Na rybách je zavěste do prodyšné tašky

Na rybách je zavěste do prodyšné tašky

Uchovávání boilie: Boilie se u vody uchovává v prodyšných síťkách (vacích) zavěšených na dobře větraném místě.

Autoři:


Témata: Rybaření, Kapr, Vejce


Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Jakub Vágner si užívá rybaření z belly boatu.
Ani ve vodě, ani na člunu. Takové je rybaření s belly boatem

Další pokračování série S Jakubem na rybách ukazuje zvláštnosti rybolovu pomocí belly boatu, který je u nás pořád ještě relativní novinkou. Jakub Vágner se...  celý článek

Němci měli z úlovku 16,80kg kapra velikou radost.
Junioři v akci. Češi skončili druzí na evropském šampionátu v kapraření

Kaprařský juniorský šampionát plynule navázal na předchozí dva ročníky závodu World Carp Classic Junior, které se také konaly na jezeře Katlov u Kutné Hory a...  celý článek

S Jakubem na rybách
Jakub Vágner s bratry Konopáskovými učili, jak si poradit s plavanou

Plavaná patří k nejrozšířenějším metodám lovu ryb na prut. Slavní rybáři a šampioni bratři Konopáskové představili Jakubu Vágnerovi tuto rybolovnou techniku v...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.