Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chcete slepice? Když začnete od kuřátka, za půl roku začnou snášet

  0:15aktualizováno  0:15
Začínající chovatel si může pořídit jednodenní kuřátka či několikatýdenní kuřice. A ujasnit si, jestli mu jde o vajíčka, nebo se těší na pečené kuřátko.

Pořídit si můžete už jednodenní kuřátka, ze kterých si snášející slípky vypipláte zhruba tak za půl roku. Počítejte ale s tím, že zhruba z poloviny kuřat se za nějaký čas vyklubou kohouti, které můžete tak akorát sníst.

Nebo můžete kuřata rovnou „jen“ vykrmit, abyste si pochutnali na dobrém masu. Do třetice lze slepice chovat i na ozdobu vašeho dvorku, pokud vás fascinují taková plemena jako jsou třeba hedvábničky. 

Fotogalerie

„Konkrétně od nás z Toulcova dvora si lidé kuřátka pořizují do chovu, protože ani nechováme masná plemena, ale české zlaté kropenky,“ vysvětluje Lenka Skoupá, koordinátorka farmy (o českých plemenech hospodářských zvířat chovaných na statku v pražské Hostivaři čtěte zde).

Co všechno chov slepic obnáší, to už bez přikrašlování rozebral předcházející článek, který upozorňuje na všemožná úskalí (krok za krokem, jak chovat slepice). Pokud vás neodradí a jste schopni zajistit slípkám ty správné podmínky, nezbývá než poradit, jak při koupi poznat zdravé kuře a co mu zajistit jak na cestu domů, tak na místě.

Chcete-li vajíčka co nejdřív, počkejte si na kuřice

„Kdo chce slepice kvůli vlastním čerstvým vajíčkům, většinou si koupí několikatýdenní kuřice, nebo rovnou půlroční slípky, které už začínají snášet a neztrácí tak čas péčí o kuřata,“ konstatuje Lenka Skoupá. „Navíc už si koupíte rovnou jen slepičky - jsou totiž plemena, u kterých pohlaví dříve jak v půl roce stejně nepoznáte.“  Případně si lze zajet na výstavu a pořídit zvíře už dospělé.

Jak vypadá zdravé kuře?

Zdravé kuře je čisté, nemá nijak deformované pařátky a není znečištěné trusem. Především má mít čistý zadeček, aby bylo jasné, že netrpí průjmovým onemocněním. Oči mají být lesklé, bez jakýchkoli stroupků a výpotků okolo. Pokud živě štěbetá, je to evidentně zvíře, které je zdravé a v pořádku.

U kuřat určených do chovu si zkontrolujte i tvar hřebínku, aby byl opravdu rovný a neuhýbal. Někdy už jsou na něm vidět i malé zoubky, které naznačují budoucí vizáž.

Slepice by měly být minimálně čtyři, je to hejnový pták. U jednodenního kuřete ovšem nepoznáte, zda je to slepička nebo kohoutek. Líhnou se přitom zhruba v poměru 1:1, proto s tím při nákupu kuřat počítejte. Kohoutci vám prostě zůstanou na maso, případně je můžete zkusit vyměnit s jiným chovatelem za slepice.

Nicméně kvůli ceně - jednodenní kuřátko pořídíte za cenu zhruba 40 Kč - se řadě lidí  pořád vyplatí si slepice snášející vajíčka vypiplat. Několikadenním kuřatům musíte zajistit vhodné podmínky.

„Malá kuřata rozhodně potřebují teplo, ta jednodenní dvoudenní aspoň 32 °C. Pak samozřejmě dostatek čisté pitné vody a stravu s vysokým obsahem bílkovin, tedy zhruba 20 až 30%. Což je srovnatelné s potřebami psa, takže samotné zrní jim zdaleka nestačí. Nejpohodlnější je tedy krmit krmnou směsí, “ radí odbornice.

Krmné směsi pořídíte v zemědělském zásobování a nákupu, případně od soukromých výrobců. Míchat si je můžete i sami, ale není úplně snadné spočítat správnou krmnou dávku. „A stejně se pak neobejdete bez nákupu některých přísad, zejména vitamínů, minerálních látek a bílkovinné složky, kterou nejčastěji bývá masokostní moučka.“ 

Pro kuřátka si také jeďte vybaveni na jejich převoz, tedy s přepravkou pečlivě vystlanou například čistou slámou. „Piliny nejsou vhodné, protože kuřata jsou schopna si je splést s běžnou stravou a přeplnit si cestou volátko,“ upozorňuje Lenka Skoupá.

Hlavně se kuřata při převozu nesmí podchladit, i během cesty byste jim měli zajistit stálou teplotu zhruba třiceti stupňů. A doma už na ně má čekat vyhřívaná odchovna. Zdrojem tepla může být i obyčejná lampička, případně topná podložka. Nesmí v ní samozřejmě chybět ani vhodná napáječka s čistou vodou zajištěnou tak, aby ji kuřata nemohla znečistit. A stále plné krmítko. „Protože kuřata ochutnávají a zobají téměř pořád,“ uzavírá odbornice.

Autor:




Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Další z rubriky

Psí zmrzlina na rozdíl od té obyčejné neobsahuje cukr ani laktózu.
VIDEO: Mrkvovou zmrzlinu psi milují. Dočkají se i lososové či játrové

Svého psa v parných letních dnech chladila Veronika Jakešová klasickou zmrzlinou. Jenže věděla, že to pro něj není nejzdravější. Proto začala brouzdat po...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Šakalí štěně se podařilo zastihnout a zvěčnit na pastvině divokých kopytníků...
Ve středních Čechách odchovávají šakali mladé. Usadili se tu trvale

Česká fauna se rozrostla o nového stálého obyvatele v rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Před pár dny tu fotopast zachytila...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.