Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pět základních rad, které udělají z grilu dobrého společníka

aktualizováno 
Grilů je nepřeberně druhů a je umění vybrat takový, se kterým se určitě nespletete. Záleží na tom, zda považujete grilování za obřad, anebo dáváte přednost rychlé přípravě bez starostí.

Čím lépe gril bude fungovat, tím více ho budete používat a tím lepší budou výsledky. | foto: Weber

Rozhodnutí, zda si pořídit gril plynový, elektrický, nebo na dřevěné uhlí, závisí zcela na preferencích každého a také na tom, kde máte v plánu grilovat. S kvalitním zařízením, které je schopno dostatečně vysokého žáru, si pochutnáte vždycky.

Inspirovat se můžete také v naší letní příloze Letní grilování, kterou jsme pro vás připravili.

1.Plyn, elektřina, nebo dřevěné uhlí?

Pokud chcete mít jídlo na talíři rychle, pohodlně, ale zároveň chcete být s grilem mobilní, pak určitě vybírejte mezi menšími plynovými grily. Potřebného žáru s plynem dosáhnete za pouhých deset až patnáct minut a teplotu lze nastavit i regulovat.

Fotogalerie

Navíc údržba plynového grilu je velice snadná – stačí rošt vyčistit kartáčem a zkontrolovat misku na zachytávání odkapávajícího tuku. Podobné je to s grily na elektřinu – ty ale vybírejte, jen pokud máte v dosahu místa, kde grilujete, zásuvku.

Pro mnoho lidí zůstává stále pravým prožitkem pouze grilování na ohni. Milovníkům klasiky, kteří navíc disponují i zahradou, tedy doporučujeme kotlový gril na dřevěné uhlí.

2.Kvalita především

Gril si člověk nepořizuje na jednu sezonu, ale měl by mu spolehlivě sloužit řadu let.

Zvolte krále grilu

Hlasujte v naší soutěži, kterou jsme vyhlásili v rámci přílohy Letní grilování, o nejlepší recept a obrázek nejoblíbenějšího grilovaného pokrmu. Soutěží se o čtyři grily v celkové hodnotě 100 tisíc korun, které věnovala společnost WEBER. Hlasujte ZDE.

Jelikož většina grilů stojí venku, kde jsou vystaveny nepřízni počasí, musí být zhotoveny z kvalitního, pevného a odolného materiálu a vyznačovat se stabilní konstrukcí, abyste při samotném grilování měli jistotu bezpečnosti a zbytečně se netrápili.

Vybírejte proto mezi značkami, které představují desítky let prověřenou jistotu, a všímejte si použitých materiálů u všech součástí grilu. V neposlední řadě vám leccos napoví poskytovaná záruka.

3.Bez poklopu ani ránu

Ať už vybíráte mezi modely na plyn, elektřinu, nebo dřevěné uhlí, doporučujeme, aby gril měl unikátní součást – a sice poklop. Pro kvalitní grilování je nezbytný. Snižuje totiž přísun kyslíku a zamezuje tak vzniku plamenů.

Navíc zaručuje, že se grilovaný pokrm stejnoměrně připravuje seshora i zespodu. Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle a tím se vysušují. Poklop navíc zadržuje typické kouřové aroma, které na grilovaném jídle všichni milujeme.

4.Prověřte si možnosti a kvalitu příslušenství

Mnoho dnešních grilů je vybaveno spoustou různých doplňků a dodatečných funkcí, jejichž kvalita a účinnost je často nízká. Výsledkem pak je, že platíte za něco, co v podstatě nepoužíváte.

Z druhé strany dobré, funkční příslušenství grilu značně rozšiřuje a usnadňuje možnosti přípravy jídla a učiní z vás opravdové mistry kuchaře, kteří zvládnou venku na grilu připravit prakticky jakékoliv hlavní jídlo, přílohu či dezert.

5.Čištění grilu

Čistota je základem všeho. Při výběru grilu si proto určitě dejte pozor na to, jak se konkrétní zařízení čistí. Lze říci, že čím snadnější čištění bude, tím častěji budete grilovat.

Gril na dřevěné uhlí by měl být konstruován tak, aby pálením vznikající popel padal do vyjímatelné záchytné nádoby. Grily na plyn či elektřinu by měly mít dobře přístupnou misku na odkapávající omastek, a pokud mají rošt z kvalitního materiálu, pak lze říci, že se čistí samy – rošt stačí zahřát na maximální provozní teplotu a zbytky po grilování potom speciálními kartáči lehce odstranit.

Autor:




Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Další z rubriky

Upravené vřetenové sekačky.
VIDEO: Radost na vlastních strojích. Sezona závodů na sekačkách zahájena

Takovou tradici v sekání trávníku jako v Británii asi nikde jinde nenajdete. A když si chlapi chtějí hrát, vymyslí si závody na sekačkách. Této zálibě se...  celý článek

Pro vyčištění okrajů bazénu si můžete pořídit speciální kartáč.
Odzimování bazénu: nejdříve ho vyčistěte a pak upravte tvrdost a pH vody

Odzimování bazénu není žádná alchymie. Jen je třeba postupovat v přesně stanovených krocích, abyste neměli zakalenou vodu. Jedním z nejdůležitějších kroků je...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.