Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak vybrat vánoční stromek, aby neopadal

aktualizováno 
Klasický smrček sice představuje tradici, v suchém panelovém bytě ale nemá šanci. Anebo potřebuje zvýšenou péči.

Jehličnanům svědčí zima více nežli teplo – a navíc jim i sluší. | foto: shutterstock.com

Box

Mezi významné české pěstitele se širokým sortimentem stromků patří například firma ABIES Vysočina, která má podnikovou prodejnu v dolních Břežanech u Prahy (více na www.vanocni-stromky.cz). U mnoha menších pěstitelů si stromek můžete vybrat dokonce přímo na plantáži. V Chrudimi můžete zajít do okrasné školky Vaněk (http://vanek-skolky.kvalitne.cz), v Brně a okolí zase prodávají stromky s certifikátem FSC, tedy pocházející z ekologicky vedeného lesnictví, sdružené ekologické organizace: zakoupíte je v Lesní školce Jezírko - Lipky, ekologické poradně Veronica, ve sdružení YMCA, v Olomouci pak v kanceláři Hnutí Duha.

Smrk ztepilý, tedy ten "nejobyčejnější smrk“, býval vždy vánoční klasikou. Pro teplé byty však ideální není, poměrně rychle zde schne a opadává - v klasickém panelákovém klimatu ho zničí i pouhých pět dní. Bývá ovšem nejlevnější a dobře poslouží hlavně na chladném místě – při vyšší vlhkosti vzduchu (nad 50 %) vydrží i týdny.

Oblíbenější je dnes smrk pichlavý či omorika, který má huňatější vizáž a delší trvanlivost. K dostání jsou i jeho variety se "stříbrným“ jehličím, jež vyvolávají tajuplnou a pohádkovou atmosféru. Již zavedenou novinkou je druh introdukovaný do našich lesů, douglaska tisolistá. Je podobná smrku, ale tmavozelené jehličí je měkké, ploché a tmavě zelené. Po rozemnutí voní výrazně po citrusech, poslouží vám jako živá aromalampa.

Vonné silice do vzduchu však uvolňují i ostatní druhy jehličnanů. I douglaska vydrží déle než smrk ztepilý. Špičkovým zbožím mezi stromky je pak jedle – ať obrovská, vznešená či rovněž oblíbená kavkazská. Její krása je nepřehlédnutelná a především velmi trvanlivá. Do vánočních bytů si našla cestu i borovička (lesní či ještě ozdobnější černá). Má rovněž dlouhý život, avšak řidší stavbu. Volná místa pod větvemi ale poskytují ideální místo pro velké ozdoby – zvažte tedy, jaký styl budete při zdobení volit. Její dlouhé voňavé jehličí pak ještě více vynikne.

Tipy proti stárnutí

To, jak budete se stromkem nakládat, může jeho životnost ovlivnit velmi výrazně. Pokud jej nekupujete na poslední chvíli, před konečným umístěním a zdobením jej skladujte zásadně v chladnu, ideální je teplota kolem nuly. Větve ponechejte volně svázané, aby později lépe držely tvar. Stromek "zakonzervovaný“ při této teplotě vydrží měsíce bez jakékoli újmy.

Varieta stříbrného smrku je krásná pod pokrývkou sněhu i ověšená vánočními ozdobamiNápor začíná poté, co jej přemístíte do pokoje – problémem je teplý suchý vzduch. Z jehličí se ve velkém odpařuje voda, stromek vysychá. Napojte jej – stojánky s nádržkou na vodu jsou skvělým fíglem. Obnovte řez stromku, stačí 1-2 cm silné kolečko, čerstvý řez saje lépe – starý bývá často zalepený pryskyřicí, zaschlý a roztřepený. Uvidíte, že stromek je schopen vypít přes Vánoce několik litrů vody.

Čím chladnější je místo, kde bude stát, tím lépe. Snažte se vyhnout blízkosti topení, pokuste se zvlhčit vzduch nebo stromek denně oroste stejně jako pokojové květiny – to vše zachová jehličí déle krásné a zabrání jeho padání. Před zdobením a instalací zahradníci doporučují stromek důkladně pokropit vodou "od hlavy až k patě".

Stromek v květináči

Stále více lidí si pořizuje stromek v květináči s přáním, aby vydržel i na řadu Vánoc příštích. Dočkat se však mohou i zklamání – buď nezakoupili kvalitní sazenici, nebo stromek příliš zatěžovali.

Při výběru stromku v kontejneru buďte opatrní – některé sazenice v květináči jsou ve skutečnosti pouze na jedno použitíTrvalé místo živého stromku je na zahradě, kde může být vsazen do země i s kontejnerem, nebo v dostatečně velké a proti mrazu izolované nádobě na balkoně. Do bytu si jej můžete vzít pouze na krátkou dobu – pokud možno jen na Štědrý den či tři dny, maximální dobou je 10 dní – pokud stojí na chladnějším a vlhčím místě. Po delším pobytu v teple by se jeho úsporný zimní režim přeladil na jarní a návrat do zimy by nepřežil.

Stromek v pokoji dostatečně zalévejte, dvakrát denně oroste, ochladit jej můžete i kouskem sněhu, který na chvilku ozdobí povrch substrátu. 
Důležitá je také postupná aklimatizace – týden či dva by měl stromek stát na chladnější, ale bezmrazé světlé chodbě či v garáži, pak teprve by se měl přenést do tepla. Ten samý postup v opačném sledu je vhodný i po odstrojení.

Dobrý nákup

V některých Péče o stromek se vyplatí – pokud si však nepořídíte již unavený a dehydrovaný exemplář. Vodítkem může být prostředí, ve kterém je prodáván a uchováván. Nejhorším řešením je nákup stromku v teple, neboť každý den zde mu ubral životnost. Venkovní prodej je lepší, prodejci by vám však měli bez váhání říci, odkud stromky jsou, jak byly skladovány a přepravovány.

Pokud máte možnost a zajdete si přímo do specializované "vánoční“ školky či dobrého zahradnictví, je šance koupit čerstvý stromek větší. Při nákupu stromečku v kontejneru je třeba se ujistit, že sazenice nebyla vsazena do květináče těsně před prodejem. Ani stromky v kontejneru nekupujte, pokud byly umístěny v teple. Riziko znamená i koupě stromku z dovozu, cestování přes půl Evropy na čerstvosti nepřidá.

Tradice dlouhá, či krátká?

Novodobá tradice zdobeného vánočního stromku k nám přišla z Německa teprve na počátku minulého století. Na druhou stranu, zdobením stromků uctívali boha slunce už staří Keltové. Snad i proto katolická církev proti tomuto „pohanskému“ zvyku zpočátku brojila. Dnes však nádherný ozdobený smrk stojí i na samotném náměstí sv. Petra ve Vatikánu, každoročně jej daruje jedna z evropských zemí. Vánoční stromek je jednoduše zvyk, který si lehce získal srdce všech doslova po celém světě.

Autoři:




Nejčtenější

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Další z rubriky

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.