Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak zlikvidovat vánoční stromek

aktualizováno 
Co s vánočním stromkem, který opadává a domá dělá víc nepořádku než radosti? Počkejte na odvoz!

Odložený vánoční stromeček | foto: Profimedia.cz

Nacpané do kontejnerů a malých popelnic nebo jen tak pohozené u cesty – tak nejčastěji končí vánoční stromky. sphPřitom je ve většině českých měst připraven jejich odvoz. Stačí stromek jen úplně odstrojit a minimálně den před odvozem odložit k popelnicím. Podle tradice byste měli stromek vyhazovat až na Tři krále, 6. ledna. Čím dřív se ho ale zbavíte, tím méně s ním budete mít starostí.

Jak a kdy ho vyhodit

sphLikvidace probíhají během ledna a února, takže pokud nestihnete první odvozy, nemusíte se obávat.

Například  na serveru  Prahy 15 se píše: "Volně odložené vánoční stromky u nádob se směsným komunálním odpadem budou odváženy při pravidelném svozu od 25. 12. 2008 do 28. 2. 2009. Prosíme občany, aby vánoční stromky odkládali vedle nádob na směsný komunální odpad, aby nedocházelo ke snižování kapacity objemu nádob pro ostatní odpad. Vánoční stromky nepatří na stanoviště separovaného odpadu."

Přímo na pražském portálu v sekci životní prostředí najdete seznam kontaktních míst i s pokyny, jak stromek umístit. Podobně postupují třeba i v Mělníku, Blansku či v Brně, kde požadují rozřezat ho na malé části. Obecně se ale nedá počítat s dalším zpracováním, na stromcích zůstává hodně kovových háčků, takže stromky většinou končí ve spalovnách.

Stromky se odváží ve stejný den, kdy se sváží i směsný odpad. Jestliže ale opravdu nestihnete sběrnou dobu a stromek nechcete jen tak někde pohodit, pak zajeďte do nejbližšího sběrného dvora, kde by ho (podle regionu) měli přijmout zdarma (na rozdíl od elektrospotřebičů). Adresy sběrných dvorů najdete opět na internetu, například v Praze na adrese Pražských služeb i s popisem podmínek pro příjem jednotlivých druhů odpadu. Existují i v dalších velkých městech, například  v Brně na adrese stěhovacích služeb.

Sběrné dvory se adresou prakticky shodují s adresami míst zpětného odběru elektropřístrojů, vyhledávat podle regionu můžete třeba TADY u provozovatele systému likvidace starých spotřebičů.

Co se s nimi pak děje?

sphStromky končí buď ve spalovnách, nebo se štěpkují a jsou převáženy do kompostu. I proto byste si měli dát záležet s jejich odstrojováním. Usnadníte tak práci lidem, kteří stromky likvidují.

Neprodané stromky většinou putují do zoologických zahrad. "Použité" stromky lidé často zahradám také sami nabízejí, ty je však obvykle nepřijímají. Nikdo jim totiž nemůže zaručit, že se pak nebudou muset potýkat s prskavkou zaraženou do krku zvířete nebo pozřením pro zvíře naprosto nevhodného předmětu, který tam lidé zapomněli.





Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.