Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jako kluk žárovky rozbíjel, dnes je sbírá a má jich přes třicet tisíc

  12:35aktualizováno  12:35
Evžen Krauskopf sbírá žárovky už třicet let. Za tu dobu nashromáždil přes 30 000 kousků, nejstarší z nich pocházejí z konce 19. století.

Zleva dvaatřicetiwattová žárovka z první republiky, rtuťová výbojka Tesla s příkonem 1000W z počátku 70. let a stowattová opálová žárovka z konce let padesátých | foto: Radek PetrášekČTK

Třiačtyřicetiletý Evžen Krauskopf z Mladé Boleslavi si na samém začátku 80. let vybral netradičního koníčka. Jeho vášní jsou už téměř třicet let všechny možné druhy žárovek, výbojek nebo zářivek. Ve své sbírce má přesně 6753 roztříděných žárovek, dalších zhruba 25 000 na roztřídění teprve v krabicích čeká. Nejstarší kousky pocházejí z konce 19. století.

Žárovky a výbojky jej fascinovaly už jako malého. "Vzpomínám si, že jsem jako kluk stál na ulici a čekal, až se rozsvítí veřejné osvětlení. Později jsme s kamarády různě po skládkách hledali staré žárovky, ovšem tenkrát to bylo ještě za účelem jejich destrukce," vypráví s úsměvem Krauskopf.

Začalo to nalezenou krabicí

Sběratelské sklony se v něm probudily, když našel na půdě krabici plnou starých žárovek. Líbily se mu, a tak v létě 1981 začala sbírka, která nyní čítá téměř sedm tisíc exemplářů.

Největší poklady sbírky

Největší poklady sbírky

Na počátku 80. let se o dostupných žárovkách udržoval přehled snadno. V Česku existoval jediný výrobce, jímž byla Tesla Holešovice, žárovky se dovážely převážně z Polska, Ruska, Maďarska, Rumunska a NDR. "Původním cílem sbírky bylo mít to, co se používá v českých domácnostech," podotýká Krauskopf.

Po roce 1989 se však sortiment značně rozšířil, čímž se pro sběratele stal poněkud nepřehledným. "Spousta žárovek je od různých výrobců, ale vypadají v podstatě stejně, protože se používají totožné komponenty. Je pro mě tedy složitější udržet si přehled," vysvětluje. Novým cílem sbírky je tedy shromáždit jakýsi odkaz Tesly Holešovice, mít co nejvíce žárovek vyrobených tímto podnikem. To ovšem neznamená, že by Krauskopfa nezajímaly žárovky jiných výrobců.

Jsou staré, ale stále svítí

Sbírat žárovky, výbojky a dokonce i zářivky není jako sbírat známky, toto hobby má mnohem větší prostorové nároky. "V současné době se z té vášně staly trochu sběratelova muka. Nestačím ani třídit nové přírůstky, navíc opravdu není jednoduché žárovky skladovat," říká sběratel. Výsledkem toho je, že kolem 25 000 exemplářů stále čeká na své roztřídění v krabicích schovaných u příbuzných a kamarádů. "Počítám, že do sbírky z tohoto nevytříděného materiálu přibude tak čtyři až pět tisíc žárovek," myslí si.

Rtuťové výbojky z počátku 60 let ze sbírky Evžena Krauskopfa

Rtuťové výbojky z počátku 60 let ze sbírky Evžena Krauskopfa

V jeho sbírce se najdou některé opravdu staré kousky. Nejstarší pocházejí z konce 19. století, přesné určení roku jejich výroby je ale obtížné. Mnoho žárovek je z první republiky, za cenné považuje Krauskopf i první výbojky Tesla ze 60. let. "Zajímavé jsou také ty, co vypadají jako původní Edisonovy žárovky, navíc jsou stále funkční," podotýká Krauskopf. Sám zkouší funkčnost každé žárovky, svítí zhruba 90 procent jeho vytříděné sbírky.

Známí o jeho vášni vědí a žárovky mu sami nosí. Vyplácí se také procházet bazary a prodejny elektra, kde se dají další přírůstky do sbírky najít.

Dotřídí je možná až v důchodu

Přestože sklo je křehký materiál, je "úmrtnost" žárovek v jeho sbírce prý minimální. "Když s tím vyloženě netřísknete o zem, tak se s největší pravděpodobností nic nestane," podotýká. Několikrát už část své sbírky půjčil na různé výstavy, v budoucnu by však rád výsledek své sběratelské vášně prezentoval v přitažlivé formě.

"Řada těch věcí je krásných na pohled, ale samozřejmě nemohou být v krabicích. Rád bych je jednou dal třeba do vitrín ve velké místnosti. Možné to bude pravděpodobně až v důchodovém věku, ale doufám, že se k tomu jednou dostanu," dodává s úsměvem Krauskopf.

Autor:




Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.