Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jakub Vágner lovil v divočině, kde papuánská ryba mužům žere varlata

aktualizováno 
Černý papuánský okoun se vyskytuje na řece Sepik na Nové Guineji. Ale než se výprava dostane do míst, kde má šanci ho najít, setká se s nebezpečnou rybou Ballcutter.

V předposledním dílu Rybích legend se Jakub Vágner dostává do málo probádaných končin, obývaných kmeny s rozličnými tradicemi a rituály. Některé z těchto kmenů měly ještě nedávno pověst lidojedů a dodnes vypadají zlověstně.

Fotogalerie

Cesta za rybami bude tentokrát dlouhá a Jakuba na ní potká spousta dobrodružství a neopakovatelných setkání. Mezi ně patří i nocleh ve stromových chýších mezi stromovými lidmi kmene Kombai.

Je to setkání jako z jiného světa, Kombajové jsou nedotčení civilizací a většinu času tráví sháněním potravy. Neunikne jim nic, co se hýbe. Hlavním zdrojem potravy je však sága.

Jakub se zúčastní kácení ságové palmy a žasne, jak je možné kamennými a dřevěnými nástroji zpracovat celý kmen. Za podívání stojí i celý "výrobní" proces zpracování sága a oddělení škrobu. Na oplátku dá ochutnat čabajku, kterou veze z Česka.

Rybí hody

Lákají vás netradiční kulinářské zážitky? Na Raketa.cz najdete slevy na romantické večeře ve dvou, rybí pochoutky i luxusní sushi.

Ale milovníci rybolovu ani tentokrát o nic nepřijdou. Pátrá se po papuánském okounovi. Jakub se přesouvá na řeku Sepik do oblasti Papuy. Napřed se však setkává s jiným mýtem, s rybou Ballcutter. Ta má zuby podobné lidským a místní (hlavně ženy) věří, že dokáže mužům ukousnout varlata. Pochází původně z Amazonky a sem ji vysadili, aby jim pomohla s vodními hyacinty. Ale trošku se jim to inženýrství zvrtlo a tato ryba požírá vše, co je živé.

Výskyt černého okouna místní zatím nepotvrdili, ale vzhledem k tomu, že Sepik měří tisíc kilometrů, je zde šance, že Jakub na něj narazí v jiném úseku řeky.

Dobrodružství Jakuba Vágnera můžete sledovat ve středu ve 20 hodin na ČT2.

Autor:


Témata: Jakub Vágner


Nejčtenější

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.