Televizni "buditel" Jamie Oliver

Televizni "buditel" Jamie Oliver | foto: TV Paprika

Jamie Oliver porazil McDonald's. Řetězec se vzdal „růžového slizu“

  • 181
Jeden z největších fastfoodových řetězců upravil pod tlakem recepturu na své hamburgery. Populární britský kuchař Jamie Oliver stál ve Spojených státech za kampaní, která upozornila Američany, že se v hamburgerech krmí hydroxidem amonným.

McDonald's od začátku tvrdil, že zákazníci dostávají maso prvotřídní kvality. Propagátor zdravé kuchyně Oliver však v roce 2011 šokoval zákazníky fastfoodu zjištěním, že společnost pomocí chemikálie upravuje hovězí odřezky na plnivo pro své hamburgery. Během kampaně mu říkal růžový sliz a změnil tak názory místních zákazníků na kvalitu jídla, napsal deník Daily Mail.

"Je to, jako kdybychom kupovali nejlevnější žrádlo pro psy a jedli ho sami," prohlásil televizní kuchař. Jamie lidem ukázal v praxi, jak se hovězí připravuje u hlavního dodavatele hamburgerů pro McDonald's, společnosti Beef Products Inc.

Řetězec poté změnil postupy při zpracování masa. S Jamie Oliverem souhlasí i mikrobiolog amerického ministerstva zemědělství Geral Zirnstein, který pro Daily Mail prohlásil, že použití hydroxidu amonného by mělo být v potravinářské výrobě omezeno.

Český McDonald´s se vůči tvrzení, že se při výrobě masa používá používá hydroxid amonný ohrazuje. "Takzvaný růžový sliz ve výrobcích z hovězího masa v České republice ani na Slovensku ani jinde v Evropě nepoužíváme a nikdy jsme nepoužívali. Společnost McDonald´s nepoužívá hydroxid amonný v hovězím mase. Pro výrobu hamburgerových plátků používáme pouze ručně vykostěné výsekové partie předního hovězího masa. K umletému masu se nepřidávají žádné další přísady ani emulgátory," říká mluvčí společnosti Drahomíra Jiráková.

"McDonald´s používal hydroxid amonný v masových plátcích v minulosti v USA. V souvislosti se snahou společnosti sjednotit celosvětově standardy na výrobu a zpracování hovězího masa bylo ukončeno jeho používání už v polovině roku 2011. Rozhodnutí bylo uskutečněno ještě dříve, než Jamie Oliver odvysílal zmiňovaný pořad," upřesňuje.

Hydroxid amonný je ve Spojených státech označován za bezpečnou látku. V potravinářství a masném průmyslu slouží hlavně k usmrcení bakterií nacházejících se v libovém hovězím mase.

Používá se i v České republice jako emulgátor E527. Slouží k úpravě pH, pomáhá jako kypřicí látka. Považuje se za bezpečný. Používá se ke korekcím kyselosti, zlepšuje rozpustnost bílkovin a kakaa, pomáhá při zpracování pitné vody. Dále se využívá k výrobě karamelů, cukrářských a pekařských výrobků nebo sýrů. Najdeme jej i v průmyslu zabývajícím se zpracováním krmiva pro zvířata. Používá se jako detergent na odstraňování skvrn, nalezneme jej v některých barvách na vlasy.

V České republice smí být používán v množství, které je nezbytné k výrobě potravin mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA je tato látka povolena, v Austrálii je zakázána.