Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šetřete s Jamiem Oliverem a zkuste jeho dva cenově dostupné recepty

aktualizováno 
"Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum," odhaluje svoje nové motto populární "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver. Hvězda mezi televizními kuchaři se vrací k domácímu vaření, nově ovšem s větším ohledem na rodinný rozpočet.

Jamie Oliver, populární britský šéfkuchař. Nově radí, jak v kuchyni ušetřit. | foto: TV Paprika – Šetřete s Jamiem

Nové motto odhaluje populární Jamie Oliver v novém televizním seriálu Save with Jamie, který u nás pod názvem Šetřete s Jamiem v české premiéře vysílá TV Paprika.

Vždyť dobrá jídla nemusejí stát majlant. I z běžně dostupných ingrediencí lze vyčarovat pokrmy, které dokážou potěšit i náročnějšího strávníka. A uznávaný britský kuchař už nejednou prokázal, jak bere boj za zdravou stravu vážně.

Zkuste recepty od Jamieho

V roce 2011 se mu povedlo vyhrát boj nad světovým řetězcem s rychlým občerstvením. Upozornil zákazníky na to, jak se reálně připravuje maso, které se tam podávalo. Dokonce přirovnal jejich hamburgery k psímu žrádlu. Nakonec byl řetězec nucen pod palbou kritiky změnit výrobní postupy.

Další akcí, kterou si zajistil místo mezi nejvlivnějšími britskými osobnostmi, byla jeho iniciativa proti nezdravé stravě ve školních jídelnách ve Velké Británii a Spojených státech. Podle něj se v devíti z deseti škol podávají nevyhovující jídla.

Jamie si rád pohrává s běžně dostupnými surovinami, které se pod jeho rukama promění v pozoruhodné pokrmy pro celou rodinu. Ukáže například, jak přeměnit vepřové ramínko v lahodnou sekanou nebo hovězí hruď v úžasné pikantní rizoto. Nechme se inspirovat, jak levně, nápaditě a chutně připravit zdravá jídla.

Recept na zapékaný květák s brokolicí

Ingredience pro 6 osob: 2 stroužky česneku, 50 g polohrubé mouky, 50 g nesoleného másla, 500 ml polotučného mléka, 500 g brokolice, 75 g zralého čedaru, 1 kg čerstvého(mraženého) květáku, 2 krajíce oschlého pečiva, hrst čerstvého tymiánu, 25 g mandlových lupínků a olivový olej.

Zapékaný květák s brokolicí

Zapékaný květák s brokolicí

Troubu předehřejte na 180 °C. Nasekaný česnek přidejte spolu s máslem na pánev a když se začne máslo rozpouštět, přidejte mouku a mléko a důkladně vše promíchejte, aby nevznikly hrudky.

K připravené směsi přidejte nakrájenou brokolici a nechte ji vařit přibližně 20 minut. Když se brokolice začne rozpadat, rozmixujte ji ručním mixérem. Do brokolicové směsi pak přidejte půlku nastrouhaného čedaru.

Do zapékací mísy rozložte květák, který předem rozeberte na růžičky. Přelijte květák brokolicovou omáčkou a nastrouhejte na ni zbytek čedaru.

Oschlé pečivo rozmixujte na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle. Celou směs ještě promíchejte s trochou olivového oleje, dochuťte je solí a pepřem a poté ji rozprostřete na brokolicovou omáčku. Nechte zapéci v předehřáté troubě zapékat hodinu a můžete podávat.

Recept na vepřovou sekanou s rajčatovou omáčkou

Ingredience pro 6 osob: 3 mrkve, olivový olej, 100 g oschlého pečiva,  500 g libovějšího mletého vepřového masa, 2 lžičky sušeného oregana, 30 g sýru feta, 1 vejce, 3 chilli papričky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 700 ml rajčatového protlaku, 30 g čedaru a 480g balení špaget.

Troubu si předehřejte troubu na 200 °C. Mrkve oškrábejte, nakrájejte na čtvrtinu délky a nechte je zhruba 10 minut péct na pečicí mřížce.

Vepřová sekaná s rajčatovou omáčkou

Vepřová sekaná s rajčatovou omáčkou

Mezitím si rozmixujte pečivo na drobky a dejte ho do velké mísy k mletému masu. Přidejte ještě lžičku oregana, sýr feta, vejce a směs ochuťte solí a pepřem. Celou směs důkladně promíchejte, aby se všechny složky spojily.

Ze směsi vytvarujte zhruba 20 centimetrů dlouhý bochník sekané, položte sekanou na mřížku a zapékejte ji 25 min, nebo dokud nebude zcela propečená.

Zbavte se semínek u chilli papriček, nakrájejte je na poloviny, papričky krátce (2 minuty) orestujte na oleji a mezitím nasekejte česnek a cibuli. Papričky vyndejte z pánve, naopak na ni přidejte česnek a cibuli se zbytkem oregana a restujte na mírném ohni zhruba 10 minut. Poté přidejte rajčatový protlak, dochuťte a nechte omáčku ještě pár minut zvolna vařit.

Hotovou sekanou dejte do hrnce, přelijte rajčatovou omáčkou, naaranžujte kolem sekané chilli papričky a mrkev a přidejte navrch nastrouhaný čedar. Pak hrnec se sekanou vložte zpátky do trouby a nechte péct 5 až 10 minut, dokud nezezlátne sýr.

Mezitím uvařte špagety na skus a nechte je okapat. Nakonec hrnec se sekanou vložte doprostřed stolu, kde teprve sekanou nakrájejte, aby do sebe nasákla omáčku.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.