Šetřete s Jamiem Oliverem a zkuste jeho dva cenově dostupné recepty - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šetřete s Jamiem Oliverem a zkuste jeho dva cenově dostupné recepty

"Nakupujte s rozvahou, vařte chytře a získejte z nakoupených surovin maximum," odhaluje svoje nové motto populární "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver. Hvězda mezi televizními kuchaři se vrací k domácímu vaření, nově ovšem s větším ohledem na rodinný rozpočet.
Fotogalerie4

Jamie Oliver, populární britský šéfkuchař. Nově radí, jak v kuchyni ušetřit. | foto: TV Paprika – Šetřete s Jamiem

Nové motto odhaluje populární Jamie Oliver v novém televizním seriálu Save with Jamie, který u nás pod názvem Šetřete s Jamiem v české premiéře vysílá TV Paprika.

Vždyť dobrá jídla nemusejí stát majlant. I z běžně dostupných ingrediencí lze vyčarovat pokrmy, které dokážou potěšit i náročnějšího strávníka. A uznávaný britský kuchař už nejednou prokázal, jak bere boj za zdravou stravu vážně.

Zkuste recepty od Jamieho

V roce 2011 se mu povedlo vyhrát boj nad světovým řetězcem s rychlým občerstvením. Upozornil zákazníky na to, jak se reálně připravuje maso, které se tam podávalo. Dokonce přirovnal jejich hamburgery k psímu žrádlu. Nakonec byl řetězec nucen pod palbou kritiky změnit výrobní postupy.

Další akcí, kterou si zajistil místo mezi nejvlivnějšími britskými osobnostmi, byla jeho iniciativa proti nezdravé stravě ve školních jídelnách ve Velké Británii a Spojených státech. Podle něj se v devíti z deseti škol podávají nevyhovující jídla.

Jamie si rád pohrává s běžně dostupnými surovinami, které se pod jeho rukama promění v pozoruhodné pokrmy pro celou rodinu. Ukáže například, jak přeměnit vepřové ramínko v lahodnou sekanou nebo hovězí hruď v úžasné pikantní rizoto. Nechme se inspirovat, jak levně, nápaditě a chutně připravit zdravá jídla.

Recept na zapékaný květák s brokolicí

Ingredience pro 6 osob: 2 stroužky česneku, 50 g polohrubé mouky, 50 g nesoleného másla, 500 ml polotučného mléka, 500 g brokolice, 75 g zralého čedaru, 1 kg čerstvého(mraženého) květáku, 2 krajíce oschlého pečiva, hrst čerstvého tymiánu, 25 g mandlových lupínků a olivový olej.

Zapékaný květák s brokolicí

Troubu předehřejte na 180 °C. Nasekaný česnek přidejte spolu s máslem na pánev a když se začne máslo rozpouštět, přidejte mouku a mléko a důkladně vše promíchejte, aby nevznikly hrudky.

K připravené směsi přidejte nakrájenou brokolici a nechte ji vařit přibližně 20 minut. Když se brokolice začne rozpadat, rozmixujte ji ručním mixérem. Do brokolicové směsi pak přidejte půlku nastrouhaného čedaru.

Do zapékací mísy rozložte květák, který předem rozeberte na růžičky. Přelijte květák brokolicovou omáčkou a nastrouhejte na ni zbytek čedaru.

Oschlé pečivo rozmixujte na drobky, ke kterým přidejte lístky tymiánu a mandle. Celou směs ještě promíchejte s trochou olivového oleje, dochuťte je solí a pepřem a poté ji rozprostřete na brokolicovou omáčku. Nechte zapéci v předehřáté troubě zapékat hodinu a můžete podávat.

Recept na vepřovou sekanou s rajčatovou omáčkou

Ingredience pro 6 osob: 3 mrkve, olivový olej, 100 g oschlého pečiva,  500 g libovějšího mletého vepřového masa, 2 lžičky sušeného oregana, 30 g sýru feta, 1 vejce, 3 chilli papričky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 700 ml rajčatového protlaku, 30 g čedaru a 480g balení špaget.

Troubu si předehřejte troubu na 200 °C. Mrkve oškrábejte, nakrájejte na čtvrtinu délky a nechte je zhruba 10 minut péct na pečicí mřížce.

Vepřová sekaná s rajčatovou omáčkou

Mezitím si rozmixujte pečivo na drobky a dejte ho do velké mísy k mletému masu. Přidejte ještě lžičku oregana, sýr feta, vejce a směs ochuťte solí a pepřem. Celou směs důkladně promíchejte, aby se všechny složky spojily.

Ze směsi vytvarujte zhruba 20 centimetrů dlouhý bochník sekané, položte sekanou na mřížku a zapékejte ji 25 min, nebo dokud nebude zcela propečená.

Zbavte se semínek u chilli papriček, nakrájejte je na poloviny, papričky krátce (2 minuty) orestujte na oleji a mezitím nasekejte česnek a cibuli. Papričky vyndejte z pánve, naopak na ni přidejte česnek a cibuli se zbytkem oregana a restujte na mírném ohni zhruba 10 minut. Poté přidejte rajčatový protlak, dochuťte a nechte omáčku ještě pár minut zvolna vařit.

Hotovou sekanou dejte do hrnce, přelijte rajčatovou omáčkou, naaranžujte kolem sekané chilli papričky a mrkev a přidejte navrch nastrouhaný čedar. Pak hrnec se sekanou vložte zpátky do trouby a nechte péct 5 až 10 minut, dokud nezezlátne sýr.

Mezitím uvařte špagety na skus a nechte je okapat. Nakonec hrnec se sekanou vložte doprostřed stolu, kde teprve sekanou nakrájejte, aby do sebe nasákla omáčku.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12