Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Velcí thajští brouci na talíři. Takové je japonské valentýnské menu

aktualizováno 
Valentýnské akce se inzerují už týdny předem a často se i v předstihu konají. V baru Duranbar v centru Tokia si naplánovali valentýnský večer už 12. února. Přivezli obří thajské vodní brouky a na hmyzu postavili celý koncept večera.

V baru jste si mohli objednat nejen koktejly, do kterých barmani přimíchali i útroby brouků, ale stejně postupovali například i se šlehačkou, která se servírovala se zákusky. Hotové pokrmy a koktejly pak ještě zdobili skořápkami hmyzích těl.

Fotogalerie

„Když jsem viděl ty koktejly prvně, vypadaly jako děsivě špinavé. Jenže pak jsem to ochutnal a bylo to ovocné a velmi chutné,“ přiznal se dvacetiletý student Saki Osawa.

Mezi oblíbená jídla na akci, která přitáhla asi 90 hostů, patřil koktejl z brusinek s vodním broukem a karamelizovaní červi s ořechy. Tento chod se prodával za 800-1 000 jenů (asi 180-220 korun). „Brouci křupají stejně jako ořechy a dobře chutnají s čokoládou,“ neskrýval překvapení dvacetiletý zákazník Sayumi Makino, který předtím nikdy brouky nejedl.

Yuta Shinohara, organizátor akce, se ze zájmu mladých lidí radoval. Rád by podpořil hmyz jako alternativní kulturu jídla v Japonsku. „Miluji hmyz a myslím, že je to opravdu zábavné jídlo. A jsem upřímně přesvědčený o jeho potenciálu a atraktivitě. Jen ještě musíme přesvědčit lidi, že jíst hmyz je zábavné,“ tvrdí Shinohara, který jí hmyz od dětství.

Dává mu za pravdu i Organizace OSN pro výživu a zemědělství, podle které je v celosvětovém měřítku hmyz výborným a k životnímu prostředí šetrným zdrojem bílkovin.

Autor:


Témata: Japonsko, Tokio, Vaření


Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.