Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Velcí thajští brouci na talíři. Takové je japonské valentýnské menu

aktualizováno 
Valentýnské akce se inzerují už týdny předem a často se i v předstihu konají. V baru Duranbar v centru Tokia si naplánovali valentýnský večer už 12. února. Přivezli obří thajské vodní brouky a na hmyzu postavili celý koncept večera.

V baru jste si mohli objednat nejen koktejly, do kterých barmani přimíchali i útroby brouků, ale stejně postupovali například i se šlehačkou, která se servírovala se zákusky. Hotové pokrmy a koktejly pak ještě zdobili skořápkami hmyzích těl.

Fotogalerie

„Když jsem viděl ty koktejly prvně, vypadaly jako děsivě špinavé. Jenže pak jsem to ochutnal a bylo to ovocné a velmi chutné,“ přiznal se dvacetiletý student Saki Osawa.

Mezi oblíbená jídla na akci, která přitáhla asi 90 hostů, patřil koktejl z brusinek s vodním broukem a karamelizovaní červi s ořechy. Tento chod se prodával za 800-1 000 jenů (asi 180-220 korun). „Brouci křupají stejně jako ořechy a dobře chutnají s čokoládou,“ neskrýval překvapení dvacetiletý zákazník Sayumi Makino, který předtím nikdy brouky nejedl.

Yuta Shinohara, organizátor akce, se ze zájmu mladých lidí radoval. Rád by podpořil hmyz jako alternativní kulturu jídla v Japonsku. „Miluji hmyz a myslím, že je to opravdu zábavné jídlo. A jsem upřímně přesvědčený o jeho potenciálu a atraktivitě. Jen ještě musíme přesvědčit lidi, že jíst hmyz je zábavné,“ tvrdí Shinohara, který jí hmyz od dětství.

Dává mu za pravdu i Organizace OSN pro výživu a zemědělství, podle které je v celosvětovém měřítku hmyz výborným a k životnímu prostředí šetrným zdrojem bílkovin.

Autor:


Témata: Japonsko, Tokio, Vaření


Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Další z rubriky

Ctenolepisma longicaudata alias „papírová ryba“
Není rybenka jako rybenka. Ty z Nizozemska žerou celé archivy

Běžné domácí rybenky většinou žádnou škodu nenadělají, jejich exotický sourozenec už představuje větší nebezpečí. Alespoň pro archivy, sbírky knih, časopisů...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.