Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jarní houby už rostou, hodí se do salátů, polévky i číny

aktualizováno 
Jarní houby sice letos začaly růst později než vloni, zato se jim teď dobře daří. Teplé počasí a půda nasáklá vodou jsou pro jejich růst ty nejlepší podmínky. Dobrou houbařskou sezonu by mohlo zhatit sucho během dubna.

Čirůvka májovka | foto: houbař.cz

"Začínají růst první druhy jarních hub jako ohnivce, urničky, kačenky a smrže," říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Největší šanci na úspěch podle něj budou mít lidé, kteří se vydají do lesů na jihu Moravy, v Českém krasu nebo v Polabí. Na to, aby si vyšli na houby lidé v celém Česku, je však podle Landy ještě stále dost času.

V současné době je podle mykologů v krajině poměrně hodně vody, což je příslib toho, že jarní druhy hub, které se objevují, mají dobrý základ pro růst.

houby
v dubnu

Boltcovitka ucho Jidášovo

Čirůvka májovka

Hlíva nálevkovitá

Penízovka vodnatá

Opěnka měnlivá

Podle libereckého mykologa Zdeňka Peldy je důležité, aby v dubnu nepřišlo dlouhodobé sucho jako v posledních dvou letech. "Kdyby zároveň vystoupily teploty ke 20 stupňům Celsia, houby by přestaly růst na několik týdnů," shrnul mykolog.

Josef Slavíček, předseda Mykologického klubu z Hradce Králové, popisuje: "Zatímco pro toto období typický ohnivec šarlatový, ohnivec rakouský jsou houby nejedlé, znalci určitě najdou penízovku smrkovou, ta je jedlá. Hodí se do polévek, dá se přidat i do rizota či do salátu."

Jeho kolega v oboru Jan Borovička ale varuje před přílišným nadšením z toho, že houbařská sezona opět začíná. "Normální člověk si zahoubaří, až začnou růst letní druhy hub," uvedl Borovička. "Loňský rok byl pozoruhodný tím, že letní houby začaly růst velice brzo. Bude záležet jenom na meteorologických podmínkách, jak to bude letos. Sváteční houbaři si proto na úlovek možná počkají až do května nebo června," prohlásil.

Recepty z Penízovek

Penízovka vodnatáVločková polévka s penízovkami

Budete potřebovat: 3/4 litru vody nebo vývaru z kostí, 80 g ovesných vloček, 150 g čerstvé penízovky, 50 g másla, sůl, 3 čerstvé žloutky, 1/4 1 mléka nebo smetany a petrželku

Postup: Přebrané vločky vložíme do studené vody nebo vývaru, postavíme na oheň a vaříme asi 20 minut. Pak je scedíme a sítem protřeme, dáme do kastrolu, přidáme očištěné, na plátky nakrájené a na másle podušené houby, podlijeme vše vývarem z vloček, osolíme a ještě krátce povaříme. Nyní polévku odstavíme z ohně a zjemníme ji žloutky rozkvedlanými v mléce nebo ve smetaně. Nakonec přidáme do jednotlivých porcí polévky jemně nasekanou petrželku.

Lze podávat s opečeným chlebem či toustem.

Penízovka vodnatáSalát z penízovek

Budete potřebovat: 300 g penízovky, 100 g celeru, 4 vejce vařená natvrdo, 1 kostka masoxu, 1/2 l vody, petrželku; zálivka: 4 lžíce octa, 2 lžíce vody, sůl, mletý pepř, trochu cukru, 3 lžíce oleje

Postup: Penízovky očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. Ve vývaru je povaříme asi 5 minut. V osolené vodě uvaříme do měkka očištěný celer a nakrájíme jej na kostičky. K vychladlým a okapaným houbám a k celeru přidáme nadrobno nakrájená vejce a nasekanou petrželku, zalijeme zálivkou a zlehka promícháme. Salát necháme krátce odležet. Před podáváním jej ozdobíme zelenou natí, případně červenou paprikou.

Autoři:




Nejčtenější

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Další z rubriky

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.
FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice zajímavých, ale ne k jídlu. Ovšem i jedlých i...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.