Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jarní houby už rostou, hodí se do salátů, polévky i číny

aktualizováno 
Jarní houby sice letos začaly růst později než vloni, zato se jim teď dobře daří. Teplé počasí a půda nasáklá vodou jsou pro jejich růst ty nejlepší podmínky. Dobrou houbařskou sezonu by mohlo zhatit sucho během dubna.

Čirůvka májovka | foto: houbař.cz

"Začínají růst první druhy jarních hub jako ohnivce, urničky, kačenky a smrže," říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Největší šanci na úspěch podle něj budou mít lidé, kteří se vydají do lesů na jihu Moravy, v Českém krasu nebo v Polabí. Na to, aby si vyšli na houby lidé v celém Česku, je však podle Landy ještě stále dost času.

V současné době je podle mykologů v krajině poměrně hodně vody, což je příslib toho, že jarní druhy hub, které se objevují, mají dobrý základ pro růst.

houby
v dubnu

Boltcovitka ucho Jidášovo

Čirůvka májovka

Hlíva nálevkovitá

Penízovka vodnatá

Opěnka měnlivá

Podle libereckého mykologa Zdeňka Peldy je důležité, aby v dubnu nepřišlo dlouhodobé sucho jako v posledních dvou letech. "Kdyby zároveň vystoupily teploty ke 20 stupňům Celsia, houby by přestaly růst na několik týdnů," shrnul mykolog.

Josef Slavíček, předseda Mykologického klubu z Hradce Králové, popisuje: "Zatímco pro toto období typický ohnivec šarlatový, ohnivec rakouský jsou houby nejedlé, znalci určitě najdou penízovku smrkovou, ta je jedlá. Hodí se do polévek, dá se přidat i do rizota či do salátu."

Jeho kolega v oboru Jan Borovička ale varuje před přílišným nadšením z toho, že houbařská sezona opět začíná. "Normální člověk si zahoubaří, až začnou růst letní druhy hub," uvedl Borovička. "Loňský rok byl pozoruhodný tím, že letní houby začaly růst velice brzo. Bude záležet jenom na meteorologických podmínkách, jak to bude letos. Sváteční houbaři si proto na úlovek možná počkají až do května nebo června," prohlásil.

Recepty z Penízovek

Penízovka vodnatáVločková polévka s penízovkami

Budete potřebovat: 3/4 litru vody nebo vývaru z kostí, 80 g ovesných vloček, 150 g čerstvé penízovky, 50 g másla, sůl, 3 čerstvé žloutky, 1/4 1 mléka nebo smetany a petrželku

Postup: Přebrané vločky vložíme do studené vody nebo vývaru, postavíme na oheň a vaříme asi 20 minut. Pak je scedíme a sítem protřeme, dáme do kastrolu, přidáme očištěné, na plátky nakrájené a na másle podušené houby, podlijeme vše vývarem z vloček, osolíme a ještě krátce povaříme. Nyní polévku odstavíme z ohně a zjemníme ji žloutky rozkvedlanými v mléce nebo ve smetaně. Nakonec přidáme do jednotlivých porcí polévky jemně nasekanou petrželku.

Lze podávat s opečeným chlebem či toustem.

Penízovka vodnatáSalát z penízovek

Budete potřebovat: 300 g penízovky, 100 g celeru, 4 vejce vařená natvrdo, 1 kostka masoxu, 1/2 l vody, petrželku; zálivka: 4 lžíce octa, 2 lžíce vody, sůl, mletý pepř, trochu cukru, 3 lžíce oleje

Postup: Penízovky očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. Ve vývaru je povaříme asi 5 minut. V osolené vodě uvaříme do měkka očištěný celer a nakrájíme jej na kostičky. K vychladlým a okapaným houbám a k celeru přidáme nadrobno nakrájená vejce a nasekanou petrželku, zalijeme zálivkou a zlehka promícháme. Salát necháme krátce odležet. Před podáváním jej ozdobíme zelenou natí, případně červenou paprikou.

Autoři:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.