Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jarní houby už rostou, hodí se do salátů, polévky i číny

aktualizováno 
Jarní houby sice letos začaly růst později než vloni, zato se jim teď dobře daří. Teplé počasí a půda nasáklá vodou jsou pro jejich růst ty nejlepší podmínky. Dobrou houbařskou sezonu by mohlo zhatit sucho během dubna.

Čirůvka májovka | foto: houbař.cz

"Začínají růst první druhy jarních hub jako ohnivce, urničky, kačenky a smrže," říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Největší šanci na úspěch podle něj budou mít lidé, kteří se vydají do lesů na jihu Moravy, v Českém krasu nebo v Polabí. Na to, aby si vyšli na houby lidé v celém Česku, je však podle Landy ještě stále dost času.

V současné době je podle mykologů v krajině poměrně hodně vody, což je příslib toho, že jarní druhy hub, které se objevují, mají dobrý základ pro růst.

houby
v dubnu

Boltcovitka ucho Jidášovo

Čirůvka májovka

Hlíva nálevkovitá

Penízovka vodnatá

Opěnka měnlivá

Podle libereckého mykologa Zdeňka Peldy je důležité, aby v dubnu nepřišlo dlouhodobé sucho jako v posledních dvou letech. "Kdyby zároveň vystoupily teploty ke 20 stupňům Celsia, houby by přestaly růst na několik týdnů," shrnul mykolog.

Josef Slavíček, předseda Mykologického klubu z Hradce Králové, popisuje: "Zatímco pro toto období typický ohnivec šarlatový, ohnivec rakouský jsou houby nejedlé, znalci určitě najdou penízovku smrkovou, ta je jedlá. Hodí se do polévek, dá se přidat i do rizota či do salátu."

Jeho kolega v oboru Jan Borovička ale varuje před přílišným nadšením z toho, že houbařská sezona opět začíná. "Normální člověk si zahoubaří, až začnou růst letní druhy hub," uvedl Borovička. "Loňský rok byl pozoruhodný tím, že letní houby začaly růst velice brzo. Bude záležet jenom na meteorologických podmínkách, jak to bude letos. Sváteční houbaři si proto na úlovek možná počkají až do května nebo června," prohlásil.

Recepty z Penízovek

Penízovka vodnatáVločková polévka s penízovkami

Budete potřebovat: 3/4 litru vody nebo vývaru z kostí, 80 g ovesných vloček, 150 g čerstvé penízovky, 50 g másla, sůl, 3 čerstvé žloutky, 1/4 1 mléka nebo smetany a petrželku

Postup: Přebrané vločky vložíme do studené vody nebo vývaru, postavíme na oheň a vaříme asi 20 minut. Pak je scedíme a sítem protřeme, dáme do kastrolu, přidáme očištěné, na plátky nakrájené a na másle podušené houby, podlijeme vše vývarem z vloček, osolíme a ještě krátce povaříme. Nyní polévku odstavíme z ohně a zjemníme ji žloutky rozkvedlanými v mléce nebo ve smetaně. Nakonec přidáme do jednotlivých porcí polévky jemně nasekanou petrželku.

Lze podávat s opečeným chlebem či toustem.

Penízovka vodnatáSalát z penízovek

Budete potřebovat: 300 g penízovky, 100 g celeru, 4 vejce vařená natvrdo, 1 kostka masoxu, 1/2 l vody, petrželku; zálivka: 4 lžíce octa, 2 lžíce vody, sůl, mletý pepř, trochu cukru, 3 lžíce oleje

Postup: Penízovky očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. Ve vývaru je povaříme asi 5 minut. V osolené vodě uvaříme do měkka očištěný celer a nakrájíme jej na kostičky. K vychladlým a okapaným houbám a k celeru přidáme nadrobno nakrájená vejce a nasekanou petrželku, zalijeme zálivkou a zlehka promícháme. Salát necháme krátce odležet. Před podáváním jej ozdobíme zelenou natí, případně červenou paprikou.

Autoři:




Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Kotrč je pro řadu houbařů oblíbenou houbou, i když se hůř čistí. Pochvalují si...
Koše hřibů teď z lesa asi nepřinesete, ale pořád je z čeho vybírat

Na růstu hub se teplé počasí posledních dní neprojevilo zrovna příznivě, alespoň v Čechách. Po několika týdnech, kdy na řadě míst nosili lidé z lesa košíky...  celý článek

Jiří Baier představuje ryzce peprného, který je jedlý, jen potřebuje speciální...
Vycházka s mykologem: muchomůrka červená je afrodiziakum, hořčák léčí

Že nerostou? Mykolog a chemik Jiří Baier to pro MF Dnes vyvrací a líčí kouzlo hub, které lidé nesbírají, přestože chutnají skvěle. Tedy pokud jim dopřejeme...  celý článek

Houby se dají rozpoznat i podle širokého spektra vůní. Když houbař váhá,...
Mýty a pravda o houbách: rostou za úplňku a slimák žere jen jedlé

Opravdu houby rostou nejlépe při úplňku, a když se na houbu podíváte, přestane růst? Pojďme si ujasnit, která tradovaná houbařská tajemství jsou pouhými...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.